Na poczatku napisze, ze nie wiem czy moge 2 problemy w 1 temacie pisac, jesli nie to prosze moda o przeniesienie czy edytowanie.
Otoz pierwszy problem to ustawienie QoS, mam ruter TP-Link TD-W8960N i jest w nim opcja QoS, ale za cholere nie wiem jak ja ustawic. Szukalem duzo na google i znalalzem jakis poradnik jak ustawic na emule czy cos, ale nie wyjasnil mi jak znalezc porty dla konkretnych programow. Tak w ogole to problem w tym, ze jak ktos cos robi na laptopie, to na desktopie sa starszne lagi i chcialbym, albo podzielic lacze po rowno, ale z tego co czytalem to chyba ten ruter nie ma takiej opcji, ale mozna dac priorytety na aplikacje czyli qos.
Drugim problemem jest to, ze dom obok (niecale 10 m prog od progu) i na jego laczu znajduje sie o wiele lepszy internet, ktory prawie nie jest uzywany i chcialbym miec u siebie tak jakby 2 sieci, zeby miec spokoj. W tamtym domu jest TP-LINK TD-W8901G i wi-fi widac w moim domu, lecz doslownie 1 kreska, a czasem w ogole. Myslalem, by kupic silniejsza antene do drugiego domu i AP do mojego, ale nie wiem czy zeby lapac wi-fi i go pozniej rozdzielac trzeba jakis specjalny AP z czyms czy cos oraz nie wiem jaka antena wystarczy i czy kierowac sie cyfra przy dBi czy dlugoscia?
Za wszystkie bledy przepraszam i dziekuje za pomoc.
QoS i wi-fi przez 2 domy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: QoS i wi-fi przez 2 domy
Ma taką funkcje a nazywa się - Traffic Control (Bandwidth Control)kaluza88 pisze: chcialbym, albo podzielic lacze po rowno, ale z tego co czytalem to chyba ten ruter nie ma takiej opcji,
Działa i jest proste jak kij. Może być potrzebna aktualizacja softu rutera.
http://www.tp-link.com.pl/support/downl ... =TD-W8960N
Added supports of Traffic Control (Bandwidth Control) function;

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL