Mam spore problemy z uruchomieniem w moim D430 modemu Qualcomm Gobi2000 HP un2420 dopiero co wyciągniętego z netbooka HP Mini One kupionego w Orange.
W laptopie znajduje się wymagana instalacja WWAN, karta miniPCI zostaje poprawnie wykryta (BIOS laptopa pokazuje w polu WWAN wartość installed), anteny podpięte prawidłowo, karta SIM w czytniku, komputer pracuje na zasilaczu.
Na komputerze zainstalowałem sterowniki hp_drivers_un2400_3.0 pobrane z sterowniki.bez-kabli.pl, jednak w Menadżerze urządzeń nie pojawia się modem, a jedynie HP un2420 HS-USB QDLoader (COM15) w pozycji Porty (COM i LPT). Probowałem dodać modem ręcznie wg INSTRUKCJA, JAK INSTALOWAĆ STEROWNIKI DO MODEMU lub TELEFONU, ale pobrana paczka nie zawiera plików *.inf potrzebnych do instalacji sprzętu.
Doczytałem też tutaj , że ten modem to nic innego, jak Option, więc próbowałem tez pobrać paczkę Sterownik dla modemów Option dla systemów Windows NDIS 4.0.2.30 i zaraz przymierzam się do Sterownik dla modemów Option dla systemów Windows XP Vista 7 x32 x64, ale nie widzę światła w tunelu.
Możecie mnie skierować na to w czym może być problem? Wg informacji z forum laptopy Dell'a nie maja blokad "obcych" modemów. Może ta karta ma firmware zmodyfikowany przez HP i odmawia instalacji w innym modelu komputera, niż tym, z którym została dostarczona? Może potrzebuje właściwych (innych niż na w/w stronach) sterowników?
Z góry dziękuję za ewentualne sugestie i pomoc!