Konfiguracja sieci operatora a zachowanie telefonu w HSPA

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Konfiguracja sieci operatora a zachowanie telefonu w HSPA

Post autor: Maciek764 »

Miałem swego czasu problem z zawieszającą się transmisją w Playu niezależnie od urządzenia i niezależnie od modemu (ale na urządzeniach z HSUPA włącznie z urządzeniami HSPA+). Czyli znany problem - połączenie z siecią jest, ale nie ma danych przychodzących, strony się nie otwierają. Po kilku reklamacjach w Playu przyznali się że jest to wina sieci i w sumie problem ustąpił, na Huaweiu wszystko jest w porządku - w bezczynności modem schodzi do UMTS, podczas transmisji wskakuje na HSPA, żadnych zwiech czy coś. Ale zastanawiające jest co się dzieje z moim telefonem - Sony Ericssonem W20i. Telefon NIE WIDZI zmian UMTS->HSPA, cały czas wyświetla literę H (na UMTS powinien wyświetlać 3G). I teraz uwaga przechodzę do meritum: w sieciach, w których telefon wyświetla non stop HSPA (Orange i Play) mam co chwilę zawieszenia transmisji. W sieciach w których się zmienia 3G <-> HSPA (Plus i Era) internet chodzi dobrze. Zastanawia mnie dlaczego tak jest i dlaczego telefon nie widzi w tych dwóch sieciach zmian HSPA/UMTS mimo że modem Huawei je widzi i dlaczego powoduje to freezy transmisji? Z tego co zauważyłem inne telefony również cały czas wyświetlają H (lub 3,5G w wypadku Nokii) w tych dwóch sieciach. Z internetu w tym telefonie korzystam tylko żeby pocztę sprawdzić, do komputera go nie podpinam ale jestem ciekaw skąd te problemy i od czego one są zależne.
ODPOWIEDZ