Proszę o pomoc w/s DWl 900AP+

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
buzer
Stały użytkownik forum

Proszę o pomoc w/s DWl 900AP+

Post autor: buzer »

Witam serdelecznie , mam taką małą sprawę,szukałem wiadomości na ten temat, ale poległem, tu ich nie znalazłem, chodzi o urządzenie AP DWl 900AP+ . Powiedzmy że mam tak owe urządzenie , ale nie wiem czy będzie to u mnie działać. Otóż ,ja mogę mieć dostęp do internetu za pomocą wifi z użyciem protokołu PPPoE do połączenia z moim isp. moje pytanie brzmi , czy w/w AP będzie nadawał się na moje potrzeby ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Proszę o pomoc w/s DWl 900AP+

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli PPPoE zestawisz na kompie to tak.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

buzer pisze:czy w/w AP będzie nadawał się na moje potrzeby ?
Po co Ci switch? DWL to nie router więc interent będziesz miał tylko na 1 komputerze na którym zdefiniujesz PPPoE.
Nie pomagam na PW!
buzer
Stały użytkownik forum

O rany dzieki wielkie za jaką kolwiek odpowiedz o tym nie wiedziałem. Ale wyglądać to będzie inaczej. pppoe musi(powinno) być ustawione,czyt.wklepane w konfiguracje AP. Gdzie AP będzie łączyć się jako klient . a nie komputer. Ale z tego co ty kolego "jo_gurt" napisałeś, to ja rozumiem, iż AP przepuści połączenie a dopiero na jednym,lub kilku innych PC będących za switch-em będe musiał ustawiać pppoe, czy tak? dobrze rozumiem.?

[ Dodano: 2012-02-07, 17:45 ]
wojteks pisze:Po co Ci switch? DWL to nie router więc interent będziesz miał tylko na 1 komputerze na którym zdefiniujesz PPPoE.
switch ma służyć do rozdzielenia na wiecej niż jednego PC-ta. dla tego on też jest. Sam dwl ma tylko jednego LAN, a ja potrzebuje na chociaż trzy,a z drugiej strony nie bardzo chcę inwestować w nowy sprzęt. Jeżeli mogę wykorzystać to co mam.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-07, 18:47 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-07, 18:46 przez buzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

buzer pisze:to ja rozumiem, iż AP przepuści połączenie a dopiero na jednym,lub kilku innych PC będących za switch-em będe musiał ustawiać pppoe, czy tak? dobrze rozumiem.?
Zapewne tylko na jednym, bo więcej nie wpuści dostawca.
buzer pisze:Ale wyglądać to będzie inaczej. pppoe musi(powinno) być ustawione,czyt.wklepane w konfiguracje AP
No właśnie w AP nie wpiszesz danych PPPoE. Potrzebujesz do tego routera.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

buzer pisze: Ale wyglądać to będzie inaczej. pppoe musi(powinno) być ustawione,czyt.wklepane w konfiguracje AP
Zapomnij, do tego potrzebujesz router z funkcją AP Client router albo WISP, typ routera zależy jeszcze zabezpieczeń stosowanych przez dostawcę i potrzebną dodatkową funkcjonalność typu np. Menedżer pasma.
buzer pisze: iż AP przepuści połączenie a dopiero na jednym,lub kilku innych PC będących za switch-em będe musiał ustawiać pppoe
Ale tylko jeden z nich będzie mógł być aktywny, inne nie będą miały internetu.
Nie pomagam na PW!
buzer
Stały użytkownik forum

""zaraz okaże się ,że nie może być switch tylko trzeba będzie zakupić router, bo coś mi sie wydaje że dwl z switch-em nie bedzie działać :cry:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

buzer pisze:zaraz okaże się
To już od drugiego Twojego postu wiadomo.
Nie pomagam na PW!
buzer
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Zapomnij, do tego potrzebujesz router z funkcją AP Client router albo WISP, typ routera zależy jeszcze zabezpieczeń stosowanych przez dostawcę i potrzebną dodatkową funkcjonalność typu np. Menedżer pasma.
jedyne zabezpieczenie to pppoe wymagane do połączenia ,nic więcej.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-07, 18:47 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-07, 18:47 przez buzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

buzer pisze:jedyne zabezpieczenie to pppoe wymagane do połączenia ,nic więcej.
To i tak nie zmienia tego że musisz mieć router.
Nie pomagam na PW!
buzer
Stały użytkownik forum

Czyli reasumując.
1. mogę wykorzystać dwl,ale do niego muszę mieć router zamiast switch-a.
2.ustawienie pppoe ustawiam w routerze podłączonym do dwl, i dopiero mogę dzielić. czy tak ?
3.ustawienia pppoe klepie tylko w router, gdzie nie robię tego w PC,które będą korzystały z tego łącza.?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

buzer pisze:mogę wykorzystać dwl,
Ale on pracuje tylko w 802.11b i dostawca może Cię pogonić za spowalnianie sieci.

Ad2. Tak
Ad3. Tak
Nie pomagam na PW!
buzer
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Ad2. Tak
Ad3. Tak
tak zgadza się ,pracuje tylko w "b" i w tym standardzie też jest dostęp do usługodawcy.

[ Dodano: 2012-02-07, 18:11 ]
i kolejne moje pytanie. Przeglądam oferty router-ów, wszystkie posiadają gniazdo "wan x1" oraz "lan x4". Ja rozumiem że od dwl kablem lan wpinam w router też w gniazdo lan?

proszę w skrócie o opinie o router-ach firma "tenda" widzę ze jest to stosunkowo tanie, a w działaniu ? "firma krzak" czy jak .?
Ostatnio zmieniony 2012-02-07, 18:48 przez buzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

buzer pisze: Ja rozumiem że od dwl kablem lan wpinam w router też w gniazdo lan?
Nie, wpinasz w WAN.
buzer pisze:proszę w skrócie o opinie o router-ach firma "tenda"
Tani to jest Tp-Link WR340G który by się nadawał. O firmie Tenda trudno coś napisać, sprzęt mało popularny.
Nie pomagam na PW!
buzer
Stały użytkownik forum

Jeżeli Tp-Link WR340G ma do ustawienia pppoe, to takie będzie. A jak ma możliwość podłączenia zewnętrznej anteny to będzie w dechę .

"" dzieki wielkie wam za pomoc, szkoda tylko że wcześniej nie odzyskałem hasła do tego forum, to już miał bym przeszło dwa tygodnie temu problem z głowy. ""
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

buzer pisze:Jeżeli Tp-Link WR340G ma do ustawienia pppoe, to takie będzie. A jak ma możliwość podłączenia zewnętrznej anteny to będzie w dechę .
WR340g nie ma funkcji WISP, nie można go podpiąć pod antenę, z resztą antena jest umocowana na stałe - nie ma złącza antenowego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
buzer
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:WR340g nie ma funkcji WISP, nie można go podpiąć pod antenę, z resztą antena jest umocowana na stałe - nie ma złącza antenowego.
dobra jest mniejsza o antenę, i tego tp-linka tylko czegoś tu nie kumam. Mój dwl będzie jako klient a oddawał będzie na router , nie bardzo coś tu rozumiem.
ps. sieci lan były prostsze ,tam zawsze wsio działało.

tylko nie mówcie mi że dwl też nie będzie nadawał się bo nie ma wisp.
>Wireless Internet Service Provider, WISP (ang. bezprzewodowy dostawca Internetu) –

to zaczynają się schody...... :dobani:

[ Dodano: 2012-02-07, 19:30 ]
Drodzy forumowicze ,w ostateczności znalazłem tak owy ciekawy model router-a D-Link DSL-504T.
Poniżej przedstawiam jego parametry, mam nadzieje ze nie zrugajcie mnie za to
Właściwości:
- Wbudowane Porty WAN: 1xRJ11 ADSL / LAN: 4x10/100BaseTX (RJ45)
- Obsługa Neostrady Plus: Tak
- Obsługa DSL Internet: Nie
- Wbudowany modem ISDN: Nie
- Wbudowany modem ADSL: Tak
- Obsługiwane protokoły routingu: RIP1, RIP2
- Obsługiwane protokoły VPN: L2TP pass-trough, PPTP pass-trough, IPSec pass-trough
- Obsługiwane protokoły: NAT, DHCP, 802.3x flow control, PPPoE, PPPoA
- Obsługiwane protokoły uwierzytelniania: PAP, CHAP
- Dodatkowe funkcje: modem ADSL (Annex A), 4-portowy Switch, firewall SPI (Stateful Packet Inspection), funkcja DMZ, Virtual Server
- Obsługiwane sieci WirelessLAN: brak
- Zarządzanie: WEB management (przez przeglądarkę internetową)

z moich wniosków jakie wysnułem z waszych odpowiedzi, myślę że będzie odpowiedni na moje potrzeby. Widzę że takie cudo w sumie do testów jak na razie mi wystarczy.
Ostatnio zmieniony 2012-02-07, 18:48 przez buzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

buzer pisze:w ostateczności znalazłem tak owy ciekawy model router-a D-Link DSL-504T
Nie nadaje się.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

buzer pisze:ps. sieci lan były prostsze ,tam zawsze wsio działało.
Absolutnie nic się nie zmieniło. Kabel z dwl 900AP+ traktujesz jak kabel od dostawcy, dostajesz jedno IP, jeśli chcesz podzielić, musisz zastosować translację IP do czego służy router, w takim zastosowaniu wr340g się nada jak każdy z gniazdem wan ethernet.
Tylko jeśli chcesz pozbyć się tego prehistorycznego AP, to router musi mieć funkcję WISP (inaczej ap client).
buzer
Stały użytkownik forum

witam, ale kilka postów wyżej, kolega napisał że wr340g, nie ma funkcji wisp. Chyba że nada się wr340g,jeżeli ustawie pppoe na pc podpiętych do niego. Kolejna rzecz , to o ile dobrze pamiętam, to dwl 900AP+ może pracować jako klient.

[ Dodano: 2012-02-08, 11:10 ]
Wybaczcie ze po ang, ale po polsku nie znalazłem instrukcji > Different Operation Modes &#150; Capable of operating in one of four
different operation modes to meet your wireless networking
requirements: Access Point, AP-to-AP Bridging, AP-to-Multipoint
Bridging, Wireless Client, and Wireless Repeater.

na allegro znalazłem kilka sztuk dwl 900AP+ i też opisane jest że działa jako klient . albo może ja czegoś nie rozumiem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

buzer pisze: kolega napisał że wr340g, nie ma funkcji wisp
Funkcja WISP nie jest potrzebna jeżeli będziesz odbierał AP Clientem (DWL).
buzer pisze:Wireless Client
Ten tryb pracy DWL cię interesuje.

Przeczytaj posty od początku i spróbuj zrozumieć o co pytasz i co odpowiadamy.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

buzer pisze:witam, ale kilka postów wyżej, kolega napisał że wr340g, nie ma funkcji wisp.
WR340g nie można podłączyć bezpośrednio do anteny, żeby odbierał sygnał isp, potrzebny jest dodatkowy AP client, który podłącza się do gniazda wan routera, pppoe oczywiście można w nim wpisać.
buzer
Stały użytkownik forum

Dobra,zostawmy tego WR340g w spokoju.
pojawiła się inna kwestia. przed chwilą rozmawiałem z isp,i orzekł mi,iż likwidują 2,4 ale zostaje tylko 5 ghz . Więc i urządzenia się zmieniają, AP/router musi mieć mtu,pppoe i pracować jako klient, nic więcej. ISP ma w ofercie urządzenia ale ja nie chce od nich,za drogo sobie wołają, razem z montażem puszki na ścianie budynku , anteny wołają około 600 to jest przesada. Przeczytałem wszystkie posty,odpowiedzi raz jeszcze i wnioskuję że wifi to jest gorsze badziewie jak myślałem, z tego powodu,iż na swojej skórze wiem że na 2,4 jest problem się "dogadać" miedzy dwoma pc-tami oddalonymi od ciebie około 10m,i ściana o grubości około 0,5m. Dla tego jak robiłem co kol wiek z siecią, to z LAN,nigdy nie miałem kłopotów. Od ISP mogę mieć internet, mogę go dzielić u siebie w domu. Muszę posiadać urządzenie zgodne z jego usługami.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nanostation5 Loco.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

buzer pisze:Muszę posiadać urządzenie zgodne z jego usługami.
Skąd mamy wiedzieć co używa i jak ma skonfigurowane dostawca.
buzer pisze:ISP ma w ofercie urządzenia ale ja nie chce od nich,za drogo sobie wołają,
Jakbym to ja był ISP to nie podłączyłbym obcego sprzętu do swojej sieci a dodatkowo tak go zabezpieczył żeby użytkownik nie mógł w nim grzebać.
Nie pomagam na PW!
buzer
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Jakbym to ja był ISP to nie podłączyłbym obcego sprzętu do swojej sieci a dodatkowo tak go zabezpieczył żeby użytkownik nie mógł w nim grzebać.

Ja wiem że wy nie macie takiej wiedzy, z resztą ja też nie wiem jakich urządzeń używa isp, jednak cena i metoda montażu urządzenia od usługodawcy, nie upiększa budynku. Antenę to jeszcze "przyjąć "się da, ale puszka 30x30 to ja dziękuję. Jeżeli chodzi o parametry, to są takie same jak na 2,4Ghz. Usługodawca pozwala na swój sprzęt, a mojej strony też patrząc na wywalenie 300 zeta na sprzęt który nie będzie moją własnością to raczej jest nie bardzo, bowiem sprzęt jeśli wezmę od isp, będzie na zasadzie wypożyczenia. Sprzęt nie będzie moją własnością. Ale mogę mieć swój odpowiednio skonfigurowany , i też będzie dobrze a ta jest identyczna jak w 2.4Ghz .

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-02-08, 16:54 ]
Ostatnio zmieniony 2012-02-08, 16:54 przez buzer, łącznie zmieniany 1 raz.
buzer
Stały użytkownik forum

Witam ponownie, wykonałem wsio tylko na 5GHz i działa,bez problemu. Dziękuje wam za pomoc.
buzer
Stały użytkownik forum

Mam jeszcze taką małą sprawę, nie chcę zakładać nowego wątku. Chodzi mi o to że dotarły do mnie urządzenia i zastanawiam sie czy potrzebuję jakiś sterowników do nich, dla tego ze w routerze na 5 GHz miałem cd w komplecie ale w tym nie mam, urządzenie to tytułowy AP DWl 900AP+, i router tplink TL-R402M czy muszę mieć jakieś sterowniki by dostać sie do konfiguratora ? nie mam żadnych płyt do nich, a widze w googlach ze producent coś daje. może ktoś podać linki do sterowników. Na stronie tp linka są oprogramowania ale ja nie chce robić upgrejtu urządzenia, potrzebuję coś w stylu quick setup wizard na win 7.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

buzer pisze: może ktoś podać linki do sterowników.
Obydwa konfiguruje się przez www, żadnych sterowników nie trzeba.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ