LTE - prędkość po limicie

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

marens
Guru bezprzewodowy

Re: LTE - prędkość po limicie

Post autor: marens »

picador pisze:Ja korzystam z antenki magnetycznej "białej" sprzedawanej przez CP
Jeśli chodzi o jej wzmocnienie to z -81dBm na -73dBm więc szału nie ma, choć faktycznie poprawia down na środkowym złączu, to na skraju chyba jest od up.
japajoj
Początkujący użytkownik forum

Post autor: japajoj »

picador pisze:A pytałeś o zliczanie danych dla LTE ? , byli wstanie określić kiedy opcja zliczania będzie dopracowana ?
Ktoś kto ma plusa z LTE coś wiecej moze sie wypowiedziec o tym niedopracowaniu?

kazdemu zle zlicza? darmowe godziny w nocy to lipa? co jest nie tak?
picador
Stały użytkownik forum

Post autor: picador »

marens pisze:Jeśli chodzi o jej wzmocnienie to z -81dBm na -73dBm więc szału nie ma, choć faktycznie poprawia down na środkowym złączu, to na skraju chyba jest od up.
Moim zdaniem , nie ma znaczenia gdzie podłączasz jedną antenkę , dwa gniazda są bo modem ma dwie końcówki PA , stąd też nadawanie w dwóch polaryzacjach V i H by zwiększyć parametry TX .
Modem nie ustala na którym gnieździe ma polaryzację - polaryzacje ustalaja antenki ...

Bawiłem się też antenką kierunkową kominową H +V i nie zauważyłem róznicy przy podłączeniach anten .

Łatwo to sprawdzić , podłaczając jedna antenka pod jedno i pod drugie gniazdo ... , na pewno w testach będzie to samo .

Sprawdźcie na dwóch magnetycznych i nie trzeba kombinować z ustawianiem ich , obie postawić w odległości metra i już mamy parametry nadawania x2 , można pożyczyć i się pobawić .
Gdybym nie kupił sobie do zabawy i testów białej i czarnej magnetycznej to pewnie bym nie używał dwóch , ale coś mnie ostatnio podkusiło podłączyć 2 na raz i z 1Mb/s UP wzrosło do min 3Mb/s a czasem do 5, więc cos w tym jest ...
Wcześniej sprawdzałem albo jedną albo drugą .

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-01-29, 21:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-29, 21:16 przez picador, łącznie zmieniany 1 raz.
cichosan

Post autor: cichosan »

Chcę się poświęcić dla dobra forumowiczów tudzież klientów Plusa. Chodzi o usługę iPlus LTE i pokazać jak jest NAPRAWDĘ z limitem w LTE. Dla mnie jest żenująco śmieszne świadczenie usługi, do której operator nie jest przygotowany. Proszę o propozycję jak według szanownych kolegów dokonać w klarowny i czysty sposób jednorazowego, szybkiego wyczerpania limitu, gdzie mógłbym też przedstawić wyniki z tego na forum. Chciałbym to zrobić w godzinach kiedy nie działa iPlusopobieracz, żeby nie było żadnych niedomówień.
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

Podczas ściągania pliku wgetem miałem zapisane w logu o której godzinie mi nałożyli lejek. Możesz więc użyć tego programu i zapodać ściągnięcie tylu danych ile wynosi twój limit. Jeśli zaś chodzi o nieprzygotowanie operatora to wydaje mi się że osobny limit dla LTE i 3G rekompensuje tą niedogodność. 7GB LTE + 7GB 3G w cenie 60zł to chyba atrakcyjna oferta? Jak dla mnie mogłoby tak zostać. Jeszcze jedna uwaga otóż w telefonicznej pomocy technicznej poinformowano mnie że ipluspobieracz w wersji podstawowej od godz. 0 do 6 też trzeba aktywować, inaczej nie działa.
picador
Stały użytkownik forum

Post autor: picador »

Też zauważylem , że nie jest automatycznie aktywowana taryfa free noc .
Nie ma taryfy 00-06 , jest tylko 00-09 i 00-12 ...

Najlepiej aktywować ipluspobieracza za pomocą kodu , ale warto otowrzyć sobie on-line konto , większa wygoda , mamy prawie pełen wgląd w konto , oczywiście trzeba wyłączyć kody jednorazowe pracując na routerze .
Warto śledzić co kilka dni , czy pracując na LTE nie zaczynają być zliczane dane ...
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

rombad pisze:osobny limit dla LTE i 3G rekompensuje tą niedogodność
To nie jest do końca tak jak mówisz, rozmawiałem o tym z gościem z działu technicznego. Znają problem ale na chwilę obecną nic z tym nie zrobią. Po wyczerpaniu LTE lejek będzie też na 3G ale z pewnym opóźnieniem, może się zdarzyć że wejdzie już nowy okres rozliczeniowy i lejka nie odczujesz. Znając życie niestety może się też zdarzyć tak, że w wyniku opóźnienia lejek może się pojawić na nowym, niezużytym jeszcze okresie :dobani:
japajoj

Post autor: japajoj »

Przepraszam, dziala iplusopobieracz na LTE czy nie? :P

od 2 lutego mam iplusa lte i głownie korzystam z 3g.... bo na LTE super predkosc sciagnalem plik 700 mb w 4 minuty ale ciagle nie wczytuja sie strony i trzeba 10 razy odswiezac. gadu gadu rowniez przerywa polaczenie co kilkadziesiat sekund.

3g- przegladanie neta + gg
LTE - sciaganie i to najlepiej z torrentow bo nie ma ograniczen predkosci.

aha i czy mozna sprawdzic gdzies ile wykorzystalem z 3g a ile z lte? albo chociazby ile wykorzystalem razem? na stronie plusonline jest taka opcja?

bo obecnie korzystam tylko z networx...
Awatar użytkownika
FileNotFound

Post autor: FileNotFound »

zedi5 pisze:dowiedziałem się w punkcie plusa że iplusopobieracz w nocy ma limit 100GB a nie jak reklamują bez ograniczeń.Zakładają że nikt tyle nie wykorzysta
W owym punkcie plusa siedzą jacyś niedoinformowani ;) 100 GB limitu w iPlusopobieraczu było jakoś do września 2011. Od września limitu brak. I wiem to z praktyki - miesięcznie nocami przekraczam te 100 GB (o 20-40 GB) i nic nie zwalnia. Dla jasności w 3G a nie LTE ;)
oops.. File Not Found
cichosan

Post autor: cichosan »

FileNotFound napisał:
Dla jasności w 3G a nie LTE
Dobrze powiedziane. W 3G oczywiście co sprawdziłem po założeniu lejka na LTE transfer był normalny przez cały limit, bez wpływu na ilość pobraną w nocy.
gombej
Użytkownik forum

Post autor: gombej »

Mnie oszukali na limit LTE włączyłem ściąganie sobie po północy 12 GB i godzinka po limicie 2 dni od okresu rozliczeniowego. Oczywiście mam włączony iplusopobieracz i napisałem reklamacje zobaczymy co to dalej będzie ;)
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: clamaranop »

iplusopobieracz nie działa na LTE
atri
Użytkownik forum

iplusopobieracz

Post autor: atri »

a skąd taka informacja, mam pakiet 7 GB, pobierałem ponad 50GB i lejka nie było - coś bredzisz, na pewno PLUS nie umie rozpoznawać limitów pomiędzy LTE i HSDPA, jak założyli lejek na LTE po HSDPA działało bez limitów - na razie mam awarie :( nie działa mi LTE
rombad
Stały użytkownik forum

clamaranop pisze:iplusopobieracz nie działa na LTE
U mnie też nie działał, ale już działa, trzeba go po prostu włączyć dzwoniąc do nich, nawet jeśli ma działać od 24 do 6 to trzeba go włączyć. W moim przypadku tak było i w tym miesiącu już mi nie brakło limitu:)
gombej
Użytkownik forum

Post autor: gombej »

clamaranop pisze:iplusopobieracz nie działa na LTE
jak nie działa bok twierdzi co innego, że działa tu i tu przyczym to samo mowili przy podpisywaniu umowy jak bym miał pospisywać umowę na lte bez ipluspobieracza to nigdy w zyciu bym z ich usługi nie skorzystal
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

Przez to wszystko się pogubiłem. rombad, Ja mam na stronie eboku aktywowany iplusopobieracz w wersji 0-9, będzie mi działąc na LTE? Bo w końcu działa czy nie? Ja nie testowałem, bo mam ten internet nie do testu, tylko jako główny net w domu. Poza tym mam dwa limity. Na LTE osobny i na 3g osobny. Kiedy oni to zniosą?
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
rombad
Stały użytkownik forum

Też mam teraz 0-9 i u mnie działa na LTE tak że w tym okresie rozliczeniowym w ogóle nie musiałem się przełączać na 3G. Modem mam w routerze a w nim licznik więc widzę że pobrałem dużo więcej niż mam w abonamencie a lejka nie ma więc pobieracz u mnie działa. W tamtym miesiącu miałem standard 0-6 i nie uruchamiałem go dzwoniąc do BOK i lejek przyszedł po 2 tygodniach i to podczas nocnego ściągania.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rombad pisze: lejka nie ma więc pobieracz u mnie działa
To wskazywałoby na stopniową integrację sieci 2G/3G Plusa z LTE a czy tak jest to potrzeba więcej opinii.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: clamaranop »

Wskazuje na to że skończą się 2 limity w plusie LTE i 3G :hyhy:
jaco97
Stały użytkownik forum

rombad pisze:W tamtym miesiącu miałem standard 0-6 i nie uruchamiałem go dzwoniąc do BOK
A co ty ciągle z tym od 0 do 6? Przecież nie ma takiej oferty. Jest TYLKO od 0-9 i 0-12.
PS. Mi niedługo wejdzie lejek na LTE, to sprawdzę czy Plus i Mobyland się już zjednoczyły ;)
Lejek w połowie okresu rozliczeniowego... Czyli nie ma nic lepszego niż mama grajaca w farmville i uważające że po przekroczeniu limitu internet zwolni TYLKO TROCHĘ. Nie zdawała sobie sprawy że to 32kbit/s i google się włącza 5 minut.
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
jaco97
Stały użytkownik forum

A więc:
Jest coraz bliżej do momentu zupełnego naprawienia tego sajgonu ze stronu plusa.
Własnie przekroczyłem limit LTE, a działa mi normalnie 3G. Jest jednak pewne ALE. Mam limit podstawowy 16GB, a od wczoraj(lejek narzucony dzisiaj o 20) miałem w routerowym liczniku powyzej 16GB. Lejek mam dopiero teraz, tzn. 17,5GB na liczniku. Na podstawie tego można wywnioskować, iż PRAWDOPODOBNIE działa iPlusopobieracz i mamy nadal 2 limity.
Dla tych, co sądzą, że lejek dochodzi z opóźnieniem i dlatego wskazanie było 7,5GB: na routerze w liczniku limit miałem przekroczony już od 2 dni, czyli watpie żeby aż takie opóźnienie było.

PS: Jednocześnie stwierdzam, że plus narzuca lejek bardzo uczciwie. Przynajmniej w moim przypadku lejek był co do megabajta, a nie jak niektórym że zabrało 2GB. Nie mam nic do zarzucenia plusowi :ok:
ODPOWIEDZ