Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
Szukając gdzieś na necie płytki do wytrawienia przedstawiającej dipol natrafiłem na takie oto zdjęcia:
rozebranej fabrycznie produkowanej anteny Wifi. Ponieważ nigdzie takiej płytki nie znalazłem (co mnie nie dziwi) spróbowałem stworzyć sam "schemat" dipola. Wykonałem dwa rysunki, całość zapisane w pliku pdf. Wymiary dostosowałem do częstotliwości 2,000 GHz (wyliczone moim kalkulatorkiem). Myślę, że może komuś się przyda, sam obecnie nie mam możliwości sprawdzić skuteczności dipola trawionego a drucianego.
Wygląda to tak (oczywiście zdjęcie poglądowe nie do druku):
Link do pobrania poniżej: Niedługo dodam wersję poprawioną do druku. W poprzedniej ucinało dipol w drukowaniu, czego nie zauważyłem ;/, nie miałem jak sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 2010-04-08, 14:22 przez IceG, łącznie zmieniany 5 razy.
ja.michal pisze:Fajna sprawa. Sam chciałem sobie zrobić trawioną wersję, ale czasu mi brakuje na zabawy niestety.
A może generator PDF'ów zrobić w programie?
Też może kiedyś wykonam sobie taką antenę, z wytrawionym dipolem. Co do dodania generatora PDF'ów to nie powiem gitez by było, ale jak na razie to za wysoka poprzeczka dla mnie, jako programisty . Te rysunki wykonałem w programie typu CAD, jakość pdf'a może nie zachwyca ale chyba spokojnie da się wydrukować. Gdybym chciał umieścić plik bez straty jakości to pdf miałby jedyne 100MB.
Ok, wrzucam poprawioną wersję dipola. Dodałem nawet linie do wycinania
Należy tylko przy drukowaniu pamiętać o tym, aby:
1) Nie skalować rozmiaru dokumentu (ma być rozmiar aktualny)
2) Nie obracać dokumentu
3) Nie Centrować
co do programu, jest to banał ;]
wystarczy napisac algorytm który przeskaluje plik obrazu (wyglądającego ~jak ten mój), wysokosc obrazu bedzie wtedy pierwsza przekątną, szerokość będzie (drugą) razy ilość Quadów
są do tego gotowe biblioteki, .NET ma chyba nawet wbudowaną ...
chemik89 pisze:
co do programu, jest to banał ;]
wystarczy napisac algorytm który przeskaluje plik obrazu (wyglądającego ~jak ten mój), wysokosc obrazu bedzie wtedy pierwsza przekątną, szerokość będzie (drugą) razy ilość Quadów
są do tego gotowe biblioteki, .NET ma chyba nawet wbudowaną ...
więc nie trzeba nic rysować ;]
Wszystko fajnie, tylko nalezy pamiętać, że przy skalowaniu traci się na jakości, powiększa się rozmycie.. Na razie muszą wystarczyć forumowiczom pliki do druku. Swoja droga skoro to jest takie proste to czemu nikt wczesniej nie zrobił czegoś takiego.
przy skalowaniu traci się na jakości, powiększa się rozmycie
wystarczy ze dasz duzą rozdzielczosc pierwowzoru ;] z resztą ... przy takim skomplikowaniu obrazka to nie potrzebne
a nikt nie robił bo i po co ... druciane lepsze ;p
ps. taki schemat jak dalem mozna w banalny sposób wykonać w paint(windows Vista/7) - ustawiamy skale na cm, wybieramy romb i podajemy dlugosci przekatnych ->ctrl+c/ctrl+v-> gotowe ;]
chemik89 pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Na chwilę obecną nie prędko urozmaicę kalkulator o takie wymyślne cudo.. (muszę jeszcze doszlifować obecna wersje aby ją finalnie wypuścić) poza tym jak to ktoś już tu, na forum napisał lepiej sprawują się dipole la'drut A tak na boku, ja bym w takie rzeczy painta raczej nie mieszał
Ostatnio zmieniony 2010-04-11, 11:35 przez IceG, łącznie zmieniany 1 raz.