Witam
Nie wiem czy dobre miejsce na takowy problem, w razie co proszę przenieść.
Sytuacja wygląda w ten sposób. Posiadam e398 + dovado tiny. Przez 4 dni było stabilne łącze. 5 dnia zacząłem ostro korzystać z łącza. Nagle nie miałem dostępu do internetu. Na modemie migała zielona lampka 2 razy na sekundę - czekałem na wznowienie połączenia około 10 minut.
Router odpowiadał normalnie, mogłem się poruszać po jego "menu".
Wiem że owy router posiada możliwość automatycznego rozłączenia / resetu zasilania portu usb bądź jego samego, w przypadku braku połączenia z internetem. Nie jestem najlepszy z angielskiego stąd pytanie: gdzie dokładnie się to ustawia ?
Pozdrawiam.
Dovado Tiny - pytanie
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Dovado Tiny - pytanie
Przestaw sobie język na..... Polski. Mój Tiny sam się do mnie zgłosił po Polsku. W razie czego język ustawia się za pomocą... ustawienia przeglądarki, a w celu zmiany konfiguracji na polski można to zrobić chyba przez Home->Start Wizard i w kreatorze jest opcja języka.
Co do resetu portu USB to opcja jest (ja używam wersji ENG, więc takie namiary podam): Internet -> Connection Tracker -> Activate Connection Tracker i tutaj ustawiasz jakie serwery ma śledzić za pomocą pingowania, co ile minut i co się ma stać, jak pingi padną:
- ponownie wywołanie połączenia,
- po 3 nieudanych wywołaniach połączenia zresetuj cały router
- przejdź na zapasowy WAN (z USB na WAN, albo z WAN na USB)
To jest opis dla firmware 2011-11-22T08:55:02Z
Zamierzam zaraz zrobić aktualizację (jest nowszy i ma sporo nowych funkcji, między innymi właśnie resetowanie samego portu USB).
Co do resetu portu USB to opcja jest (ja używam wersji ENG, więc takie namiary podam): Internet -> Connection Tracker -> Activate Connection Tracker i tutaj ustawiasz jakie serwery ma śledzić za pomocą pingowania, co ile minut i co się ma stać, jak pingi padną:
- ponownie wywołanie połączenia,
- po 3 nieudanych wywołaniach połączenia zresetuj cały router
- przejdź na zapasowy WAN (z USB na WAN, albo z WAN na USB)
To jest opis dla firmware 2011-11-22T08:55:02Z
Zamierzam zaraz zrobić aktualizację (jest nowszy i ma sporo nowych funkcji, między innymi właśnie resetowanie samego portu USB).
-
- Stały użytkownik forum
jakubd, i jeszcze trzy pytania, jeśli można:
-A Ty z tych 3 opcji w Connection Tracker co masz ustawione ?
-Licznik danych: jeżeli ja w CP mam do 11 okres rozliczeniowy i 12 dostaje nowe GB to jak ustawić licznik by się sam resetował ? Wpisałem 11 a dziś jest 12 i nie został wykonany reset licznika.
-Czy jest w ogóle na tym routerze dostępny jakiś dziennik by można było sprawdzić kiedy był reset modemu itp ?
Co do firmware: ja właśnie mam ver 5.0.15 i nie zauważyłem tam resetu portu USB.
Pozdrawiam
-A Ty z tych 3 opcji w Connection Tracker co masz ustawione ?
-Licznik danych: jeżeli ja w CP mam do 11 okres rozliczeniowy i 12 dostaje nowe GB to jak ustawić licznik by się sam resetował ? Wpisałem 11 a dziś jest 12 i nie został wykonany reset licznika.
-Czy jest w ogóle na tym routerze dostępny jakiś dziennik by można było sprawdzić kiedy był reset modemu itp ?
Co do firmware: ja właśnie mam ver 5.0.15 i nie zauważyłem tam resetu portu USB.
Pozdrawiam

- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie korzystam z żadnej z tych opcji - u mnie po prostu działa bez tego. Nie potrzebuję jednak na LTE ciągłego utrzymania połączenia. Wystarczy mi nawiązanie połączenia, gdy przełączam się na LTE.
Licznika nie testowałem, musisz albo przeczytać dokumentację, albo wypróbować - generalnie pomiar przez liczniki po stronie klienta nie ma sensu, bo i tak operator liczy to inaczej (z powodu zaokrągleń do pełnych pakietów, resetowania co 24 godziny itd.)
Logów nie znalazłem, ale zapytam w wolnej chwili ekipę z Dovado, bo mam z nimi kontakt.
Co do resetu portu USB to pewnie chodzi o ten reset wraz z całym routerem. Ale też muszę dopytać.
Licznika nie testowałem, musisz albo przeczytać dokumentację, albo wypróbować - generalnie pomiar przez liczniki po stronie klienta nie ma sensu, bo i tak operator liczy to inaczej (z powodu zaokrągleń do pełnych pakietów, resetowania co 24 godziny itd.)
Logów nie znalazłem, ale zapytam w wolnej chwili ekipę z Dovado, bo mam z nimi kontakt.
Co do resetu portu USB to pewnie chodzi o ten reset wraz z całym routerem. Ale też muszę dopytać.
-
- Stały użytkownik forum
Logi się wyciąga o tak:jakubd pisze: Logów nie znalazłem, ale zapytam w wolnej chwili ekipę z Dovado, bo mam z nimi kontakt.
http://192.168.0.1/cgi-bin/getcfg.cgi?docmd+getlogs
oczywiście najpierw sie logujemy

Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa