czy warto przejsc z blu na iPlus

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asiek120
Specjalista bezprzewodowy-junior

czy warto przejsc z blu na iPlus

Post autor: asiek120 »

Witam.
Jako abonent Bluconnect39 rozważam przejście na Iplus60.
Jako sprzęt wykorzystuję MDA Vatio/HTC wizard i oststnio wziąłem na próbę simdate, więc mam porównanie prędkości jakie rozwijam u obydwóch operatorów (są porównywalne ze wskazaniem delikatnej przewagi na Era)

Czy warto zmienić operatora płacić 10 zł wyższy abonament i mieć limit 1 GB ??

Pomijam kwestie opłat aktywacyjnych.

Mam prośbę do użytkowników Iplus aby wypowiedzieli się jak to jest z limitami. Wiem, że Plus też ogranicza transfer tylko nie wiem do jakich prędkości. W Era po obcięciu mam max 2 kB/s więc brzy blueconnect compresor i dużej ilości wolnego czasu idzie poprzeglądać jakies www ;)

Dziękuje.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: czy warto przejsc z blu na iPlus

Post autor: Fanta »

Jeśli plus sprawuje sie lepiej to warto...
Obcinają do około ~5,5 KB/s, przynajmniej u mnie...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
asiek120

fanta88 pisze:Jeśli plus sprawuje sie lepiej to warto...
Obcinają do około ~5,5 KB/s, przynajmniej u mnie...
Kurde u mnie ~5.5 KB/S to mam na gprs
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

asiek120 pisze:mam porównanie prędkości jakie rozwijam u obydwóch operatorów (są porównywalne ze wskazaniem delikatnej przewagi na Era
Mógłbyś bardziej sprecyzować prędkości.
asiek120 pisze:Kurde u mnie ~5.5 KB/S to mam na gprs
Na czym to masz.Simdata czy BC.Jeśli taką prędkość masz przy pobieraniu plików u obydwu opów bez przekroczonego limitu w BC to masz sam GPRS.
Awatar użytkownika
asiek120

A więc jeżeli siedzę na necie to:
w Blueconnect przez
Nokia 6310i ~6 KB/s
MDA vario/HTC wizard max 22 KB/s (średnio około 15 KB/s)
po obcięciu max w porywach do 2KB/s

w iPlus na simdata:
Nokia 6310i ~6 KB/s
MDA vario/HTC wizard max 20 KB/s (średnio około 12 KB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

Odpowiem ci w ten sposób.Ja związany jestem z Erą dość długo i u nich jak na razie mam w miarę dobry dostęp do neta bo lepiej niż Plus ma rozwinięty zasięg EDGE.Jeśli masz pewność że będziesz miał EDGE w Plusie to możesz śmiało dać nogę z Ery na samą korzyść większego limitu.Gdyby u mnie Plus dobrze prosperował nadajnikami to na pewno zamiast podpisywać ponownie umowę na BC 39 na czas nieokreślony podpisał bym może w Plusie.Ale cóż.Z Era wywalczyłem tylko nadajnik w mojej miejcowości na który będę musiał poczekać przynajmniej połowy 2008 roku ale kto wie czy to sie nie opózni nawet.
Awatar użytkownika
asiek120

limit w plusie to oczywista zachęta ale jak sprawa wygląda po ograniczeniu ?? 5KB/s to wydaje mi się raczej zbyt piękne...
Awatar użytkownika
Jaco

asiek120 pisze:limit w plusie to oczywista zachęta ale jak sprawa wygląda po ograniczeniu ?? 5KB/s to wydaje mi się raczej zbyt piękne...
Zerknij do tego wątku o cięciach iPlusa
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... 3+ci%B1%E6
I tutaj podobny temat co wybrać:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... 3+ci%B1%E6
Mam nadzieję że to pomoże rozwiać twoje wątpliwości.
Awatar użytkownika
asiek120

Ciężka decyzja :/
Jutro podejdę jeszcze do salonu firmowego Plusa i dokładnie dowiem sie jak to bedzie z obcinaniem i podejmę decyzje.

Ciekawi mnie czy jak złoże wypowiedzenie umowy w ERA to czy zadzwonią do mnie i będą chcieli mnie jakoś zatrzymać lub dowiedzieć się dlaczego rezygnuję. ;)
Awatar użytkownika
Jaco

asiek120 pisze:Ciekawi mnie czy jak złoże wypowiedzenie umowy w ERA to czy zadzwonią do mnie i będą chcieli mnie jakoś zatrzymać lub dowiedzieć się dlaczego rezygnuję. ;)
Nie będą dzwonić.Dostaniesz najwyżej pismo od kiedy ci wyłączą neta.U mnie tak było jak rozwiązywałem poprzednią umowę.
Awatar użytkownika
asiek120

Jutro napisze co i jak postanowiłem. Na chwilę obecną dziękuje za pomoc.

Sprawa wygląda następująco.
Przed wizytą w ERA odwiedziłem Plusa i kobieta, która siedziała w punkcie informacyjnym twierdziła, że po przekroczeniu limitu obcinają do prędkości GPRS. W związku z tym, że była to kobieta zadzwoniłem na informacje handlową Plusa i usłyszałem dokładnie to samo.
Wczoraj też udało mi się porozmawiać z kilkoma osobami, które korzystają z iPlus60 i wszystkie zgodnie twierdziły, że mają transfer po obcince w granicach 3KB/s.

W związku z powyższym złożyłem pismo w ERA, że zrywam z nimi umowę :)

Za 32 dni podpisuje z plusem i wtedy okaże się, czy było warto.
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

Post autor: homzik »

ja mialem zamiar przejsc z iplusa do blueconnecta, ale dzisiaj potestowalem sobie net w tak-taku i dziekuje... laczy sie jako umts/hsdpa, a dziala jak edge, jedynie pingi sa hsdp'owe... wiec zostaje iplus:)
Homzik poleca laptopy -> http://laptopy.yyy.pl
Awatar użytkownika
asiek120

Ja z ERA byłem z początku zadowolony. Przez pierwsze 5 miesięcy informowali mnie sms o przekroczeniu limitu ale ostatnie 2 miesiące nie dość ze nie dostałem sms to nie osiągnąłem prędkości większej niż 4 kB/s.

Jak napisałem do BOA to odpowiedzieli ze przekroczyłem limit i jestem obcięty.

A z drugiej strony to zawiodłem sie i zniechęciłem do nich reklamując MDA/HTC. Przy pierwszej reklamacji nic nie naprawili oddali sprzęt i twierdzili, że jest wszystko OK.
2ga reklamacja wymienili sprzęt na nowy ale uparcie twierdzą, że tylko płyte główną wymienili
3cia reklamacja wymienili przedni panel.

We wszystkich reklamacjach musiałem się wykłócać i udowadniać swoje racje powołując się na przepisy KC.

Specjalista serwisu jak to miał na pieczątce osobnik, który mnie obsługiwał był bardzo pewny siebie aż do momentu kiedy to chciałem rozmawiać z kierownikiem lub dyrektorem salonu. Diopiero wtedy wydawał mi zaświadczenia jakie potrzebowałem o naprawach i terminach kiedy rekalamowałem i odbierałem tel z serwisu.

BOA za każdym razem udziela informacji niezgodnych z obowiązującymi przepisami wprowadzającymi w błą klienta

A PTC w Warszawie to szkoda pisać.

Po Moich przeprawach słuszne jest ich hasło reklamowe "takie rzeczy tylko w Erze" ponieważ nigdy jeszcze nie musiałem się wykłócać i udowadniać swoich racji w tak dużych firmach, które jak by nie było winny być przychylne klientowi.
Awatar użytkownika
asiek120

Jak obiecałem wracam do tematu.

Pierwsze wrażenia po zmianie operatora są pozytywne.
- Przekroczyłem limit o 500 MB i mnie nie przycięli :)
- Nie zrywa mi połączeń z netem

Do negatywów zaliczyć mogę:
- całkowity brak znajomości usługi przez sprzedawców oraz całkowity brak nieznajomości prawa. Nie chcieli mi wydać załącznika do umowy (po telefonie Centrali Plusa załącznik otrzymałem)
- schody podczas podpisywania umowy: weryfikacja polegająca na dzwonieniu do mnie po podpisaniu umowy i wypytywanie o to czy będę sam korzystał z usługi i czy nikomu nie odstąpię bez ich wiedzy i inne p i e r d o ł y. Dopiero po tej pseudo weryfikacji mogłem odebrac kare sim.
Fakt faktem, że niezrozumiała jest taka weryfikacja, ponieważ w moim imieniu mógł rozmawiać każdy.
ODPOWIEDZ