LTE a granie online

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ArturBalcerzak
Początkujący użytkownik forum

LTE a granie online

Post autor: ArturBalcerzak »

Witam wszystkich serdecznie. Przeszukałem google ale nic podobnego nie znalazłem. Moze zaczne od poczatku. We wtorek zakupiłem internet LTE cyfrowego polsatu bo okazało się ze nie mam wyjscia. Tu gdzie teraz mieszkam nie ma ani lini telefonicznej, ani mozliwości internetu radiowego (brak dostawców) wiec nie pozostało mi nic innego jak LTE bo gdybym mógł miec neta przez telefon to oczywiscie wolalbym "na kablu" i bez limitów. Ale do sedna. Zasieg mam najlepszy z mozliwych jesli chodzi o mape zasiegu LTE. Modem wzialem razem z routerem zeby zrobic siec bezprzewodowa. Wybulilem 200zł musiałem podpisać umowe itd. Speed test wykazał 20 mb/s wiec bez szalu ale dobra. Chodzi o to ze siec jest internet jest i strony chodza ok, download tez idzie ok okolo 400-500 kb/s. Problem pojawiał się jak podlaczyłem do sieci konsole Xbox i PC chcac zagrac w Fife 12 online. Xbox polaczył się z siecia ale wyskoczyla informacja ze siec ma ograniczona lacznosc i moge nie w pelni korzystac z mozliwosci wiec to mnie zaintrygowało ze cos jest nie tak. Bo poprzednio (2 tyg temu) mialem neta w innym mieszkaniu z kablówki 6mb/s i wszystko smigało a tu mam 20 mb/s i cos ma nie działać? No wiec odpalilem Fife 12 online zeby zagrac mecz. I ku mojemu potwierdzeniu nie da sie grac. Internet ma takiego laga ze szkoda słów. 1 sekunda w grze trwa 2-3 sekundy. To straszne. Nie wiem jak rozwiazac ten problem. Wyglada na to ze router celowo ogranicza w jakis sposób lacze i laguje gre. Wyglada na to ze jest jakis dziwny nierealistyczny ping poniewaz gra muli caly czas przez caly mecz równo. Dzwoniłem do Cyfrowego polastu ale oczywiscie mi nie pomogli. Resetowalem podlaczalem na nowo itd i babka w koncu po 30 minutach powiedziała ze 6 mb jaki pokazał speed test to tyle jest ok. Ale nie jest ok a nie chcialo mi sie jej tlumaczyc. Teraz podlaczyłem modem bezposrednio do laptopa zeby pominac router ale sytuacja jest taka sama. Nie moge grac online praktycznie w zadne gre. Dodatkowo w Xboxa tez nie zagram online ze znajomymi bo laguje. Najgorsze jest to ze ten lag jest taki dziwny nierealistyczny. Niemozeliwe zeby bylo to spowodowane kompem ani nic bo jak sie odlacze od neta i odpale gre to wszystko chodzi cacy. Poprzednio jak mialem 6mb/s internet na kablu w fife rozegrałem 100 meczy bez zadnego laga. Czy ktos jest w stanie pomoc w tej sprawie? Bo jestem załamany. Mam neta za bagatela 69zł miesiecznie z beznadziejnym 10 gb transferem miesiecznie z którego nie moge w pełni korzystać!!! Nie wiem co robic bo na google nic nie ma w tej sprawie bo LTE jest zbyt nowe a wiadomo ze gracze wola miec na kablu neta przez telefon (sam tez bym chciał tak miec) bez zadnych limitów. Czy to mozliwe ze speedtest wykazuje mi 16 mb/s przy tym LTE ale jest jakis mega duzy ping który uniemozliwia granie? Niby ping przy speedtescie jest 40 ms wiec bardzo dobry. Nie wiem o co moze w tym chodzic kurde. Strony typu youtube, sciaganie itd wszystko super. tylko problem z grami.
merlin

Re: LTE a granie online

Post autor: merlin »

Tak niestety jest, mobilne internety różnie działają. Próbowałeś w nocy odpalać? Czasem tak jest że w dzień nie pograsz a w nocy elegancko. Też chciałem sobie kupić tą nową technologie ale widzę że niczym się nie różni od usb... Chociaż ja sam mam Play Online i od jakiegoś czasu (a mam go już z rok) ping w grach z 1000 jest nagle 50-70, taki jak na kablu. Więc od paru dni na Play Online na USB działa mi każda gra (CoD, WoW) bez najmniejszego laga, także polecam. Co do nieokablowanego mieszkania/domu to chyba muszą to w końcu kiedyś zrobić? Zadzwoń do telekomunikacji czy jest możliwość okablowania telefonicznego, a nie będziesz się martwił czy Ci coś działa czy nie :) Z kabla raczej wszystko ładnie działa, chociaż są i wyjątki. Z internetem mobilnym jest różnie, trzeba też mieć troche szczęścia, nie znam się na LTE ale trudno ufać czemuś takiemu.
ArturBalcerzak

No z Telekomunikacja ciezko. Zakupilem Neostrade ale okazalo sie ze nie bedzie działało, bo nie ma do tych budynków doprowadzonego głównego kabla. Zanim sie doczekam tu telekomunikacji to 3 razy zdaze sie wyprowadzic znajac zycie :) No tak w nocy nie próbowałem grac. Masz racje moze w nocy bedzie inaczej. Do wtorku teoretycznie jeszcze moge z tego neta zrezygnowac (bo i tak chce umowe na siebie przepisac bo teraz jest 7 dni darmowe testowanie na zone) ale skoro mowisz ze na Necie Playa grasz w CoD i WoW to jestem pod wrazeniem. Nie myslalem ze Play ma tak dobrego neta. Chciałem wziasc LTE wlasnie dlatego zeby sie nie martwic miedzy innymi o laga w grach ale widze ze jest duzo gorzej niz przypuszczalem. Dzisiaj w takim razie o 24 odpale Fife 12 i zobacze jak bedzie w nocy smigalo moze faktycznie bedzie jakas zmiana. Ktos ma jakis inny pomysl? Moze w routerze trzeba poprzestawiac jakies ustawienia? W Xboxie pisało ze mam zmienic i sprawdzic NAT cos takiego.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

W czasie gry wymuś stałą transmisje danych na komputerze np. ping lub w tle odtwarzanie radia internetowego np. open. fm. i sprawdź wtedy czy pomogło ? :)
W czasie bezczynności modemy z chodzą do niższych technologi i wtedy rosną drastycznie pingi.
Ostatnio zmieniony 2012-02-12, 23:00 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
merlin

Post autor: merlin »

No też jestem zdziwiony, bo wcześniej nawet tego nie wymagałem i cienko to działało. Teraz co nie wejde (mam też normalnego neta) to prawie zawsze pingi po 50 :) Neostrada jest do kitu ale jak już nie ma innych rozwiązań.. Z tymi kablami zawsze są problemy, u mnie np na kablu nie może być większa prędkość niż 2mb, udręka. Kable mają wymieniać od roku (co przy każdym telefonie potwierdzają) a i tak nikt nie przyjeżdza i jest jak jest - herezja.
ArturBalcerzak

Hmmm. Z ta Fifa mi cos nie gralo wiec odpalilem Residenta 5 online i smiga wszystko cacy. Dziwna sprawa z ta fifa kurde. Jak odlacze neta to chodzi wszystko dobrze a wystarczy ze net jest wlaczony bezprzewodowo z lapkiem i muli w fifie nawet menu i mecz z kompem co nie powinno miec miejsca gdyby faktycznie lagowało tylko na multi przez ping. Wiec jednak z ta fifa jest chyba cos bardziej nie tak niz mi sie zdaje. No chyba ze problem tkwi w tym glupim programie Origin bo Fifa jest przez niego odpalana i on musi byc zalogowany zeby grac online.

EDIT: Cóż. Sam już zgłupiałem. Odpaliłem Fife teraz po 24 bo niby lepszy transfer. Wynik testu Ping 40 ms, Down: 22 mb/s wiec jeszcze lepiej niz w dzien a gra jak mulila tak muli. Ale obawiam sie ze to problem lezy w czyms innym. Bo odpalilem gre nawet nie polaczylem sie z zadnym meczem i gra zaczela mulic. Wylaczylem router gra nadal mulila. Wylaczylem gre i odpalilem jeszcze raz przy wylaczonym routerze smiga jak szalona. Wiec sam nie wiem w czym lezy problem. Wyglada na to ze Fifa sobie przycina tylko dlatego ze jest polaczona z siecia. Ciekawe czy tylko z ta siecia czy ogolnie. Jutro w pracy sprawdze jak bedzie chodzila z netem podpietym pod lana. Ale problem chyba na fora EA Sport jednak a nie tutaj.

EDIT 2: To jest niesłychane. Zaczalem szperac na forach EA Sports i okazalo sie ze Fifa od tygodnia wszystkim zamula. Akurat jak sie przeprowadziłem (wtedy wszystko bylo ok) do teraz minely 2 tygodnie z czego tydzien bylem bez internetu dlatego jak kupilem LTE i cos Fifa nie dzialala to oczywiscie bralem pod uwage zlego neta ale okazalo sie ze kurde wszyscy maja ten problem bo EA cos nagrzebalo i zeby fifa dzialala plynnie trzeba w programie Origin zmienic jezyk na angielski. Ale jaja. Kto by pomyslal ze przez takie cos ja kurde sie tu zamartwiam wypisuje forum, klne na cyfrowy pol itd itd. Okazalo sie ze jak to zmienilem ten jezyk gra smiga online niesamowicie :) O wiele lepiej niz na tym 6 mb/s laczu co mialem poprzednio. Widac roznice mega. Dobra dzieki wszystkim za pomoc :)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Romek pisze:W czasie bezczynności modemy z chodzą do niższych technologi i wtedy rosną drastycznie pingi
tak dla jasności, się zgadza ale w 3G, w LTE modemy nie schodzą w czasie bezczynności do niższych technologi, ponieważ nie ma takiej możliwości, aby modem przełaczył sie na 3G trzeba to wymusić w programie.

Tak działa w UMTS przełączanie HSDPA na HSPA+
ODPOWIEDZ