Problem z przesyłaniem plików przez WiFi
Moderator: Moderatorzy
- Mario618
- Początkujący użytkownik forum
Problem z przesyłaniem plików przez WiFi
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam problem z przesyłaniem plików pomiędzy komputerami w sieci lan drogą radiową (WiFi).
Używam takiej kombinacji urządzeń Cisco EPC3925 + TL-WR1043ND. Cisco służy mi do odbioru internetu od ISP Vectra (Kablówka), ma moduł WiFi lecz były problemy aby osiągnął pełną szybkość przy downloadzie i musiałem podpiąć mojego TP-Link'a, problem się rozwiązał ale gdy chcę przesłać pomiędzy komputerami pliki to nie osiąga szybkości większej niż 2000kbps czyli dokładnie tyle ile mam upload u mojego ISP. Kiedyś natrafiłem na temat o takim problemie i widziałem, że ktoś też miał podobny problem.
Dla uściślenia dodam, iż dzieje się to na samym cisco jak i połączonym z TP-Linkiem. Podobno jak ma się włączony internet to wykrywa to i nie mogę przekroczyć tej magicznej bariery. Można to jakoś obejść?
Mam problem z przesyłaniem plików pomiędzy komputerami w sieci lan drogą radiową (WiFi).
Używam takiej kombinacji urządzeń Cisco EPC3925 + TL-WR1043ND. Cisco służy mi do odbioru internetu od ISP Vectra (Kablówka), ma moduł WiFi lecz były problemy aby osiągnął pełną szybkość przy downloadzie i musiałem podpiąć mojego TP-Link'a, problem się rozwiązał ale gdy chcę przesłać pomiędzy komputerami pliki to nie osiąga szybkości większej niż 2000kbps czyli dokładnie tyle ile mam upload u mojego ISP. Kiedyś natrafiłem na temat o takim problemie i widziałem, że ktoś też miał podobny problem.
Dla uściślenia dodam, iż dzieje się to na samym cisco jak i połączonym z TP-Linkiem. Podobno jak ma się włączony internet to wykrywa to i nie mogę przekroczyć tej magicznej bariery. Można to jakoś obejść?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z przesyłaniem plików przez WiFi
Nie bardzo jest co obchodzić bo to się nie trzyma kupyMario618 pisze: Podobno jak ma się włączony internet to wykrywa to i nie mogę przekroczyć tej magicznej bariery. Można to jakoś obejść?

Daj konfiguracje obu urządzeń.
Jakieś QoSy masz ustawione?
- Mario618
Cisco ma auto konfig od ISP a w TP-Link nie konfigurowałem QoSa. Mogę wspomnieć, że jak miałem dialog to także go nie konfigurowałem i przesyłanie w sieci Lan działało największą prędkością jaką mogło. Teraz działa lecz bardzo wolno...
TP-Link mam ustawiony w ten sposób:
1. Lan:
a) IP Address: 192:168.1.1
b) Subnet Mask: 255.255.255.0
2. Wan
a) Connection type Dynamic IP
3. Wireless
a) Channel: 12
b) Mode: 11bgn Mixed
c) Channel Width: 40MHz
d) Max Tx Rate: 300Mbps
e) Security: WPA2-PSK
f) DHCP Server: Enable
g) Start IP Address: 192.168.1.100
h) End IP Address: 192.168.1.199
TP-Link mam ustawiony w ten sposób:
1. Lan:
a) IP Address: 192:168.1.1
b) Subnet Mask: 255.255.255.0
2. Wan
a) Connection type Dynamic IP
3. Wireless
a) Channel: 12
b) Mode: 11bgn Mixed
c) Channel Width: 40MHz
d) Max Tx Rate: 300Mbps
e) Security: WPA2-PSK
f) DHCP Server: Enable
g) Start IP Address: 192.168.1.100
h) End IP Address: 192.168.1.199
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj kopiowania LAN-LAN, nie przez WiFi.
- Mario618
Po kablu (Lan-Lan) leci aż się pali
lecz Lan-WiFi już nie

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ma więc to zbytniego związku z prędkością twojego połączenia z internetem.
Na początek pobawiłbym się kanałami.
Na początek pobawiłbym się kanałami.
- Mario618
Sprawdzę na 11 kanale, jakieś 6miesięcy temu jak miałem dialog to działało dużo lepiej niż teraz.
Nie byłbym tego taki pewien, czytałem, że używając samego routera wifi cisco korzystając z internetu i próbując przesyłać dane WiFi-Lan to działa taką prędkością jaką masz Upload u swojego ISP, dlaczego tak jest? Nie wiem ale tak jest.Nie ma więc to zbytniego związku z prędkością twojego połączenia z internetem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Masz jakiegoś linka lub testy? Bo ciężko mi w to uwierzyć.Mario618 pisze:czytałem, że używając samego routera wifi cisco korzystając z internetu i próbując przesyłać dane WiFi-Lan to działa taką prędkością jaką masz Upload u swojego ISP, dlaczego tak jest? Nie wiem ale tak jest.
- Mario618
W czym chcesz testy zrobione?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Testy to raczej by się przydały przy różnych prędkościach wykupionych u dostawcy, bo tak ciężko będzie coś zaobserwować.