Pomoc w wyborze mobilnego internetu - okolice Szczecina

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jasiu_86
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze mobilnego internetu - okolice Szczecina

Post autor: Jasiu_86 »

Witam.
Zauważyłem że tematów dotyczących pomocy wyboru mobilnego internetu jest mnóstwo.
Jednak chciałbym się dowiedzieć jaka będzie najkorzystniejsza opcja dla miasta Police, który znajduje się ok. 20km na północ od Szczecina.
Ostatnio wygasła mi umowa z Neostradą i nie chce jej przedłużać ponieważ nie mam zamiaru płacić abonamentu+dodatkowej kwoty za podtrzymanie łącza, więc zdecydowałem się na internet mobilny.
1. Operatorzy chwalą się technologiami H+ jednak jaka jest rzeczywista prędkość na terenie Polic? Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia? Bez sensu byłoby też branie internetu na próbę u każdego z operatorów.
2. Zastanawiam się również nad modemem ponieważ często jestem poza domem i myślałem o modemie z WiFi takim jak: (ZTE MF60 - w T-Mobile), (Huawei E586 - Orange i iPlus), (Huawei E5832 - Play)
3. Jaki wybrać pakiet danych w GB? ponieważ nie mam pojęcia ile kb zostaje ściągniętych przy: przeglądaniu stron WWW, komunikatorze np GG, oglądaniu filmów na YouTube, o torentach nie wspominając.
4. Obecnie oczekuje na karte SIM od Aero2, posiadam również tel SE Xperia Neo V, która pracuje na UMTS 900Mhz i czy mogłaby posłużyć jako router Wifi dla Aero2?

Z góry dziękuje za opinie i doradztwo

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Pomoc w wyborze mobilnego internetu - okolice Szczecina

Post autor: pogodabartek »

Po pierwsze skoro czytałeś,że jest dużo wątków to tam były odpowiedzi i link do mapy BTS,a Ty powielasz temat jak zwykle.

Do www i gg to 3GB starczy na miesiąc,ale do You tube i torrentów to nawet 10GB jest mało,chyba,że sporadycznie oglądasz filmy w dzień,a ściągasz i dużo oglądasz po północy.

W Twojej lokalizacji masz najlepszy zasięg Plusa i Aero2,bo jest tam dużo nadajników tego operatora,a na każdym powinno być HSPA+ bo to już standard.

Co do modemów z wifi to zależy,ale wg ludzi tu najlepiej kupić modem i osobno router np TP linka MR3420,bo ma mocne wifi,a jak potrzeba to sobie modem zabierasz jak gdzieś jedziesz lub calość.

Co do reszty to się może inni wypowiedzą.
Ja proponuję plusa bo ma najlepszy zasięg i możliwość łączenia się tez w UMTS900 gdy nie ma UMTS2100

Modem kup sobie osobno,to wtedy masz oferty z większymi limitami.
ee35487
Stały użytkownik forum

Post autor: ee35487 »

Stałe łącze to sobie zostaw, zawieś linie za 21zł i masz spokój. Zamów karte aero lub kup orange free za 30zł i to wystarczy.
Mobilny internet po przesiadce z adsl'a będziesz wyklinał, a to słaby transfer, a to obciążony nadajnik i kombinacje z antenami.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ee35487 pisze:Mobilny internet po przesiadce z adsl'a będziesz wyklinał,
Święte słowa.
Nie pomagam na PW!
Jasiu_86
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Jasiu_86 »

Postanowiłem ponownie przestudiować opcję stacjonarnego internetu i generalnie nie pali mi się znów brać Neostrade, przykładowo prędkość 10mb/s za 64zl, do tego trzeba zapłacić 29zł za utrzymanie linii co daje 93zl ! w Netii podobnie bo 99zł. Chciałem obniżyć koszty do max 75zł.

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-02-13, 10:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 10:10 przez Jasiu_86, łącznie zmieniany 1 raz.
ee35487
Stały użytkownik forum

Post autor: ee35487 »

Zawieszenie linii w tp: 21,53zł
Netia ile linia da: 59,99zł dwa miesiące za 1zł
Koszt średni 55,07zł + 21,53 = 76,60zł

Umowa na 2lata, w neo 10mbit 5zł drożej. 20mbit ~9zł - w zależności na jaką prędkość masz warunki wziąłbym tp/netie (wyższe opcje).
Jak wiesz, że poza mobilnym nie masz innego wyboru to nie ma sensu brać umowy na 12miesięcy.
ODPOWIEDZ