Porty nasłuchu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Porty nasłuchu

Post autor: adziu82 »

Witam,na pewno jest cos na ten temat,ale jakoś nie mogę znalezć tego,także proszę o linka i nie ,,krzyczeć'' :D
Więc,na bitcomecie mam taki komunikat,,nasłuchiwanie portów jest zablokowane.Wciąż może pobierać ,ale predkość nie będzie duża.Proszę sprawdz swojego firewalla oraz oraz konfiguracje NAT router.Kiedyś pytałem się mojego dostawyc neta,dlaczego nie mogę pobierać z P2P i czy mogą odblokować porty,ogólnie powiedział mi o tym gość który pracuje w bardzo dobrym sklepie komputerowym,gdzie także naprawiaja je i na pewno się zna i mi to poradził,kiedy zapytalem się admina to mi powiedził że sam mam to zrobić,ale nie wiem jak.Dostepu do rutera nie mam,bo zmienili login i haslo,jak się zapytałem dlaczego nie mam dostepu to mi powiedział,żebyśmy nie grzebali w nich i czegoś nie zepsuli,mam dostęp tylko do radia,ale tam tylko mogę zerknać czy ktoś się podpina pod mojego neta bo mam niezabezpieczona sieć.I teraz co?Nie potrafie tego zorbić,nie piszcie mi żeby szukał w google bo już wiele godz przesiedziałem w tym temacie ale nic nie znalazłem ciekawego co by mi pomogło.Może ktoś wie jak to zrobić w na prawde prosty sposób,bo nie jestem hakerem i nie mam dużego pojęcie.Teraz sprawdziłem jaki port ma bitcomet i jak sprawdziłem na tej stronie

http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
to wyskoczyło mi że mam zablokowany.Port to ten 13525 mogę zmienić go na losowy ale nie wiem co to da na bitcomecie.Z góry dzieki z jaką kolwiek odpowiedz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Porty nasłuchu

Post autor: Jo_gurt »

Narysuj jak wygląda twoja sieć.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Mówisz poważnie?A co mam dokładnie opisać?Mam radiówke,dwa rutery i śmieszną antenkę na zewnątrz,która nie ma siły złapać sygnału z odległości 500m w lini prostej,gdzie mam niską moc,nie dość,że net pół mega to jeszcze zasięg słaby.Więc napisz proszę co dokładnie mam opisać.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To w takim razie trochę dokładniej: adresy po kolei urządzeń.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Jo_gurt,takimi pytaniami mnie zabijasz :D napisałem że nie jestem kumaty.No jeżeli nie umiem Ci dać odpowiedzi, to chyba nie ma sensu mi pomóc,myślałem że to będzie trochę łatwiej,że powiesz co gdzie wpisać i po sprawie.Ale trudno,dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2012-02-06, 21:40 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Żeby powiedzieć co gdzie wpisać musiałbym wiedzieć co konkretnie masz.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Ale co konkretnie ja mam Ci podać :D bo na prawde nie wiem.Jakie mam rutery (modele) szerokość kanału?Bo w sumie nawet tego nie wiem i także jak to sprawdzić.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Interesuje mnie czy od dostawcy dostałeś publiczny adres IP i czy masz dostęp do wszystkich routerów, do których mieć dostęp musisz.
Admin odpowiedział, że sam masz coś zrobić, ale ci zabrał dostęp do routera.
A w ogóle to masz dwa routery.

Dlatego chciałem rysunek, bo niewiele można wywnioskować z opisu.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Adres to nie wiem jaki mam,jak to można sprawdzić?Mam dwa rutery jeden to chyba AP klient do niego mam podłączony ,,zwykły'' ruter.Dostęp mam tylko do tego drugiego co wysyła mi wi-fi,w sumie to nawet teraz nie mam do niego dostepu bo chyba zmienił się adres i już nie mogę wejść do niego.Admin zmienił login i hasło w pierwszym po to żeby nikt nie grzebał,to jest nie tylko u mnie u wszystkich.Kazał mi coś samemu zmienić ale nie wiem gdzie i co.Może specjalnie tak powiedział a wie o tym że nie mam dostępu do klienta i żebym może sobie coś na drugim kombinował,a tam przecież nie można.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:,a tam przecież nie można.
Czemu?
Zaloguj się i daj zrzut ze statusu.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

No ja tak napisałem że nie można,tak mi się wydawało.Ale nie mogę dać Ci zrzut,ponieważ nie mam dostępu do tego drugiego rutera też.Nie mam pojęcia dlaczego,admin mi ustawił taki adres 192.168.0.199 i działało,ale po jakimś czasie już przestał.Nic raczej nie grzebałem,chyba że cos przez przypadek zrobiłem,ale raczej nic nie zmieniłem.

[ Dodano: 2012-02-06, 22:11 ]
Jeszcze mam takie pytanko,napisałeś że muszę mieć dostęp do oby ruterów,czyli admin powinien mi podać hasło.Teraz net chodzi jeszcze raz szybciej,jest po 22-ej więc mam 1 mega :D no i w sumie proszę Cię napisz mi coś jeszcze.Chodzi mi właśnie o to 1 mega,więc dlaczego w dzień mam 0.5 mega a w nocy 1mega,to dlaczego nie mogę mieć 1 mega w dzień też?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:napisałeś że muszę mieć dostęp do oby ruterów
Nie. Musisz mieć dostęp do tego, który robi NATa z publicznego adresu. Nie wiem który to.
adziu82 pisze:.Chodzi mi właśnie o to 1 mega,więc dlaczego w dzień mam 0.5 mega a w nocy 1mega,to dlaczego nie mogę mieć 1 mega w dzień też?
A nie masz takiego zapisu w umowie?
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Jo_gurt,jak Ty nie wiesz który robi za NAT-a to ja tym bardziej :D jak to mogę sprawdzić?

W umowie mam taki zapis,ale chodzi mi o to czy jeżeli mam w nocy 1 mega to dlaczego by się nie dało tego zrobić w dzień,te 0,5 mega to jest tragicznie słabe,nie zdarzy buforować (nie oglądam filmików na YT,ale czasem się zdarzy) a 1 mega,by już wystarczyło,mecz live moża już oglądać a tak to przycina.
Ostatnio zmieniony 2012-02-07, 10:21 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze: jak to mogę sprawdzić?
Puść traceroute z kompa na np. wp.pl i daj wynik (tekstowo, screenów na jakichś imageshackach nie oglądam).
adziu82 pisze:W umowie mam taki zapis,ale chodzi mi o to czy jeżeli mam w nocy 1 mega to dlaczego by się nie dało tego zrobić w dzień,te 0,5 mega to jest tragicznie słabe,nie zdarzy buforować (nie oglądam filmików na YT,ale czasem się zdarzy) a 1 mega,by już wystarczyło,mecz live moża już oglądać a tak to przycina.
A ISP nie oferuje wyższych pakietów?
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Dobra jo_gurt,zamykamy temat,to jest dla mnie zbyt trudne.Nie będę marnował Twojego czasu,możesz pomóc w tym czasie komuś innemu,co zna się lepiej ode mnie i będzie wiedział jak Twoją pomoc wykorzystać.

A co do ISP to maja szybszy net,ale akurat nie u nas,0,5 mega to jest max,postawili u nas nadajnik,ale od kilku miesięcy tylko testują,bo maja to na solary i wiatr i jakoś ani słońca nie ma,ani wiatru więc im za bardzo to nie idzie.Może niedługo ruszą,to ma być chyba 2 mega a w nocy 4 mega.To już jakoś będzie to wyglądało.

Jeszcze raz dzięki za czas poświęcony dla mnie,pozdro.
ODPOWIEDZ