biQuad i circle biquad dipol PCB (do wytrawienia)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IceG
Użytkownik forum

biQuad i circle biquad dipol PCB (do wytrawienia)

Post autor: IceG »

Witam :)
Szukając gdzieś na necie płytki do wytrawienia przedstawiającej dipol natrafiłem na takie oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
rozebranej fabrycznie produkowanej anteny Wifi. Ponieważ nigdzie takiej płytki nie znalazłem (co mnie nie dziwi) spróbowałem stworzyć sam "schemat" dipola. Wykonałem dwa rysunki, całość zapisane w pliku pdf. Wymiary dostosowałem do częstotliwości 2,000 GHz (wyliczone moim kalkulatorkiem). Myślę, że może komuś się przyda, sam obecnie nie mam możliwości sprawdzić skuteczności dipola trawionego a drucianego.

Wygląda to tak (oczywiście zdjęcie poglądowe nie do druku):
Obrazek

Link do pobrania poniżej:
Niedługo dodam wersję poprawioną do druku. W poprzedniej ucinało dipol w drukowaniu, czego nie zauważyłem ;/, nie miałem jak sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 2010-04-08, 14:22 przez IceG, łącznie zmieniany 5 razy.
Router: ZBT Z8102AX + modem Quectel RM520N-GL + 512GB SanDisk & OpenWrt (Main) SNAPSHOT by IceG https://github.com/4IceG
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: biQuad i circle biquad dipol PCB (do wytrawienia)

Post autor: ja.michal »

Fajna sprawa. Sam chciałem sobie zrobić trawioną wersję, ale czasu mi brakuje na zabawy niestety.
A może generator PDF'ów zrobić w programie? ;)
Awatar użytkownika
IceG
Użytkownik forum

ja.michal pisze:Fajna sprawa. Sam chciałem sobie zrobić trawioną wersję, ale czasu mi brakuje na zabawy niestety.
A może generator PDF'ów zrobić w programie? ;)
Też może kiedyś wykonam sobie taką antenę, z wytrawionym dipolem. Co do dodania generatora PDF'ów to nie powiem gitez by było, ale jak na razie to za wysoka poprzeczka dla mnie, jako programisty :/ . Te rysunki wykonałem w programie typu CAD, jakość pdf'a może nie zachwyca ale chyba spokojnie da się wydrukować. Gdybym chciał umieścić plik bez straty jakości to pdf miałby jedyne 100MB.
Router: ZBT Z8102AX + modem Quectel RM520N-GL + 512GB SanDisk & OpenWrt (Main) SNAPSHOT by IceG https://github.com/4IceG
Awatar użytkownika
IceG
Użytkownik forum

Ok, wrzucam poprawioną wersję dipola. Dodałem nawet linie do wycinania ;)

Należy tylko przy drukowaniu pamiętać o tym, aby:
1) Nie skalować rozmiaru dokumentu (ma być rozmiar aktualny)
2) Nie obracać dokumentu
3) Nie Centrować

Obrazek

Nowy link:
Dipol (biQuad i Circle biQuad) by IceG
chemik89
Stały użytkownik forum

Post autor: chemik89 »

to ja dodam jeszcze double dual biQuada dla 2Ghz ;)
nalezy ustawic rozmiar 25x10cm w opcjach wydruku (np. InfanView)
inaczej moze zle przeskalowac ;]

Double dual biQuad by Chemik89

co do programu, jest to banał ;]
wystarczy napisac algorytm który przeskaluje plik obrazu (wyglądającego ~jak ten mój), wysokosc obrazu bedzie wtedy pierwsza przekątną, szerokość będzie (drugą) razy ilość Quadów
są do tego gotowe biblioteki, .NET ma chyba nawet wbudowaną ...

więc nie trzeba nic rysować ;]
Dell axim x50v
Trium Mars->Nokia 3210->Siemens c60->Siemens mc60[RIP]->Siemens s65->Siemens sx1[RIP]->Nokia 6310i->SonyErricson k750i->SonyErricson k800i->LG GT540
HSPA+ 40ms (internet mobilny 15GB -50% 29.90zł)
Awatar użytkownika
IceG
Użytkownik forum

chemik89 pisze:
co do programu, jest to banał ;]
wystarczy napisac algorytm który przeskaluje plik obrazu (wyglądającego ~jak ten mój), wysokosc obrazu bedzie wtedy pierwsza przekątną, szerokość będzie (drugą) razy ilość Quadów
są do tego gotowe biblioteki, .NET ma chyba nawet wbudowaną ...

więc nie trzeba nic rysować ;]
Wszystko fajnie, tylko nalezy pamiętać, że przy skalowaniu traci się na jakości, powiększa się rozmycie.. Na razie muszą wystarczyć forumowiczom pliki do druku. Swoja droga skoro to jest takie proste to czemu nikt wczesniej nie zrobił czegoś takiego.
chemik89
Stały użytkownik forum

Post autor: chemik89 »

przy skalowaniu traci się na jakości, powiększa się rozmycie
wystarczy ze dasz duzą rozdzielczosc pierwowzoru ;] z resztą ... przy takim skomplikowaniu obrazka to nie potrzebne

a nikt nie robił bo i po co ... druciane lepsze ;p

ps. taki schemat jak dalem mozna w banalny sposób wykonać w paint(windows Vista/7) - ustawiamy skale na cm, wybieramy romb i podajemy dlugosci przekatnych ->ctrl+c/ctrl+v-> gotowe ;]
Dell axim x50v
Trium Mars->Nokia 3210->Siemens c60->Siemens mc60[RIP]->Siemens s65->Siemens sx1[RIP]->Nokia 6310i->SonyErricson k750i->SonyErricson k800i->LG GT540
HSPA+ 40ms (internet mobilny 15GB -50% 29.90zł)
Awatar użytkownika
IceG
Użytkownik forum

chemik89 pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Na chwilę obecną nie prędko urozmaicę kalkulator o takie wymyślne cudo.. (muszę jeszcze doszlifować obecna wersje aby ją finalnie wypuścić) poza tym jak to ktoś już tu, na forum napisał lepiej sprawują się dipole la'drut :D A tak na boku, ja bym w takie rzeczy painta raczej nie mieszał :D
Ostatnio zmieniony 2010-04-11, 11:35 przez IceG, łącznie zmieniany 1 raz.
daniel93
Użytkownik forum

Post autor: daniel93 »

chemik89: Czy mógłbyś wrzucić jeszcze raz ten schemat? Bo niestety link wygasł :-(
Ewentualnie przydałby sie taki wzór na 2100Mhz
ODPOWIEDZ