karta EDGE\GPRS a telefon-różnica w jakości połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
karta EDGE\GPRS a telefon-różnica w jakości połączenia
korzystam z internetu przez laptop+nokia 6020. Zastanawiam się nad kupnem karty SE GC89. Czy poprawi mi się jakość połączenia i szybkość transmisji danych. Mam EDGE i na telefonie wyciągam 10-11 KB/s. Zastanawiam się czy warto wydawać kasę na kartę, czy zostać przy telefonie 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: karta EDGE\GPRS a telefon-różnica w jakości połączenia
Ciężko być tu prorokiem.
Karta ma swoje zalety, bo możesz do niej podłączyć antenę zewnętrzną, telefon też ma zalety, bo możesz go położyć gdzie chcesz (czyli tam, gdzie masz najlepszy sygnał).
Co do samego problemu, to może masz znajomego, który ma podobny modem i mógłbyś to sprawdzić "organoleptycznie"?
Teoretycznie po transferze widzę, że masz EDGE i może po zastosowaniu modemu będzie lepiej.
Karta ma swoje zalety, bo możesz do niej podłączyć antenę zewnętrzną, telefon też ma zalety, bo możesz go położyć gdzie chcesz (czyli tam, gdzie masz najlepszy sygnał).
Co do samego problemu, to może masz znajomego, który ma podobny modem i mógłbyś to sprawdzić "organoleptycznie"?
Teoretycznie po transferze widzę, że masz EDGE i może po zastosowaniu modemu będzie lepiej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Rzeczywiście mam EDGE. Sam też wpadłem na pomysł próby ale nie mam od kogo pożyczyć karty do przetestowania. Zastanawiam się jeszcze nad modemem z HSDPA al według mapy orange jestem na granicy zasięgu i nie wiem czy to się na coś przyda. Chyba Ze będę czekał na rozbudowę sieci i poprawę zasięgu
-
Nie wiem skąd jesteś, bo nie opisałeś tego w profilu. Ale może ktoś jest z Twojej okolicy i może razem z Tobą przetestować swój modem u Ciebie.mrfilip pisze:Sam też wpadłem na pomysł próby ale nie mam od kogo pożyczyć karty do przetestowania.
Może przy dobrej antenie dałoby radę, ale to temat na sub-forum o zasięgumrfilip pisze:Zastanawiam się jeszcze nad modemem z HSDPA al według mapy orange jestem na granicy zasięgu i nie wiem czy to się na coś przyda.

Co do możliwości Twojego telefonu, może jest ktoś, kto bardziej zna ten model i napisze nam o tym. Mi się wydaje, że zamiana na modem w tym wypadku powinna trochę poprawić szybkość.
Ostatnio zmieniony 2007-04-27, 17:34 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja potwierdzę słowa @BliSkiego że na modemie jest szybciej.Korzystałem z Nokii 6230 a póżniej z GT Combo EDGE i GT MAX.Różnica była duża bo na modemie było stabilniejsze połączenie i zasięg się utrzymywał jednakowy.BliSki pisze: Mi się wydaje, że zamiana na modem w tym wypadku powinna trochę poprawić szybkość.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chwileczkę panowie, jeśli kolega jest na granicy HSDPA to z anteną jest ogromna szansa na transfery powyżej 1Mb/s. Kupować znowu modem EDGE podczas gdy pod bokiem jest HSDPA jest bez sensu.mrfilip pisze: Zastanawiam się jeszcze nad modemem z HSDPA al według mapy orange jestem na granicy zasięgu i nie wiem czy to się na coś przyda. Chyba Ze będę czekał na rozbudowę sieci i poprawę zasięgu
Musiałbyś pokazać tą mapę z zaznaczoną swoją lokalizacją to by można coś więcej powiedzieć. Tylko to już z dziale "Anteny i problemy z zasięgiem".
PS.A ten temat przenoszę do działu "Co wybrać-sprzęt", gdyż właśnie tego dotyczy

-
Faktycznie, jakoś mi to umknęłoUfo atakuje pisze:Chwileczkę panowie, jeśli kolega jest na granicy HSDPA to z anteną jest ogromna szansa na transfery powyżej 1Mb/s.

Zasugerowałem się, że tam już jest kiepski zasięg EDGE.
Dokładnie tak.Ufo atakuje pisze:Kupować znowu modem EDGE podczas gdy pod bokiem jest HSDPA jest bez sensu.
Popieram. W takim razie czekamy na mapę w tamtym sub-forum.Ufo atakuje pisze:Musiałbyś pokazać tą mapę z zaznaczoną swoją lokalizacją to by można coś więcej powiedzieć. Tylko to już z dziale "Anteny i problemy z zasięgiem".
Czyli tu -> Anteny GSM i problemy z zasięgiem
Ufo atakuje pisze:PS.A ten temat przenoszę do działu "Co wybrać-sprzęt", gdyż właśnie tego dotyczy

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Jestem na granicy Łodzi, Konstantynowa i zasięgu HSDPA
http://images21.fotosik.pl/267/b359e16a95ec2d11.jpg
--
Wycinam zbyt duży obrazek i pozostawiam linka do niego.
Moderator (BliSki).
http://images21.fotosik.pl/267/b359e16a95ec2d11.jpg
--
Wycinam zbyt duży obrazek i pozostawiam linka do niego.
Moderator (BliSki).
Ostatnio zmieniony 2007-05-09, 14:33 przez mrfilip, łącznie zmieniany 1 raz.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Co do EDGE to z jakością może być różnie ale transfer by sie na pewno poprawił bo każdy modem to już 10 klasa a 6020 ma niższą.
Nie ma skali na mapce ale przy jakimś wymuszeniu UMTS pójdzie, albo z anteną.
Nie ma skali na mapce ale przy jakimś wymuszeniu UMTS pójdzie, albo z anteną.
pozdrawiam, magmike
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Wystarczy kupić Sierra AirCard 850 (na Allegro za 450 zeta) i masz wszystko GPRS/EDGE/3G/HSDPA. Używam modelu 860 - wcześniej telefonu z EDGE - różnicy nie ma żadnej. Jest tylko w wygodzie używania - nie rozładowuje się, nie trzeba irdy...
-
A może kupić lepszy telefon z klasą 10? Bo przy internecie przez komórkę najbardziej podoba mi się, że nie wiąże mnie żadna umowa lojalnościowa i w każdym momencie mogę zrezygnować z abonamentu. Nie bardzo mam ochotę wyjmować kartę z telefonu i przekładać do modemu i z powrotem. Może ktoś mi poleci jakiś dobry model telefonu za rozsądne pieniądze z 3G i EDGE. Musi byC NOKIA 

-
- Stały użytkownik forum
Co do testu sprzętu... nie wiem jak to jest u innych operatorów, ale ja poszedłem kiedyś do Orange, powiedziałem, że chce przetestować sprzęt jak będzie u mnie działał, po wpłaceniu 500zł kaucji dostałem do domu modem Fusion+, za 2 dni oddałem, kaucja została mi zwrócona i już :-)
Więc może warto byłoby wybrać się do salonu po sprzęt do testów?:-)
Więc może warto byłoby wybrać się do salonu po sprzęt do testów?:-)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Brak umowy lojalnościowej jest bez wątpienia najbardziej komfortowym rozwiązaniem. Jeśli mamy już telefon a w nim normalną kartę do rozmów, każdy operalor z miłą chęcią uruchomi nam na niej transmisję danych na normalnych warunkach(limit, abonament). Dwie usługi na jednej karcie+nowoczesny telefon jako modem+możliwość rezygnacji z usługi internetu w każdym momencie...to bardzo interesujący zestaw.mrfilip pisze:A może kupić lepszy telefon z klasą 10? Bo przy internecie przez komórkę najbardziej podoba mi się, że nie wiąże mnie żadna umowa lojalnościowa i w każdym momencie mogę zrezygnować z abonamentu. Nie bardzo mam ochotę wyjmować kartę z telefonu i przekładać do modemu i z powrotem. Może ktoś mi poleci jakiś dobry model telefonu za rozsądne pieniądze z 3G i EDGE. Musi byC NOKIA
Odnośnie kwestii czy telefon będzie gorzej działał od modemu. Na forum znaleźć można wiele przykładów kiedy telefony okazywały się lepsze i szybsze od modemów, zwłaszcza w technologii EDGE. Również z UMTS potrafią korzystać z pełną prędkością, więc obawy w tej kwestii można chyba rozwiać.
Inną sprawą jest wygoda podłączania. Wiadomo, modem wkładamy do slotu lub podłączamy kablem USB i działa. Z telefonem jest więcej zabawy. Złącze w telefonie nie zawsze może stykać, konfiguracja BT nie zawsze jest łatwa, trzeba często ładować. Tak na prawdę nie są to żadne problemy, ale początkującego mogą zniechęcić. Jeśli przezwyciężymy te trudności telefon odpłaci się nam dodatkowymi zaletami np.
a) możliwość korzystania z różnorakich aplikacji internetowych na telefonie (przeglądarka, WAP,GG)
b) niektóre modele telefonów nie pobierają prądu z gniazda USB. W przypadku laptopów ma to znaczenie, gdyż normalny modem włożony do slotu skraca czas pracy laptopa o ~40%. Jeśli wybieramy się w podróż, to na pewno prędzej nam się rozładuje bateria w laptopie niż w telefonie pracującym jako modem (np.6630 wytrzymuje 4-5 godzin intensywnej pracy jako modem).
c)netmonitor- zaawansowana funkcja dostępna w niektórych telefonach, dzięki której możemy rozwiązać wiele problemów z siecią.Nie ma jej w żadnym modemie
Niektórzy będą się obawiać, że do telefonu nie można podłączyć anteny zewnętrznej. Również nic bardziej mylnego. W nowoczesnych telefonach, które nie mają wyjścia na antenę można ją podłączyć przez konektory indukcyjne i będzie to działać niemal tak samo skutecznie. Na forum jest kilka przetestowanych przykładów takiego połączenia.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podpisuje się pod wypowiedzią przedmówcy :) Jeśli ma być Nokia to 6630 lub 6680 + bluetooth.
pozdrawiam, magmike