Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: marens »

Moglibyście wrzucić screen z pobierania 2 plików Ubuntu: http://ubuntu.pl/pobierz.php z ftp.vectranet.pl Powiem, że te routery się zapowiadają obiecująco.
carlos56
Początkujący użytkownik forum

modem E398

Post autor: carlos56 »

Cześć,
prześledziłem cały wątek i zrodziło mi się takie pytanie:
Jeśli w moim przypadku: gdzie mam modem E398 i chcę zakupić sobie router Edimax LT-6408n aby mieć wi fi, przy średniej prędkości jaką wyciągam w szczycie przy 3 kreskach lte 8 down i 2 up, w jaki sposób mogę zwiększyć swoją prędkość? Czy jakaś antena przez komin może mi pomóc czy raczej nie mam na co liczyć?

z góry dzięki

carlos
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

carlos56 pisze:Czy jakaś antena przez komin może mi pomóc czy raczej nie mam na co liczyć?
"jakaś antena przez komin" - nie.
Ale odpowiednia antena , poprawnie zainstalowana i ustawiona już tak. :)
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
carlos56

Romek pisze:
carlos56 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
"jakaś antena przez komin" - nie.
Ale odpowiednia antena , poprawnie zainstalowana i ustawiona już tak. :)
A możesz jakąś antenę polecić?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-01, 17:43 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-01, 17:43 przez carlos56, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Proszę bardzo do LTE 1800 MHz np taką:
http://www.cybertech.com.pl/k48,anteny- ... 00mhz.html
:ok:
Ostatnio zmieniony 2012-02-01, 19:16 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
carlos56

Romek pisze:Proszę bardzo do LTE 1800 MHZ np taką:
http://www.cybertech.com.pl/k48,anteny- ... 00mhz.html
:ok:
Dziękuje :zdrowko:
Abster

Post autor: Abster »

Potwierdzam AirLive Air3GII ogarnia LTE. Miałem kupywać TINY ale w ostatniej chwili znalazłem ten post i zaryzykowałem AirLive Air3GII. W mojej lokalizacji takie same wyniki dla modemu wpietego w kompa jak i w ruter.[center] Obrazek[/center] Wiec nie tnie tak dużo jak inne. Polecam !
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Abster pisze:Wiec nie tnie tak dużo jak inne. Polecam !
No to prawdziwa ironia losu, koledzy szarpią się z routerami za 500zł a tu dostępny od paru miesięcy za 170.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Tak,ale niech ktoś kto go posiada tego air3GII udowodni,ze to działa na prawdę dobrze,bo ten upload to nie wiadomo do ile wyciągnie i pingi nie te jak na LTE,czyli cienko.

Może się okazać,że router tnie upload i ping kosztem wzrostu download,a oprogramowanie jest zrobione na szybko,ale kto to wie?
Poczekamy aż ktoś wrzuci filmik z pulpitu lub lepsze prędkości na tym czymś,a ja osobiście dalej obstaje za dovado tiny lub 4GR i do tego najlepiej podłączyć fretz! box 7270 lub 7390 z 1Gbit LAN i wszystko w temacie,a tiny ma wiele możliwości wznawiania połączenia i innych funkcji,które są warte ceny.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

To cofnij się parę postów wcześniej, tam są wyniki o wiele lepsze. Myślę że akurat kolega Abster ma kiepską stację, bo ja na tym routerze mam pingi lepsze na HSPA+, zresztą napisał że na samym modemie ma taki sam wynik. Poza tym wszyscy ci którzy mają problemy ze swoimi routerami wylewają gorzkie żale, więc nie rozumiem czemu ktoś niezadowolony z air3Gii miałby tak nie robić.
stuf
Stały użytkownik forum

Post autor: stuf »

Mała prośba... Czy może mi ktoś krótko napisać który router do CP LTE + modem e398 nadaje się najlepiej ? Mam dość zrywania połączeń, nieudanego wstawania routera po restarcie 24 h. modemu. Mogę wydać na to nawet 600 pln.. byle by chodziło non stop i bym zapomniał że mam router w domu :/
Abster

Post autor: Abster »

Koledzy w ramach sprostowania mój UP jest taki sam na ruterze jak i na modemie wpiętym w kompa wiąże się to z tym, że według oficjalnych mapek CP czy Plusa nie powinienem mieć u siebie w ogóle zasięgu gdyż kończy on się w odległości 2km od de mnie. ( mam ponad 7km do BTSu i tu polecam anteny zewnętrzne ) Kolejną sprawą jest to że jeszcze dokładnie nie ustawiałem kierunków tych anten z braku czasu ale mam nadzieje że po tym zabiegu UP pójdzie w górę. O czym warto wspomnieć po 2 dniach użytkowania Airka nie zauważyłem zawiechy czy rozłączenia.
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

stuf pisze:Mała prośba... Czy może mi ktoś krótko napisać który router do CP LTE + modem e398 nadaje się najlepiej ? Mam dość zrywania połączeń, nieudanego wstawania routera po restarcie 24 h. modemu. Mogę wydać na to nawet 600 pln.. byle by chodziło non stop i bym zapomniał że mam router w domu :/
Jak masz taki budżet, polecam Dovado Tiny. W razie potrzeby odcina prąd na USB, aby zresetować modem, modem bez problemu wstaje po 24h, i się nie wiesza. Ma dobry support. Na razie najlepszy bezproblemowy router :).
Jak chcesz coś z jeszce większej półki, z gigabitowym ethernetem, to dovado 4GR. Ale Tiny w zupełności starczy. Jak chcesz jednak stabilność, ale za mniejszą cenę, ale z ograniczeniem transferu do 27Mbit/s, to NETGEAR WNDR3700V2, z softem OpenWRT Gargoyle by obsy.
firefox

Post autor: firefox »

jaco97 pisze: Jak chcesz coś z jeszcze większej półki, z gigabitowym ethernetem, to dovado 4GR. Ale Tiny w zupełności starczy. Jak chcesz jednak stabilność, ale za mniejszą cenę, ale z ograniczeniem transferu do 27Mbit/s, to NETGEAR WNDR3700V2, z softem OpenWRT Gargoyle by obsy.
po takim podsumowaniu ja chyba zdecyduje sie na netgear'a którego można kupić już a około 370 pln - a może ktoś z forum ma do odsprzedania ?. 27 mbit w zupełności mi wystarczy, a ma gigabitowy SW, dobry zasięg i wiele innych przydatnych wodotrysków. Może w przyszłości wyjdzie jakiś firmware który rozwiąże problem tego przycinania pasma.
Ostatnio zmieniony 2012-02-04, 14:14 przez firefox, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
MArcin
stuf
Stały użytkownik forum

jaco97 pisze:Jak masz taki budżet, polecam Dovado Tiny. W razie potrzeby odcina prąd na USB, aby zresetować modem, modem bez problemu wstaje po 24h, i się nie wiesza. Ma dobry support. Na razie najlepszy bezproblemowy router .
Jak chcesz coś z jeszce większej półki, z gigabitowym ethernetem, to dovado 4GR. Ale Tiny w zupełności starczy.
Tak myślałem o dovado.. a konkretnie o 4GR ze względu na szkielet mojej sieci w domu. Tylko czy ktoś z was jest mi w stanie "zagwarantować" w/g swoich doświadczeń że nie będzie z nim problemów jak z edimaxem ? Z gory thx za wszelką aczkolwiek konkretną odpowiedź.
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

No to i ja nabyłem Airlive Air3GII. Właśnie skonfigurowałem i piszę. Jest piątek wieczorem, więc sieć zajęta, ale i tak u siebie nigdy nie wyciągnąłem więcej niż 40 mbit przy 15 ms, a oto aktualny wynik: 29,4/2,6@15ms
http://www.speedtest.net/result/1749729689.png

Ściąganie 100megowego pliku z noc.gts.pl -- stabilne 2,22 MB/s (piątek wieczorem).
Sprawdzę w czasie wolniejszych łącz, np. jutro rano i też napiszę.

W ogóle pierwsze wrażenie z routera baaardzo pozytywne.
jaco97
Stały użytkownik forum

stuf pisze: Tak myślałem o dovado.. a konkretnie o 4GR ze względu na szkielet mojej sieci w domu. Tylko czy ktoś z was jest mi w stanie "zagwarantować" w/g swoich doświadczeń że nie będzie z nim problemów jak z edimaxem ? Z gory thx za wszelką aczkolwiek konkretną odpowiedź.
Na przykład ja i jakubd. Nie ma z nim problemów działa po prostu cud miód malina. Były problemy, ale support je naprawił(był błąd w ustawieniach zabezpieczeń WiFi). Nie zrywa połączeń. Ja w domu też mam dość skomplikowany szkielet sieci, ale Tiny jest na górze, podpięty do anteny, skrętka idzie dachem przez komin do piwnicy, w piwnicy drugi router TP-Linka(TL-WR1043ND, miałem go na stanie) i switch. Działa dobrze.
stuf
Stały użytkownik forum

No właśnie..macie Tiny.. ale ja potrzebuje 4GR.. i do tego "gwarancji" ze będzie dobrze latał z e398 na CP.
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

W tym Air3GII jest takie ustawienie:
Keep Alive:
- LCP Echo Request
- Ping Remote Host

Ping rozumiem, ale o co chodzi z LCP Echo? Znalazłem info, że jest to jakaś prośba o echo jak rozumiem od urządzenia na drugim końcu linka, czyli od stacji bazowej LTE w tym przypadku? Czy to warto ustawić czy lepiej ping aby mieć keep alive?

Poza tym automatycznie stworzyła się reguła dotycząca hosta 192.168.1.201. Nie znam takiego hosta, ja go nie konfigurowałem a router tam chce kierować requesty o www. Niestety, nic się nie pojawia pod tym adresem...

[ Dodano: 2012-02-03, 22:50 ]
Kolejne testy szybkości E398 + Air3GII
Ciekawe, że na speedtest.net do serwera w Warszawie mam 29,4/2,6@15ms, ale w tym samym czasie do serwera w Szczecinie mam 43,6/2,4@35ms

http://speedtest.net/result/1749729689.png
http://speedtest.net/result/1750181493.png
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

stuf pisze:No właśnie..macie Tiny.. ale ja potrzebuje 4GR.. i do tego "gwarancji" ze będzie dobrze latał z e398 na CP.
Lepiej kup sobie tiny na potrzeby samego dostępu do internetu, a jako główny router w sieci domowej wybierz jakiś lepszy. 4GR poza obsługą LTE niczym się nie wyróżnia. Próbowałem zastosować 4GR jako główny router w mojej sieci domowej ale transfer z dysku sieciowego był tragiczny więc się go pozbyłem. Wszystko zależy od tego do czego chcesz go używać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rombad pisze:Próbowałem zastosować 4GR jako główny router w mojej sieci domowej ale transfer z dysku sieciowego był tragiczny
Z dysku po USB czy z dysku typu NAS po ethernecie?
Nie pomagam na PW!
rombad
Stały użytkownik forum

Z dysku USB.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rombad pisze:Z dysku USB.
To wiele wyjaśnia czytającym.
Nie pomagam na PW!
stuf
Stały użytkownik forum

OK to zapytam inaczej. Jak już wiadomo Tiny nie rwie sygnału, nie muli i jest bez awaryjne. Krótkie pytanie: czy 4 GR będzie działał tak samo ? :]

[ Dodano: 2012-02-04, 11:16 ]
rombad pisze:4GR poza obsługą LTE niczym się nie wyróżnia
właśnie doczytałem.. to znaczy że 4GR działa tak samo jak Tiny, prawda ?? Przepraszam za upierdliwość ale mam troszkę dość już wydatków na to wszystko a chcę mieć 100% pewność.
jaco97
Stały użytkownik forum

stuf pisze:właśnie doczytałem.. to znaczy że 4GR działa tak samo jak Tiny, prawda ?? Przepraszam za upierdliwość ale mam troszkę dość już wydatków na to wszystko a chcę mieć 100% pewność.
W zasadzie tak, jest to bliźniak Tiny, tylko z dodatkowymi bajerami. Na przykład sterowanie specjalną aplikacją z iPhone'a albo czegoś z andkiem. Ma gigabitowy eth. Przynajmniej na mój rozum powinien działać tak jak Tiny o ile nie lepiej. Aaa, tiny na zdjęciu nie wygląda na małego, ale jest ledwo większy od pudełka od zapałek, trochę się zdziwiłem po rozpakowaniu. Wiem, że 4GR obsługuje na bank do 75Mbit/s na e398, a tiny "ledwo" 70 wyciska :D.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-05, 08:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 08:33 przez jaco97, łącznie zmieniany 1 raz.
stuf
Stały użytkownik forum

Ok.. w takim razie reklamacja do Edimaxa i zwrot $ następnie zakup 4GR :hyhy:

[ Dodano: 2012-02-04, 13:11 ]
Aaaa jeszcze jedno.. jakoś nie mogę znaleźć instrukcji jak skonfigurować 4GR pod CP.. takiej łopatologicznej z rysunkami dla niepełno sprytnych :roll: Ma ktoś może chęć na małego tutoriala dla potomnych ?? :hyhy:
jaco97
Stały użytkownik forum

stuf pisze:Ok.. w takim razie reklamacja do Edimaxa i zwrot $ następnie zakup 4GR :hyhy:

[ Dodano: 2012-02-04, 13:11 ]
Aaaa jeszcze jedno.. jakoś nie mogę znaleźć instrukcji jak skonfigurować 4GR pod CP.. takiej łopatologicznej z rysunkami dla niepełno sprytnych :roll: Ma ktoś może chęć na małego tutoriala dla potomnych ?? :hyhy:
Wkładasz modem, wpisujesz APN internet.cp i yedziesz.
No, poza podstawową konfiguracją sieci wi-fi, bo to przebiega tak samo jak w każdym innym routerze. Długo się łączy(może 4GR krócej), ale później śmiga. Początkowo wywala komunikaty jaki to on ma zasięg słaby, a później się łączy. Nie zapomnij go najpierw zaktualizować, update eliminuje błędy.
rombad
Stały użytkownik forum

jaco97 pisze:Długo się łączy(może 4GR krócej)
4GR łączy się bardzo długo, nie wiem czy dłużej od tiny czy nie, ale w porównaniu do routera z openwrt to z 3 razy dłużej. A możesz powiedzieć czy Tiny przełącza poprawnie z LTE na 3G i odwrotnie? I czy obsługuje SMSy? Z opisu na stronie producenta wynika też że 4GR nie posiada funkcji Smart USB (can repower modem). Być może dlatego nie udało mi się ani razu przełączyć z LTE na 3G tym routerem. Jeszcze taka uwaga: ostatni firmware dla 4GR 5.0.12 jest z września, od tego czasu dla Tiny mamy aż 3 aktualizacje.
stuf
Stały użytkownik forum

rombad pisze:Jeszcze taka uwaga: ostatni firmware dla 4GR 5.0.12 jest z września, od tego czasu dla Tiny mamy aż 3 aktualizacje.
W sumie daje to do myślenia.. i znowu nie mam 100% pewności :cry:

rombad pisze:4GR nie posiada funkcji Smart USB (can repower modem). Być może dlatego nie udało mi się ani razu przełączyć z LTE na 3G tym routerem.
a jeśli mam dobry zasięg LTE to chyba tego nie potrzebuję ??
jaco97
Stały użytkownik forum

Ja mojemu Tiny i tak wymusiłem 4G, bo często z zewnętrzną anteną mam 92-100% zasięgu. W E398 smsów nie obsługuje, nie wiem czemu, w innych modemach teoretycznie powinien je obsługiwać. Support mi napisał, że przecież CP nie obsługuje SMS, ja napisałem im że Plus obsługuje, odpisali że postarają się to naprawić. Czy się przełącza z LTE na 3g? nie testowałem, nigdy nie było mi to potrzebne, tak jak stuf mam b. dobry zasięg LTE. Smart USB, czy to nie było to,c o czym pisałem, że w razie problemu odcina zasilanie modemowi i daje z powrotem, przez co robi skutecznego reseta modemowi(tego nigdy nie widziałem, może już coś takiego router robił, ale poza mą uwagą?). Nie wiem, jak na potrzeby zwykłego użytkownika internetu chcącego mieć szybki i dobry net, czyli np. ja, taki router jest OK. ;)
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
ODPOWIEDZ