Huawei e182e [CP] - zrywa połączenie zaraz po nawiązaniu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei e182e [CP] - zrywa połączenie zaraz po nawiązaniu
Witam!
Dostałem modem huawei z cyfrowego polsatu, który po paru sekundach (max. 2min) zrywa połączenie.
Przeinstalowałem go pewnie z 5x. Były testy netinfo, cp, oraz mobile partner. Wgrane wszystkie aktualizacje. Goni mnie czas, także proszę o szybką odpowiedź znawców tematu. Szczegóły tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 23#9644123
Pzdr misiek
Dostałem modem huawei z cyfrowego polsatu, który po paru sekundach (max. 2min) zrywa połączenie.
Przeinstalowałem go pewnie z 5x. Były testy netinfo, cp, oraz mobile partner. Wgrane wszystkie aktualizacje. Goni mnie czas, także proszę o szybką odpowiedź znawców tematu. Szczegóły tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 23#9644123
Pzdr misiek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei e182e [CP] - zrywa połączenie zaraz po nawiązaniu
misiek1994 sprawdź na innym kompie lub na swoim ale do tego musisz mieć hub usb z własnym zasilaniem. Jeżeli an innym kompie będzie ok wina jest po stronie kompa. Jeżeli na Twoim z HUBem będzie dobrze to znaczy, ze cos nie tak z wydajnością prądową Twojego złącza.
Masz stacjonarkę czy laptopa? Na innych USB jest tak samo?
[ Dodano: 2011-06-24, 22:04 ]
Czytając Twój post z elektrody, zielona dioda z tego co wiem to brak zasięgu. Nie masz za słabego sygnału? Próbowałeś w innych lokalizacjach w domu?
Piszesz równiez o tym, że telefon działa dobrze. Jak do podłączasz? Bo wina może być po stronie modemu. Jeżeli na innym kompie tez nie bedzie działał znaczy, że dostałeś wadliwy modem więc oddaj go na gwarancje.
[ Dodano: 2011-06-24, 22:04 ]
Czytając Twój post z elektrody, zielona dioda z tego co wiem to brak zasięgu. Nie masz za słabego sygnału? Próbowałeś w innych lokalizacjach w domu?
Piszesz równiez o tym, że telefon działa dobrze. Jak do podłączasz? Bo wina może być po stronie modemu. Jeżeli na innym kompie tez nie bedzie działał znaczy, że dostałeś wadliwy modem więc oddaj go na gwarancje.
-
Sundance, nie chcę być wulgarny, ale czy uważasz mnie za .....? Myślisz, że przeinstalowałbym soft praktycznie od zera nie testując nigdzie indziej hardwaru?Sundance_kid pisze:misiek1994 sprawdź na innym kompie lub na swoim ale do tego musisz mieć hub usb z własnym zasilaniem. Jeżeli an innym kompie będzie ok wina jest po stronie kompa. Jeżeli na Twoim z HUBem będzie dobrze to znaczy, ze cos nie tak z wydajnością prądową Twojego złącza.
Modem jest teraz podłączony do stacjonarnego PC z Vistą home premium. Był test jeszcze na 2 laptopach (vista i 7) oraz na xp (tu w ogóle nie mogłem go ruszyć, więc odpuściłem). Pierwszym strzałem było właśnie zasilanie, więc wszelkie oszczędzania energii, kable itp. mam już za sobą. Drugim - dashboard - również 3 próby na zupełnie różnych i dalej nic. Trzeci - firmware - po przeczytaniu większej ilości informacji wygląda na to, że nie ma sensu tam majstrować - powinno być wszystko ok. W ogóle informacji jest strasznie mało na jego temat. Nie mam już koncepcji, co robić.
Wiem, że chcę dużo, ale jestem w sytuacji podbramkowej - proszę o przeczytanie tematu na elce - tam dosyć dokładnie to opisałem. W ostateczności jutro pójdzie do salonu cyfrowego polsatu, ale wolałbym tego uniknąć (wciskają ciemnotę i karzą czekać po 2-3 tygodnie).
// Jeszcze powtórzę, że jest to 100% modem (ewentualnie jakiś parametr do jego obsługi na kompie) - sim przez htc diamond działa ok (jest hsdpa).
Właśnie zauważyłem poprawkę twojego postu. Zielona dioda - swoją drogą, ale jak ładnie poproszę o połączenie świeci się chwile niebieska i łapie 3G- potem znika.
Przez telefon podłączam normalnie - SIM -> htc -> udostepnianie internetu -> komp
Prezentuje się to jak zwykły modem.
[ Dodano: 2011-06-24, 22:19 ]
Jeszcze jedna uwaga - wygląda to tak, jakby modem sam chciał się wywalić z kompa, a nie zerwać połączenie. Ewentualnie komputer chce wywalić modem, ale w to wątpie - wszelkie oszczędzania energii wyłączone.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
misiek1994 oszczedzanie to jedno a wydajnośc prądowa drugie. Zobacz z tym Hubem.
Wcześniej używałeś internetu od tego operatora czy to pierwsza Twoja umowa? Jeżeli telefon trzyma łądnie to wina jest po stronie modemu. Zostaje nam kwestia: słaby zasięg czy słaby prąd. Telefony mają większą czułość niż modemy.
Jezeli nie masz uruchomionej komunikacji AT to uruchom i podaj parametry sygnału.
Nie uważam ale jakbyś się udzielał na forum od długiego czasu zobaczyłbyś, że trzeba zacząć od podstaw.misiek1994 pisze:Sundance, nie chcę być wulgarny, ale czy uważasz mnie za .....?
Wcześniej używałeś internetu od tego operatora czy to pierwsza Twoja umowa? Jeżeli telefon trzyma łądnie to wina jest po stronie modemu. Zostaje nam kwestia: słaby zasięg czy słaby prąd. Telefony mają większą czułość niż modemy.
Jezeli nie masz uruchomionej komunikacji AT to uruchom i podaj parametry sygnału.
-
UMTS, -83dBm, 48%, CSQ 15%Sundance_kid pisze:Wcześniej używałeś internetu od tego operatora czy to pierwsza Twoja umowa? Jeżeli telefon trzyma łądnie to wina jest po stronie modemu. Zostaje nam kwestia: słaby zasięg czy słaby prąd. Telefony mają większą czułość niż modemy.
inicjuje na: AT+CGDCONT=1,"IP","multi.internet"
Internetu wcześniej takiego nie używałem. Jest to moja pierwsza taka styczność z tymi modemami (mam nadzieję, że ostatnia tego typu).
Nie ma kwestii: słaby zasięg. Jestem 20km od Rzeszowa, internet na komórce trzyma bardzo ładnie (4h temu miałem jakieś 3mbit/s). Modem może być slabszy, ale żeby aż tyle? Nie wierze.
Wiem, że USB samo z siebie ma właściwie 2 tryby. Pierwszy podstawowy - wydajność ok. 100mA, a jeżeli się ładnie poprosi można przejść w drugi - do 500mA. Może microsoft to gdzieś blokuje w viście i 7?
Zastanawiam się jeszcze nad xp, ale dużo zachodu, żeby do niego się dostać. W ostateczności spróbuje.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-24, 22:53 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
[ Dodano: 2011-06-24, 22:57 ]
Przed chwilą spróbowałem na sztywno skonfigurować przez kreatora systemowego pomijając wszelkie oprogramowanie - jedynie system. Złapało internet, ale dalej po 1min wywaliło modem.
[ Dodano: 2011-06-24, 23:01 ]
Mogłabyś podlinkować oryginalny firmaware huawei? Nie mogę nigdzie znaleźć. Jak zmiana firmware nic nie da to ja już odpadam.
[ Dodano: 2011-06-24, 23:18 ]
Przed chwilą jeszcze włożyłem SIM ery. EDGE jakby dłużej utrzymało, ale efekt końcowy po raz kolejny ten sam.
Ostatnio zmieniony 2011-06-24, 21:53 przez misiek1994, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Przepraszam, że odkopuje temat, ale mam ten sam problem. Komuś udało się go rozwiązać? Przed przejściem na XP było wszystko ok. Po zainstalowaniu Win7 Modem co jakiś czas się wyłącza (nie gubi zasięgu odinstalowywuje się z systemu i włącza ponownie. Czasem co kilka minut, czasem po godzinie. raczej, bez żadnego konkretnego powodu.
Możliwość wyłączenia urządzenia celem oszczędzania energii wyłaczona gdzie się tylko dało (a miało związek z Huawei), Mobile Partner w wersji 23.003.27.00.03.
Pamiętam, że na Win7 Ultimate, udało mi się problem rozwiązać. Wczoraj z wymogów licencyjnych musiałem zainstalować Home Premium i jakoś nie mogę dość do przyczyny.
Od razu przyczyny typu Zasilacz, płyta główna, uwalone usb lub modem można odrzucic. Sprzęt jest sprawny.
Możliwość wyłączenia urządzenia celem oszczędzania energii wyłaczona gdzie się tylko dało (a miało związek z Huawei), Mobile Partner w wersji 23.003.27.00.03.
Pamiętam, że na Win7 Ultimate, udało mi się problem rozwiązać. Wczoraj z wymogów licencyjnych musiałem zainstalować Home Premium i jakoś nie mogę dość do przyczyny.
Od razu przyczyny typu Zasilacz, płyta główna, uwalone usb lub modem można odrzucic. Sprzęt jest sprawny.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie masz sterowniki?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
2.0.6.704 Datowane na 2010-08-07
- wojteks
- *** Administrator ***
Zainstaluj nowsze do Windows 7 http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=607
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Zainstalowane. Teścimy 
//Edit
2h 20m. Modem się trzyma. Nie wyłącza, działa sprawnie. Problem można uznać za rozwiącany. Dziekuję za pomoc.

//Edit
2h 20m. Modem się trzyma. Nie wyłącza, działa sprawnie. Problem można uznać za rozwiącany. Dziekuję za pomoc.
-
- Użytkownik forum
Przepraszam za post pod postem, ale sterowniki jednak nie pomogły. Modem nadal pada.
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź przez aktywny HUB USB z zasilaczem 5V 2000mA.Worlther pisze:Modem nadal pada.
Nie pomagam na PW!
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Posprzątaj sterowniki w systemie tzn. usuń stare, bo jakiś inny sterownik zainstalowany w systemie gryzie się z modememWorlther pisze:sterowniki jednak nie pomogły
np: emulator napędu, sterowniki od modemu zte, lub sterowniki od magistrali USB,
Kilka płyt pod AMD miały problemy z USB (nie powiedziałeś, jaki komp., jaka płyta)
i czy czasami nie masz "leadera od aktywacji Windows" w systemie, bo jest to program pośredniczący między biosem a windowsem
Sprawdź innego Mobile Partnera, ja nie słyszałem o wersji 23.003.27.00.03 , a o 21.003.27.00.03 kolegi nirav496086 tak.
-
- Użytkownik forum
Komputer to
Procestor: AMD Sempron 3200+
Płyta Główna: Asus M2N-E
Ram: 4GB
Karta Graf: ATI Radeon X1600 Pro
System jest właściwie czysty. Pierwszego posta napisałem właścieiwe 30 minut po instalacji. Stare sterowniki odinstalowałem przed instalacją nowych.
Wczoraj odkryłem jeszcze jedną ciekawą zależność. Jeśli nie zminimalizuję Mobile Partner do ikonki koło zegara to net się trzyma.
Ps. Mobile Partner to faktycznie 21.003.27.00.03. Czemu napisałem 23? Nie pytajcie, bo nie mam pojęcia.
Procestor: AMD Sempron 3200+
Płyta Główna: Asus M2N-E
Ram: 4GB
Karta Graf: ATI Radeon X1600 Pro
System jest właściwie czysty. Pierwszego posta napisałem właścieiwe 30 minut po instalacji. Stare sterowniki odinstalowałem przed instalacją nowych.
Wczoraj odkryłem jeszcze jedną ciekawą zależność. Jeśli nie zminimalizuję Mobile Partner do ikonki koło zegara to net się trzyma.
Ps. Mobile Partner to faktycznie 21.003.27.00.03. Czemu napisałem 23? Nie pytajcie, bo nie mam pojęcia.
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zainstaluj innego MP najnowsze nie znaczy najlepsze. Sam wiem ile poprawek musiałem nanieść do MP 23.002.08.03.51 i jeszcze cośWorlther pisze:Jeśli nie zminimalizuję Mobile Partner do ikonki koło zegara to net się trzyma

-
- Użytkownik forum
Ok, problem rozwiązany. Wygląda na to, że problemem był brak maskownicy od płyty glównej. Po uziemieniu płyty wszystko działa bez zarzutu.