iPlus LTE - Zasięg + Antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus LTE - Zasięg + Antena
Witam Wasz gorąco i serdecznie.
Niedługo będę przedłużać umowę z iPlusem i mam problem ponieważ nie wiem czy jest szansa na odbiór LTE w moim domu, jeżeli jest - wziąłbym od nich modem LTE, jeżeli nie to pomyślę nad innymi opcjami.
Zasięg LTE jest nadawany w mojej okolicy z miejscowości: Łowicz, natomiast ja mieszkam w Uchaniu Dolnym, można zauważyć na mapce że troszkę mi brakuję.
http://iv.pl/images/58652788805500658615.png
Oznaczyłem napis żółtym okręgiem gdyż znajduje się on na skraju mapy.
Rozważam również kupno anteny (jeżeli coś to da), posiadam już jedną, z tego co widzę na allegro to niektóre są "2x" więc czy ja nie mógłbym dokupić tylko jednej?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-02-08, 19:57 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Niedługo będę przedłużać umowę z iPlusem i mam problem ponieważ nie wiem czy jest szansa na odbiór LTE w moim domu, jeżeli jest - wziąłbym od nich modem LTE, jeżeli nie to pomyślę nad innymi opcjami.
Zasięg LTE jest nadawany w mojej okolicy z miejscowości: Łowicz, natomiast ja mieszkam w Uchaniu Dolnym, można zauważyć na mapce że troszkę mi brakuję.
http://iv.pl/images/58652788805500658615.png
Oznaczyłem napis żółtym okręgiem gdyż znajduje się on na skraju mapy.
Rozważam również kupno anteny (jeżeli coś to da), posiadam już jedną, z tego co widzę na allegro to niektóre są "2x" więc czy ja nie mógłbym dokupić tylko jednej?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-02-08, 19:57 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-08, 19:56 przez December, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: iPlus LTE - Zasięg + Antena
10 km od nadajnika, i jeszcze zasłania całe centrum Łowicza, małe szanse, jeśli miałbyś próbować to tylko z dobrą anteną panelową od Cybertecha na wysokim maszcie
a dwie anteny stosuje się aby poprawić transfer, generalnie siły sygnału nie zwieksza, podstawowa antena jest podłączana w polaryzacji pionowej do złącza, które jest dalej od złącza USB, a drugą antenę w polaryzacji poziomej do drugiego złącza (oznaczone literką D, ale trzeba się dobrze wpatrzeć, żeby zobaczyć)
generalnie wymagana jest jedna antena, na próbę wystarczy, drugą dokupisz jak się połączysz
a jaką antenę już masz?
a dwie anteny stosuje się aby poprawić transfer, generalnie siły sygnału nie zwieksza, podstawowa antena jest podłączana w polaryzacji pionowej do złącza, które jest dalej od złącza USB, a drugą antenę w polaryzacji poziomej do drugiego złącza (oznaczone literką D, ale trzeba się dobrze wpatrzeć, żeby zobaczyć)
generalnie wymagana jest jedna antena, na próbę wystarczy, drugą dokupisz jak się połączysz
a jaką antenę już masz?
-
Nie wiem czy można wziąć LTE na próbę, nawet jeśli to raczej nie przy przedłużeniu umowy. Ehhh.
Obecnie mam jakąś antenę, nie wiem czy jest dobra czy nie, nie mogę nawet otworzyć maila z allegro, mam na razie tylko tytuł:
"Kupiłeś przez Kup Teraz - nr: 1230316471 - Antena 15dBi UMTS/HSDPA HUAWEI E160,E169,E156,E122"
Czy antena która została wyprodukowana jeszcze przed LTE nadaje się do tego?
Jeżeli nie to prosiłbym o podesłanie jakiegoś linka z dobrą anteną.
A wysoki masz to ile metrowy? Ja mam obecnie swoją zawieszoną gdzieś na 5/6 metrach.
Obecnie mam jakąś antenę, nie wiem czy jest dobra czy nie, nie mogę nawet otworzyć maila z allegro, mam na razie tylko tytuł:
"Kupiłeś przez Kup Teraz - nr: 1230316471 - Antena 15dBi UMTS/HSDPA HUAWEI E160,E169,E156,E122"
Czy antena która została wyprodukowana jeszcze przed LTE nadaje się do tego?
Jeżeli nie to prosiłbym o podesłanie jakiegoś linka z dobrą anteną.
A wysoki masz to ile metrowy? Ja mam obecnie swoją zawieszoną gdzieś na 5/6 metrach.
-
- Mistrz bezprzewodowy
wysoki maszt - ja ma 10 m nad poziomem gruntu, a i to nie jest za wysoko jak zasięg jest wątpliwy, im wyżej tym lepiej
LTE można wziąć na próbę w Plusie i CP na 7 dni
a jak nie złapiesz LTE to z Plusa masz UMTS2100 na Powstańców 1863 r 7 km i od Twojej strony, powinieneś złapać, ja mam UMTS2100 z 10 km z Sierpca, a mieszkam w Mochowie
weż plusa LTE na próbę i sprawdzisz, albo LTE albo UMTS 2100
a co do anten ja używam panel od Cybertecha 15dbi na 1800LTE i mam sygnał zarówna w LTE jak i w UMTS2100, z tym że na LTE niestety nie może się modem zalogować, pomimo, że jest sygnał to modem łapie niebieską diodę na 2 sekundy i rozłącza, raczej jest za daleko, 15,5 km i czasy są za długie, robiłem test 2 km przed domem i na jednej antenie od cybertecha w samochodzie miałem połączenie
poszukaj w necie Cybertech, jest z Płocka i ma dobre anteny.
LTE można wziąć na próbę w Plusie i CP na 7 dni
a jak nie złapiesz LTE to z Plusa masz UMTS2100 na Powstańców 1863 r 7 km i od Twojej strony, powinieneś złapać, ja mam UMTS2100 z 10 km z Sierpca, a mieszkam w Mochowie
weż plusa LTE na próbę i sprawdzisz, albo LTE albo UMTS 2100
a co do anten ja używam panel od Cybertecha 15dbi na 1800LTE i mam sygnał zarówna w LTE jak i w UMTS2100, z tym że na LTE niestety nie może się modem zalogować, pomimo, że jest sygnał to modem łapie niebieską diodę na 2 sekundy i rozłącza, raczej jest za daleko, 15,5 km i czasy są za długie, robiłem test 2 km przed domem i na jednej antenie od cybertecha w samochodzie miałem połączenie
poszukaj w necie Cybertech, jest z Płocka i ma dobre anteny.
-
Tylko że przy przedłużeniu chyba tam jakiś mini bonus jest, a jak wezmę na próbę i zrezygnuje to gro stracę.
Muszę sprawdzić czy rzeczywiście jest jakaś różnica pomiędzy "nową umową" a przedłużeniem, jeżeli tak to może namówię kogoś aby wziął za mnie na próbę, przetestuję, oddam i będę wiedzieć co ze swoją umową zrobić.
UMTS 2100 to jaka prędkość? Potrzebny mi będzie nowy modem? Obecnie mam Huawei E169.
Muszę sprawdzić czy rzeczywiście jest jakaś różnica pomiędzy "nową umową" a przedłużeniem, jeżeli tak to może namówię kogoś aby wziął za mnie na próbę, przetestuję, oddam i będę wiedzieć co ze swoją umową zrobić.
UMTS 2100 to jaka prędkość? Potrzebny mi będzie nowy modem? Obecnie mam Huawei E169.
-
- Mistrz bezprzewodowy
tylko pamietaj, ze na próbe płaci się za aktywację 50 zł
nie wiem jak w Łowiczu, ale ja mam z Sierpca HSPA+ na UMTS2100 i osiągam w nocy do 10Mbps/2Mbps a w szcycie po południu około 3Mbps/1,2Mbps
pingi około 70, 80 ms
odczuwalnie jest lepiej niz jak miałem stałe łacze w Płocku 2Mbps na kablu
Co do modemu to i tak dostaniesz nowy E398, a E169 nie znam
nie wiem jak w Łowiczu, ale ja mam z Sierpca HSPA+ na UMTS2100 i osiągam w nocy do 10Mbps/2Mbps a w szcycie po południu około 3Mbps/1,2Mbps
pingi około 70, 80 ms
odczuwalnie jest lepiej niz jak miałem stałe łacze w Płocku 2Mbps na kablu
Co do modemu to i tak dostaniesz nowy E398, a E169 nie znam
-
Hmm, bo jeżeli bym nie wziął modemu to mam trochę taniej, a po co mi 2...
A ta antena którą mam obecnie działałaby z LTE? Chodzi mi o że bez anteny nie działa na pewno więc muszę kupić antenę, gorzej jak się okażę że z nią również nie działa.
A ta antena którą mam obecnie działałaby z LTE? Chodzi mi o że bez anteny nie działa na pewno więc muszę kupić antenę, gorzej jak się okażę że z nią również nie działa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
jeśli myślisz o LTE to i tak musisz mieć modem E398, tylko ten obsługuje LTE
co do anteny jaką masz to nie wiem jaka to jest, ale jesli na 2100 to powinna także 1800 złapać, może trochę gorzej, ale powinna
zawsza w czasie testów możesz zapakować laptop z modemem w samochód i podjechać pod Łowicz i sprawdzić jak daleko masz zasięg LTE i UMTS2100
co do anteny jaką masz to nie wiem jaka to jest, ale jesli na 2100 to powinna także 1800 złapać, może trochę gorzej, ale powinna
zawsza w czasie testów możesz zapakować laptop z modemem w samochód i podjechać pod Łowicz i sprawdzić jak daleko masz zasięg LTE i UMTS2100
-
Tak patrzę na tą stronę iplusa, i z tego co widzę co nie ma tam jakiegoś rozróżnienia - biorę LTE, nie biorę. Przy pakiecie za 75 zł - mam: LTE lub HSPA+, czyli jeżeli mój modem obsługuje LTE i mam go w zasięgu to mogę korzystać, nie mam zasięgu - łapię inną np 3G, prawda?
Mogę sobie go wziąć i spokojnie spróbować łapać LTE, gorzej niż teraz nie będzie?
Oczywiście ten modem E389 obsługuje nie tylko LTE? Również 3G, EDGE itd?
Mogę sobie go wziąć i spokojnie spróbować łapać LTE, gorzej niż teraz nie będzie?
Oczywiście ten modem E389 obsługuje nie tylko LTE? Również 3G, EDGE itd?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Modem E398 obsługuje EDGE, UMTS, LTE
w każdych częstotliwościach tj. 900, 1800, 2100, oczywiście stosownie do dostepnej w danej lokalizacji technologii.
Gorzej niż teraz nie będzie, jesli na tym modemie co masz łapiesz 3G/UMTS2100 to nadal będziesz to miał, musisz tylko zmienić konektor do anteny, bo modem E398 ma troszkę większe gniazdo niż poprzednie modele Huawei.
w programie Plus Internet masz mozliwość przełączania modemu na rózne technologie 2G/3G/LTE
Także jak masz zamiar przedłużyć umowę, to nic nie tracisz, na pewno pozostanie Ci to co masz, a możesz mieć lepiej,
z poniższych informacji:
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=13662
http://www.3gmodem.com.hk/Huawei/E169.html
wynika, że e169 to modem do 3G/HSUPA czyli max 7,2 Mbps
jesli nadajnik w Łowiczu nadaje na UMTS2100 w technologi HSPA+ to na E398 możesz mieć do 21,6 Mbps, czyli teoretycznie 3 razy szybciej, jeśli oczywiście nie załapiesz LTE
a konektor masz np. tu:
http://www.cybertech.com.pl/p93,konekto ... fme-m.html
tylko uzgodnij jakie masz złącze na końcu kabla antenowego, żeby pasowało.
w każdych częstotliwościach tj. 900, 1800, 2100, oczywiście stosownie do dostepnej w danej lokalizacji technologii.
Gorzej niż teraz nie będzie, jesli na tym modemie co masz łapiesz 3G/UMTS2100 to nadal będziesz to miał, musisz tylko zmienić konektor do anteny, bo modem E398 ma troszkę większe gniazdo niż poprzednie modele Huawei.
Tak dokładnie, w Plusie masz limit danych bez limitu prędkości, odbierasz z taką prędkością na jaka pozwala dostępna w Twojej lokalizacji technologia, masz tylko Edge, to odbierasz Edge, masz 3G/HSPA+ to odbierasz, masz LTE to odbierasz LTEDecember pisze:Przy pakiecie za 75 zł - mam: LTE lub HSPA+, czyli jeżeli mój modem obsługuje LTE i mam go w zasięgu to mogę korzystać, nie mam zasięgu - łapię inną np 3G, prawda?
w programie Plus Internet masz mozliwość przełączania modemu na rózne technologie 2G/3G/LTE
Także jak masz zamiar przedłużyć umowę, to nic nie tracisz, na pewno pozostanie Ci to co masz, a możesz mieć lepiej,
z poniższych informacji:
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=13662
http://www.3gmodem.com.hk/Huawei/E169.html
wynika, że e169 to modem do 3G/HSUPA czyli max 7,2 Mbps
jesli nadajnik w Łowiczu nadaje na UMTS2100 w technologi HSPA+ to na E398 możesz mieć do 21,6 Mbps, czyli teoretycznie 3 razy szybciej, jeśli oczywiście nie załapiesz LTE
a konektor masz np. tu:
http://www.cybertech.com.pl/p93,konekto ... fme-m.html
tylko uzgodnij jakie masz złącze na końcu kabla antenowego, żeby pasowało.