Samsung I900 Omnia - Powolne WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Charper
Stały użytkownik forum

Samsung I900 Omnia - Powolne WiFi

Post autor: Charper »

Witajcie,
mam bardzo dziwny problem związany z połączeniem sieciowym przez WiFi. Mam router tp-link tp-mr3220. Otóż tak: gdy łączę się przez WiFi, w sumie obojętnie czy u mnie czy gdzieś indziej, internet w telefonie jest bardzo wolne. Strony w Internet Exprolerze otwierają się bardzo wolno (celowo nie piszę o Oprze bo ta używa kompresji). Nawet pobranie aplikacji z Marketplace zajmującej ok. 500 kilobajtów pamięci trwa dłuższą chwilę.
No więc zainstalowałem aplikację PPC Interface Watch, która mierzy aktualne użycie sieci i wskazuje ona transfer około 100 kilobitów na sekundę.

Znalazłem później aplikację czyniącą z telefonu serwer DLNA, okazało się, że transfer przesyłu danych do telefonu dochodzi do sześciu megabitów, a gdy przesyłam plik z telefonu na komputer idzie równo 1,3 megabita. W czym tkwi problem? Do tego samego routera mam podłączony komputer, Internet w iplusie, jego prędkość w zależności od pory dnia między 1 a 4 megabity. Podczas testów na telefonie nie korzystam z internetu na komputezre.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Samsung I900 Omnia - Powolne WiFi

Post autor: Romek »

Zmień standard nadawania sieci WiFi w ruterze na początek tylko na B, później tylko G, tylko N i przetestuj wydajność transmisji bezprzewodowej.
Wygląda to na brak kompatybilności. Pewnie najlepiej będzie tylko w B lub G. :D

[ Dodano: 2012-02-12, 22:44 ]
Charper pisze:Znalazłem później aplikację czyniącą z telefonu serwer DLNA, okazało się, że transfer przesyłu danych do telefonu dochodzi do sześciu megabitów, a gdy przesyłam plik z telefonu na komputer idzie równo 1,3 megabita.
W jaki sposób jest wtedy połączony po kablu USB czy po WiFi ?
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Charper
Stały użytkownik forum

DLNA mam po WiFi. Router mam ustawiony na bg mixed. Omnia co prawda ma moduł WiFi kompatybilny z G ale ten program pokazuje, że używa trybu B.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Charper pisze:ale ten program pokazuje, że używa trybu B.
Telefony mają słabe anteny WiFi więc o jakiejś większej odległości od routera zapomnij. Pracuje w B ponieważ może mieć za słaby sygnał do G.
Nie pomagam na PW!
Charper
Stały użytkownik forum

Testy są prowadzone gdy telefon leży w tym samym miejscu, jakieś 3,5 metra od routera. Moim zdaniem transferując pliki przez DLNA bezprzewodowo telefon osiąga bardzo dobre wyniki, więc do WiFi w telefonie nie można moim zdaniem się przyczepić.
ODPOWIEDZ