router Sapido 1842

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kmy
Mistrz bezprzewodowy

router Sapido 1842

Post autor: kmy »

Ponieważ jest taki router dostepny i go mam, a pyta o niego kilka osó to załozyłem ten temat, aby wszelkie dyskusje o tym routerze były w jednym miejscu.

Co do obsługi E398, po wymianie firmweru ruszył bez problemu, połaczenie nawiązuje bardzo szybko, ja mam Plusa.

Zasię wifi bardzo dobry, powyżej 80 % w całym domu, znajduje się na piętrze, a na parterze wszędzie jest powyżej 80 %.

Niestety, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie mam jeszcze anteny zewnętrznej na maszcie, to mam niesteabilny sygnał sieci, także nie mam możliwości sprawdzić szybkości w LTE.

No i bardzo ubogi jest interfejs użytkownika. Przydałyby się info o transferach, sile sygnału, BTS jak w TnI.
Może znalazby się jakiś dobry człowiek, któremu chciałoby się napisać alternatywny soft zawierający takie info?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: router Sapido 1842

w przyszłym tygodniu bede miał drugi modem E353, ponieważ czasami będe chciał zamienić posiadany juz E398 (jak się skończy limit) na ten drugi E353 (inny abonament) to wysłałem zapytanie do serwisu Sapido o mozliwośc współpracy tego modemu z routerem 1842, oto odpowiedź:
Thanks for your feedback, reply as below.
Our Sapido router have no support Huawei E353 on our support list as below.
http://www.sapido.com.tw/EN/data/service/rb1842_35g.htm

Is it convenient for you to solve your issue about fail to connect via Huawei E353 by remoting access your PC?
<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />
If OK, please refer to Teamviewer website as below to setup Teamviewer v7.0 that it is a desktop remote software on your computer.

www.teamviewer.com
Then provide your Teamviewer ID and password for us that our engineer will remote and check your configuration by Teamviewer.
Please make sure your PC can connect to internet, then plug your Huawei E353 in Sapido router.
We will also provide your information to our R&D teams then they will process it.
When is it convenient for you to set up this network environment that it could allow our engineer to operate remotely?
Our timezone is GMT+ 08:00, and our work time is 09:30~18:00(GMT+08:00). Monday ~ Friday

pierwszą część odpowiedzi rozumiem, ale o co chodzi z tym Teamviewer?
z angielskim az tak dobrze nie stoje :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Chodzi o to że masz podłączyć modem do routera, komputerowi zapewnić inny internet i inżynierowie z sapido podłączą się poprzez Twój komputer (z programem Teamviewer) do routera aby sprawdzić konfigurację i prześlą dane do działu rozwojowego.
Oczywiście jeżeli się na to zgodzisz i tak ustawisz sieć aby mogli się zdalnie podłączyć.
Pracują od 9:30 do 18 czasu GMT+8 poniedziałek do piątku.
Nie pomagam na PW!
kmy
Mistrz bezprzewodowy

ok, dzieki, teraz wszystko jasne
hugo
Początkujący użytkownik forum

E 398 i sapido 1842

Post autor: hugo »

Witam,
kolego KMY, mam taki sam zestaw jak Ty, również z PLUSA, możesz wrzucić ustawienia routera i modemu; wymieniłem firmwer'a na v1.0.37 ze strony sapido i nic to nie pomogło.
Z góry dziekuję
kmy
Mistrz bezprzewodowy

pobierz ten plik firmwere
http://www.sapidotech.com/download/firm ... 1.0.41.bin

jest to wersja 1.0.41
zapisz np. na pulpicie

podłącz modem poprzez kabel sieciowy do złącza RJ45 w komputerze (gniazdo sieciowe) i do złacza LAN1 w routerze, nie montuj modemu

wpisz w przegladarkę 192.168.1.1 i zaloguj się jako administartor (jest w instrukcji jak to zrobić)

po lewej stronie jest rozwijane menu, rozwiń System Management
wybierz Upgrade Firmware, wskaż położenie pliku (na pulpicie)
poywierdź i czekaj, nie wyłączaj komputera, nie uruchamiaj programów, nie podłaczaj modemu, nie rób nic, dopóki modem się nie zresetuje

następnie ponownie zaloguj się jako administrator

włóż modem , wybierz menu One Button Setup i ustaw kraj Poland, operator Plus GSM
3,5G Manual Enable, APN internet, pin

zapisz zmiany, i czekaj, po około 2 do 3 minut powinien się zalogować do sieci i połączyć internet, jeśli oczywiście jesteś w zasięgu (sprawdziłeś na komputerze programem Plus Internet)
napisz co masz LTE czy UMTS?
hugo

już działa, doczytałem że mam zły firmwer; szybkość oscyluje w granicach 20-25kB/s, LTE nie działa w moim regionie!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

hugo pisze:szybkość oscyluje w granicach 20-25kB/s
No to chyba masz tylko EDGE.
Nie pomagam na PW!
kmy
Mistrz bezprzewodowy

w Chełmie masz 9 nadajników plusa na UMTS 2100 (czyli co najmniej 3G a może nawet HSPA+) oraz jeden nadajnik LTE w Rudka - Kumowa Dolina, nie wiem gdzie dokłądnie mieszkasz, ale może przy antenie zewnętrznej miałbyś lepszą technologię niż EDGE, chyba, że w aplikacji Plus Internet przełączyłeś modem na APN Internet 2G, to wówczas, nawet jesli jesteś w zasięgu 3 G to i tak modem będzie w trybie EDGE

napisz czy masz antenę zewnętrzną i na jakiej ulicy mieszkasz, albo sam zlokalizuj na
http://mapa.btsearch.pl/
hugo

Do nadajników mam niedaleko do jednego ok.4km a do drugiego ok.5km, nadajnik LTE jest niestety daleko i korzystają z niego wszystkie sieci i zazwyczaj jest zapchany. Anteny zewnętrznej jeszcze nie mam, będę instalował w niedługim czasie. Zastanawiam się nad anteną atp-14 - czy to dobry wybór? Ewentualnie jaką antenę polecasz?

Mam też problem ze skonfigurowaniem sieci, mianowicie przy próbie jej ustawienia, muszę wpisać PIN (4ro cyfrowy)routera, który rzekomo jest na naklejce na routerze, i nijak nie mogę skonfigurować, spotkałeś się z takim mankamentem?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

jeśli chodzi o antenę to polecam cybertech, panel na 2100, ja mam właśnie takie ale na 1800 na LTE, ale też testowałem na 2100, poprawa u mnie znacząca, tzn, bez nie mam zasięgu a z anteną mam 51% i stabilne połączenie
np:
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html
+ konektor do modemu za 19,80, zadzwoń, facet doradzi i wszystko powie, ja jestem zadowolony i to bardzo z obsługi i jakości anten

a co do sieci wifi, to jest to pin własności urządzenia, ale w sapido nie ma go na obudowie, ale jest w programie, wybierz menu Wireless i następnie WPS
tam jest Self PIN number 8 cyfrowy, wpisz ten numer w komputerze w którym wykonujesz połaczenie i będzie OK
hugo

już jest ok, jeszcze antena i będzie gitara. Wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam
kmy
Mistrz bezprzewodowy

dziś otrzymałem modem z Plusa e353u-2 (służbowy iplus), pierwsza rzecz, którą zrobiłem, to podłączyłem do laptopa, na którym wcześniej zainstalowałem E398 (prywatny), i pierwsza niespodzianka, modem E353 poszedł na sterownikach od E398, żadnej instalacji, uruchomił się wcześniej zainstalowany Plus Internet ten od LTE i E398.

uzyskałem połączenie z UMTS/HSPA+ ,

to druga rzecz, wpiąłem go do routera Sapido 1842, za moment niebieska diodka mruga i za kolejne parę sekund świeci na stałe, jest połączenie w UMTS/HSPA+

teraz jestem właśnie połączony przez modem E353+router Sapido 1842 poprzez wifi

Modem E353u-2 pracuje na tych samych sterownikach co E398 od Plusa, ponieważ wczesniej już pisałem nawet do supportu Sapido, modemu E353 nie ma na liście obsługiwanych modemów w tym routerze, czyli jesli pracuje to musi być na tych samych sterownikach co E398.

Może komuś przyda się ta informacja.
zedi5

Post autor: zedi5 »

Mam router Sapido 1842 od kilku dni z modemem E398.Wszystko działa prawidłowo poza prędkością LTE.Niestety maksymalnie 8Mb pobieranie przez router a przez bezpośrednie połączenie modemu do kompa mam około 30mb
kmy
Mistrz bezprzewodowy

No niestety z tym Sapido w LTE nie jest różowo, a wręcz tragicznie, zrobiłem w końcu wczoraj kilka testów w LTE i tak: Pingi 2 razy dłuższe przez router niz w laptopie, np. 26/42 transfer ograniczony do około 1/3 tego co w laptopie, co w zasadzie dyskwalifikuje ten router we współpracy ale tylko w LTE.

Natomiast w połączeniu UMTS/HSPA+ jest dokładnie to samo co w laptopie zarówno Pingi jak i transfery na tym samym poziomie, miałem około 10Mbps DL i to na tym samym modemie E398.

Także wygląda na to, jakby nie do końca mieli rozwiązane oprogramowanie pod LTE, może przy nastepnym firmware się poprawi, bo trochę szkoda, ładnie trzyma połączenie, wifi silne, nie ma problemów z resetowaniem samoczynnym i innymi zrywkami połaczenia jak w Edimax czy innych, stabilny to jest

Ewentualnie brakuje prądu na LTE, zasilacz tylko 1A, a musi zasilić też router no i modem, być może na UMTS modem E398 tak dużo prądu nie bierze i wtedy chodzi tak jak trzeba?

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2012-02-18, 18:04 ]
Poprawa drobnych błędów.
Ostatnio zmieniony 2012-02-18, 18:04 przez kmy, łącznie zmieniany 1 raz.
hugo

Witam ponownie,
dzisiaj ni stąd ni zowąd sapido RB 1842 przestał współpracować z E398! Wszystko działało ponad dwa tygodnie bez problemów a dzisiaj modem nie loguję się do sieci; bezpośrednio wpięty do laptopa działa normalnie; próbowałem ponownie ustawiać router, wgrywać firmwar'a v1.0.41, resetować i nic. Ma ktoś jakieś pomysły? mi już ręce opadają z tym zestawem!!!
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Ruter wykrywa poprawnie modem ?
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
kmy
Mistrz bezprzewodowy

hugo pisze:modem nie loguję się do sieci
hugo pisze:wpięty do laptopa działa normalnie
w laptopie działa pod Plus Internet rozumiem, czy CP Manager?

jeśli w routerze modem nie loguje się do sieci to może to być też problem z ustawieniem trybu pracy, np. jeśli w programem w laptopie wybierzesz tryb LTE, a nie będziesz miał zasięgu to router go nie przestawi na 3G, przestawienie trybu pracy możesz dokonac tylko w komputerze, router może tylko zmieniać modem z trybu 2G na 3G lub auto, z trybu LTE nie przełaczy, nie ma jeszcze takiej funkcji

inne wytłumaczenie to usterka techniczna, router jak każde urządzenie może się normalnie zepsuć, no ale od tego jest reklamacja.
hugo

modem wraz routerem i firmware RB-1842_EN_v1.0.41 działał całe 13dni normalnie; ni stąd ni zowąd modem nie może nawiązać połączenia z siecią, próbowałem resetować router, wgrywać ponownie firmware'a i nic. W laptopie dział pod PLUS Internet, w programie ustawiony jest APN Internet 3G.

[ Dodano: 2012-02-27, 19:50 ]
jeszcze zauważyłem kilka "zjawisk":
- jak włożę modem do laptop, modem nawiąże połączenie, mam internet, wszystko śmiga i jeżeli teraz nawiąże połączenie czy to kablem czy przez WIFI z routerem to połączenie z internetem się urywa mimo że modem nadal jest zalogowany do sieci, rozłączam połączenie z routerem - internet powraca;
- podłączam router kablem albo przez WIFI tworzy się sieć o nazwie SAPIDO_RB-1842, natomiast w Panel sterowania\Sieć i Internet\Centrum sieci i udostępniania(Windows 7) mam
sieć o nazwie SAPIDO_RB-1842 2, nie wiem skąd ta dwójka?.
Może tu gdzieś tkwi jakiś problem?
deggial

Post autor: deggial »

Odświeżymy temat.

Mój zestaw to Huawei E372 w Orange i oczywiście Sapido RB-1842.

Prędkość na krótko (tzn. bez routera) ponad 22 Mbps na DL i ponad 3 Mbps na UL.

Po podłączeniu do routera odpowiednio 4 Mbps i 0,7 Mbps. Połączenie po LAN i po WiFi te same osiągi. Dopiero sklonowanie MAC karty sieciowej do WAN przyśpieszyło DL dwukrotnie, niestety osiągnięcie prędkości które miałem na "krótko" na tym routerze są niemożliwe ze względu na to, że sprzętowo ten router wyciąga na max 10 Mbps (wiadomość od supportu Sapido). W prezencie dostałem od nich nowy firmware w wersji beta i po załadowaniu UL podskoczył mi do ponad 3 Mbps - także jest efekt.
Z pingami nie mam problemu około 65 ms.

Do Hugo:
1. Nie miałem problemu z zawieszaniem się router (czasami rozłączał neta 3G) także nie wiem co się dzieje u Ciebie - spróbuj ostatniego firmware'a. Zawiechy miałem na Merlinie XU870 ExpressCard- po całym dniu potrafił się zwiesić mimo, że niby był podłączony - to chyba jest taki urok tego sprzętu.
2. Tym się nie przejmuj Win tak ma jak drugi raz znajdzie sieć o tej samej nazwie ale np. z innym szyfrowaniem. Jak chcesz to ją wykasuj z listy i od nowa ustal połączenie i powinieneś mieć bez "2".

Pozdrawiam.
david4nal

Post autor: david4nal »

Witam.

Kupiłem niedawno ten router, żeby korzystać z LTE w Cyfrowym Polsacie. Modem Huawei E398.
Wgrałem najnowszy firmware ze strony sapido.

Niestety, w ustawieniach połączenia internetu da się wybrać tylko 2.5G , 3.5G i AUTO

Gdy wybieram 3.5G albo AUTO loguje się automatycznie do HSDPA z plusa.
Nie chce przestawić się na LTE sam, i nie bardzo wiem jak zrobić to ręcznie.

Jeśli ktoś wie jak to zmienić to proszę o pomoc! ;)_
Oczywiście jestem w zasięgu LTE jakby kto pytał..
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

david4nal pisze:Jeśli ktoś wie jak to zmienić to proszę o pomoc!
Przełączyć na tryb LTE mając podłączony modem do komputera programem producenta/dostawcy.
Nie pomagam na PW!
david4nal

Post autor: david4nal »

Niestety to też nie pomaga...
Po przełożeniu do routera i tak przełącza się na 3G

próbowałem się łączyć zarówno w firmware w wersji Ver1.0.41 której tutaj było napisane
jak i w najnowszej 1.0.47
sam modem w laptopie bez problemów łaczy sie z LTE
artro137

Post autor: artro137 »

Witam jestem tu nowy proszę pomóżcie mi bo nie wiem zupełnie jak ustawić ten router.
Posiadam model Sapido RB-1842 modem ZTE z plusa (LTE). Posiadam zasięg LTE u siebie.
Ale nie wiem jak połączyć się z siecią. W instrukcji jest coś napisane robiłem tak ale nic nie pomaga. Mam system win8 na laptopie. Po podłączeniu modemu do routera nie wykrywa mi tego modemu nawet.
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

artro137 pisze: Posiadam model Sapido RB-1842 modem ZTE z plusa (LTE). Posiadam zasięg LTE u siebie.
Pytałem serwis Sapido o modem ZTE MF821. W tej chwili nie jest oficjalnie obsługiwany ze względu na brak możliwości weryfikacji poprawności działania. Dodatkowo dowiedziałem się, jaką przepustowość mogą zapewnić routery Sapido w połączeniu z LTE (15Mbps):

So far Sapido router have no support this modem that you mentioned on our 3.5G/LTE modem support list as below.
http://www.sapidotech.com/support.php?a ... oods_id=67

We don't have ZTE MF821 for verified, but we have supported ZTE MF820 on list, so it might be used on Sapido router.
We can't guarantee that ZTE MF821 can work on Sapido router normally, we're very sorry about that.
But we could arrange the remote session for procesing this compatibility issue if your 3.5G/LTE dongle still can't work with Sapido router in the future.

So far GR-1736 or other high power/performance model(RB-1732/RB-1733...etc.)'s maximum speed test could arrive at about 15M when it's connected to LTE modem.

High power/performance models is the fastest speed models on Sapido router when it's plugged LTE modem.
artro137

Więc mam rozumieć że nic nie poradzę i muszę się pozbyć tego routera?
Gasol
Stały użytkownik forum

Niekoniecznie. Jak masz możliwość to sprawdź, bo być może ZTE MF820 nie różni się zbytnio od ZTE MF821, a jest on oficjalnie obsługiwany.
artro137

No właśnie sprawdzałem i nie czyta mojego modemu. Szukałem w sieci sterowników od MF820 ale nie ma. Tak bym wgrał i powinno być cacy
Gasol
Stały użytkownik forum

Możesz też skontaktować sie z Sapido, bo potwierdzają gotowość do sprawdzenia konfiguracji z modemem MF821:
"But we could arrange the remote session for procesing this compatibility issue if your 3.5G/LTE dongle still can't work with Sapido router in the future. "

Ale to oczywiście Twoja decyzja.
artro137

Jestem noga z angielskiego ;p
Więc nie bardzo się dogadam z nimi ;/
ODPOWIEDZ