Sierra wireless 310u słabszy zasięg niż Huawei E173u2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sierra wireless 310u słabszy zasięg niż Huawei E173u2
Witam
Chciałbym się z Wami podzielić dość dziwną i mnie niepokojącą sprawą,
Posiadam Huawei E173u2 z frimware działającym pod aero2 - z tego korzystam jako net mobilny, w domu mam stacjonarny. Musze przyznać że działa super z tą siecią (prędkość jaką oferują tylko słaba)
W mojej malutkiej miejscowości słabo ściągą aero2, muszę być na górnym piętrze w domu i przy oknie, wtedy złapie 2 kreski a top_netinfo pokazuje około 20%, w sumie wystarczy aby troszkę popatrzyć w necie, ale nie o to chodzi.
Zakupiłem sobie dodatkowo modem Sierra wireless 310u - czytałem że ściąga lepiej zasięg niż inne modemy a tu rozczarowanie, w dokładnie tym samym miejscu 310u praktycznie w ogóle nie łapie sygnału, czasem wskoczy 1 kreska ale to tylko na chwile i znika, więc nawet nie można się połączyć. Modem na pewno sprawny bo w miejscu gdzie z zasięgiem nie ma problemu to śmiga normalnie.
Myślałem że zmienię modemik na lepszy a tu takie coś
Co o tym myślicie, Może tak być ? Czy coś nie tak
Chciałbym się z Wami podzielić dość dziwną i mnie niepokojącą sprawą,
Posiadam Huawei E173u2 z frimware działającym pod aero2 - z tego korzystam jako net mobilny, w domu mam stacjonarny. Musze przyznać że działa super z tą siecią (prędkość jaką oferują tylko słaba)
W mojej malutkiej miejscowości słabo ściągą aero2, muszę być na górnym piętrze w domu i przy oknie, wtedy złapie 2 kreski a top_netinfo pokazuje około 20%, w sumie wystarczy aby troszkę popatrzyć w necie, ale nie o to chodzi.
Zakupiłem sobie dodatkowo modem Sierra wireless 310u - czytałem że ściąga lepiej zasięg niż inne modemy a tu rozczarowanie, w dokładnie tym samym miejscu 310u praktycznie w ogóle nie łapie sygnału, czasem wskoczy 1 kreska ale to tylko na chwile i znika, więc nawet nie można się połączyć. Modem na pewno sprawny bo w miejscu gdzie z zasięgiem nie ma problemu to śmiga normalnie.
Myślałem że zmienię modemik na lepszy a tu takie coś
Co o tym myślicie, Może tak być ? Czy coś nie tak
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Sierra wireless 310u słabszy zasięg niż Huawei E173u2
Oczywiście że może. Receptą na Twoje problemy jest antena zewnętrzna.arczi10 pisze: Może tak być
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
wojteks, 
Sierra 310U posiada gniazdo antenowe? Z opisów które przeglądałem wynika że nie?Receptą na Twoje problemy jest antena zewnętrzna.

jareq
-
310u posiada gniazdo do anteny zewnętrznej.
z opisów z forum jaki i innych z sieci wynikało jasno że modem 310u jest jednym z lepszych i nie ma nawet co go porównywać z e173u2, a w szczególności ma bardzo dobrą czułość, zasięg i jest bardzo stabilny
Moim zdaniem nie może tak być, a antena zewnętrzna to mi nie potrzebna, chodziło o test który z góry wiedziałem że 310u będzie miał choć podobny zasięg a na pewno lepszy, wychodzi jednak inaczej
Jeśli miałbym na co dzień korzystać z netu mobilnego to na pewno bym se sprawił antenke zewnętrzną
z opisów z forum jaki i innych z sieci wynikało jasno że modem 310u jest jednym z lepszych i nie ma nawet co go porównywać z e173u2, a w szczególności ma bardzo dobrą czułość, zasięg i jest bardzo stabilny
Moim zdaniem nie może tak być, a antena zewnętrzna to mi nie potrzebna, chodziło o test który z góry wiedziałem że 310u będzie miał choć podobny zasięg a na pewno lepszy, wychodzi jednak inaczej
Jeśli miałbym na co dzień korzystać z netu mobilnego to na pewno bym se sprawił antenke zewnętrzną
-
a zainstalowales nowego watchera 3163? to bardzo wazne. Sierra 310u posiada gniazdo na ts9 Ja nie mam z tym modemem problemu, ma dobra czulosc, ale lepiej i poreczniej kupic przedluzacz i ustawic go w pionie jak mala antene wewnatrz bo to nic nie daje i mozna uwalic gniazdojarek999 pisze:Sierra 310U posiada gniazdo antenowe? Z opisów które przeglądałem wynika że nie?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-11, 17:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-11, 17:13 przez gringi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zainstalowałem nowego watchera, ale to samo, jak mówiłem, mam słaby zasięg u siebie i to wygląda tak że 310u od czasu do czasu znajduje zasięg i zaraz znika, a E173u2 nie dość że szybciej złapie sygnał to później trzyma, można na nim pośmigać na necie, na 310 się niestety nie da
-
a tak w ogóle to czemu watcher 3163 jest ważny, mi się wydaje że jeśli z modemie był wgrany inny to też powinno być ok, a był właśnie starszy