Czy konieczny będzie router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ceti
Początkujący użytkownik forum

Czy konieczny będzie router??

Post autor: Ceti »

Witam,

Sprawa trochę zawiła ale mam nadzieje że pomożecie ;]

Chciałem skorzystać z LTE od cp (opcję 30 zł miesięcznie) razem z modemem HUAWEI E398 jak również używać darmowe aero2 na tym samym modemie (w dzień aero2 do przeglądania stron www żeby limitu cp nie przekroczyć a w nocy ściąganie na lte) . Programik do odblokowania modemu na różne karty sim już znalazłem natomiast internet oprócz na komputerze stacjonarnym chciałbym również mieć na laptopie znajdującym się w innym pokoju. Jako że komputer stacjonarny ma zintegrowaną kartę sieciową z płyta główną i laptop też ma to da się po lanie laptopowi udostępnić internet łącząc komputery kablem skrosowanym??? Nie chciałbym routera kupować bo to spory wydatek....

Kolejne pytanie: Czy po skończonej umowie ten modem staje się moją własnością? W końcu zapłacę za niego 300 zł, tylko 100 zł mniej niż nowy w sklepie...

Celem tych działań jest chęć zmniejszenia opłaty miesięcznej abonamentu (obecnie płacę 60 zł za 10 Mb/s)

Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje 2 pytanka ;]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Czy konieczny będzie router??

Post autor: wojteks »

Ceti pisze:to da się po lanie laptopowi udostępnić internet łącząc komputery kablem skrosowanym?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Ceti pisze:Czy po skończonej umowie ten modem staje się moją własnością?
On od razu jest Twoją własnością.
Nie pomagam na PW!
Ceti

No to super. Dzięki wielkie za odpowiedź!

Jedynie minusem takiego rozwiązania będzie to że jak stacjonarny komputer będzie wyłączony to na laptopie nie będzie neta ale wtedy zawsze będzie można modem przełączyć do lapka tylko 2 anteny by się przydały.... Można taką dokupić?

Jeszcze jedno pytanie mi się narzuca.

Jako że to początki technologii LTE to czy po tych 2 latach czyli na koniec umowy ten modem mi się nie zestarzeje. Znaczy nie zmienią się częstotliwości których on nie obsłuży i stanie się bezużyteczny?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ceti pisze: Znaczy nie zmienią się częstotliwości których on nie obsłuży i stanie się bezużyteczny?
HSPA+ 900/2100 się nie zmieni więc modem nadal będzie działał w tej technologii.
Nie pomagam na PW!
Ceti

A jak wojsko zwolni częstotliwości dla LTE to tego już ten modem nie obsłuży?
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

Pytanie jeszcze o anteny: tak,można je dokupić i tutaj nie będzie żadnego problemu. Uważam,że modem to dobre rozwiązanie- na dłuższą metę bardziej praktyczne i funkcjonalne.
ODPOWIEDZ