Witam szanownych użytkowników, mam duży problem z internetem cyfrowego polsatu a mianowicie tryb internetu zmienia się z WCDMA na HSPA a wcześniej pracował głównie na HSPA+ irytuje mnie to strasznie gdyż transfer mi spada i zwiększa się ping (jestem miłośnikiem strzelanek on line battlefield, counter strike i w trybie HSPA nie mogę pograć). Mimo iż posiadam pełny zasięg internetu i opóźnienie -71 dBm nic to nie zmienia. Wiem ze jestem w zasięgu HSPA+ ale nie mogę długo utrzymać tego trybu zmienia się co chwila na HSPA próbowałem wszelakich ustawień modemu jak i update firmware jednak nic to nie pomaga. Mam ten problem od kilku dni i nie mogę sobie z nim poradzić może ktoś zna rozwiązanie tego problemu. Może jakimś sposobem można zmusić modem do działania w trybie HSPA+ Pozdrawiam. Dla porównania napiszę że ping w trybie HSPA+ jest na poziomie 60 ms a w trybie HSPA około 300 ms co uniemożliwia grę online
Inną sprawą jest drastyczne pogorszenie usługi internet HSPA+ w cyfrowym polsacie kiedy podpisywałem umowę w lutym 2011 roku internet chodził pięknie na zwykłej antenie parapetowej przy 3 kreskach sygnału i opóźnieniu -91 dBm transfer około 10mb/s. A dziś po roku tragedia jest, mam nową antenę zewnętrzną która pozwala osiągnąć pełne 5 kresek zasięgu i opóźnienie -71 dBm a transfer i pingi pogorszyły sie drastycznie czasem są takie dni że po południu nie da się skorzystać z internetu nawet przy pełnym zasięgu i małym opóźnieniu na stronkach typu spedtest.pl transfer nie przekracza 1mb/s a download to praktycznie spada do ZERA. Jednak takich problemów jak opisane powyżej jeszcze nie miałem zazwyczaj w godzinach nocnych i wczesno rannych mogłem pograć czy po ściągać i internet działał a trybie HSPA+ aa teraz to koszmar zostało mi jeszcze 6 miesięcy umowy i na pewno jej nie przedłużę bo czasami to mnie krew zalewa z takim beznadziejnym internetem. Jak by się dało to bym z chęcią zrezygnował z niego i wziął na próbę LTE.
Huawei E182E problem z utrzymaniem HSPA+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E182E problem z utrzymaniem HSPA+
Ostatnio zmieniony 2012-02-08, 20:13 przez boruta, łącznie zmieniany 3 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei E182E problem z utrzymaniem HSPA+
To normalne, jak jest mała transmisja (brak transmisji) to modem jest spowalniany do WCDMA (UMTS), jak pojawia się transmisja przyspiesza do HSPA lub HSPA+.boruta pisze: tryb internetu zmienia się z WCDMA na HSPA
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
boruta, 
Tak można ciągle pingować hosta-u mnie aktywność HSPA+ jest utrzymywana przez router TP-Link MR-3420 z Open-Wrt Gargoyle by obsy 24h/24h, zużycie danych w ciągu miesiąca ok. 0,5GB w tym ponad 1/3 w czasie nie naliczania limitu. Komfort korzystania z internetu bezcenny.Może jakimś sposobem można zmusić modem do działania w trybie HSPA+ Pozdrawiam. Dla porównania napiszę że ping w trybie HSPA+ jest na poziomie 60 ms a w trybie HSPA około 300 ms co uniemożliwia grę online

jareq
-
- Początkujący użytkownik forum
Może kolega ma chwilę i napisze jak to zrobić dla mojego modemu, z góry wielkie dzięki 
ps. używam wnidows XP

ps. używam wnidows XP
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dla Windows masz tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678 w Mac OSX i Linux masz wbudowane gotowe narzędzia diagnostyczne sieci w system. 

jareq