Posiadacze Internetu z sieci GSM

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
massnoise
Początkujący użytkownik forum

Posiadacze Internetu z sieci GSM

Post autor: massnoise »

Witam mam do was takie pytanko czy nie wydaje się wam że posiadacze internetu po przez sieci GSM są jak by to powiedzieć trochę oszukiwani :?: Bo nie to że ten internet jest strasznie drogi i nie za szybki bo za kwotę 60zl miesięcznie mógł bym mieć nie wiem dokładnie ale Neostrade 1mb/s to chyba na pewno do tego są jakieś śmieszne limity które przy moim abonamencie jest 500MB :lol: ! Co jeszcze przy zakładaniu internetu GSM trzeba zapłacić za modem około 200zl :shock: gdzie w Neo są po 1zł.Czy to się nie wydaje wam śmieszne.Czekam na wasze opinie.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-05-15, 19:55 przez massnoise, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Sempron 2800+ 2.0 GHz 768 RAM 80GB ATI9600XT
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Posiadacze Internetu z sieci GSM

Post autor: zDaleKi »

Jest to może i śmieszne, ale telefonia komórkowa też na początku była droga. Drogie były telefony (pamiętam mój pierwszy nawet nie potrafił wysyłać SMSów, pracował tylko 1 dzień i kosztował 800zł). Do tego stawiki za minutę były takie wysokie, że szkoda mówić ;)

Należy mieć nadzieję, ze razem z rozwojem technologii ceny urządzeń jak też koszt tego typu dostępu będą cały czas spadały.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Po pierwsze taki internet jest internetem mobilnym.Z czasem ze względu na niemożliwość posiadania neo czy radiówki stał się również netem dla potrzeb domowych.Ponadto mieszkając w miejscowości z dostępem do zasobów UMTS lub HSDPA i modemem obsługującym te technologie nie jest aż tak żle.
Poczekaj jeszcze trochę i stanieją modemy.Ja za model Option GT Combo Edge ponad rok temu dałem 800 zeta.Teraz można go kupić na Allegro za pół tej ceny i niekiedy jest nawet bez simlocka.Na wszystko potrzeba czasu. :lol:
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

massnoise pisze:nie wydaje się wam że posiadacze internetu po przez sieci GSM są jak to powiedzieć trochę oszukiwani
Niestety, ale wszystko jest zawarte w umowie i nie ma się co czuć oszukanym, komu nie pasuje nie podpisuje umowy, proste :wink:
Co do ceny i możliwości, to niestety u nas tak jest, drogo, wolno i z problemami, ciekawe kiedy to się zmieni :wink:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zDaleKi

Mnie tylko ciekawi kiedy najnowsze modemy będą po 1zł na roczny cyrograf?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
massnoise

No może niema na co narzekać bo jeżeli ktoś niema możliwości podłączenia Neostrady to internet GSM jest trafionym pomysłem.Jeszcze jest jedna możliwość podłączenia internetu Satelitarnego ale to już chyba jest jeszcze dorsze od GSM.Jak by znieśli limity bądź chociaż je zwiększyli dla mnie to już by był spoko necik.
jatom3k

wcale nie taki zly

Post autor: jatom3k »

Przychylam sie do opini ze net mobilny to fajna sprawa. Zwlaszcza dla tych ktorzy nie maja innej mozliwosci podlaczenia lub po prostu nie lubia byc uwiazani na kablu! jak na razie jest to internet raczej dla cierpliwych (mowa o predkosciach zwlaszcza na sprzecie za 1zl w promocji.u mnie GTcomboEDGE w orange)! Ale z czasem bedzie musial sie rozwinac. Popieram tez pomysl umow na 1rok z lepszym i mniej zawodnym sprzetem za 1zeta! Cierpliwosci!
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Moim zdaniem to nie zadne oszustwo itd ... ale za ta cene mogliby chociaż nie nakladac limitu transferu! Łapie EDGE ale co z tego jak po 3 dniach wyczerpuje transfer :( Poza tym internet mobilny to super sprawa :wink:
Dawno mnie tutaj nie było :)
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

Zwróćcie uwagę na to, że w najniższych taryfach abonamentowych (umowa na 24miesiące) za złotówkę są telefony, które za gotówkę kosztują około 300 PLN.

Ile kosztują dobre modemy za gotówkę? Dlatego też prędko bym nie liczył na to, że będą one tanie i przy umowie na 12 miesięcy.

Jak zauważył BliSki, kiedyś telefonia komórkowa była strasznie droga... a ile czasu minęło już, a telefony są w dobrej cenie przy umowie na 24 miechy...

Jeszcze trochę czasu minie zanim ten nasz internecik będzie czymś bardziej przystępnym cenowo. Ale najważniejsze w nim jest to, że jest mobilny! Biorę laptopa do szkoły, pracy, kolegi i mam neta... dla mnie to jest warte każdych pieniędzy :)

Mam jednak cichą nadzieję, że konkurencja dla operatorów komórkowych, wifi, wimax itp przyśpieszy rewolucję cenową w tej dziedzinie :)

z pozdrowieniami nw :)
Awatar użytkownika
Pawe???
Użytkownik forum

Post autor: Pawe??? »

Stawianie znaku równości pomiędzy Neo, a netem GSM jest niczym więcej jak tylko <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> :lol:
iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
Awatar użytkownika
massnoise

Przypadkowo znalazłem bardzo ciekawy artykuł.
Już ponad pół miliona Polaków surfuje po sieci, korzystając z usług bezprzewodowego dostępu do internetu oferowanego przez operatorów komórkowych. To aż trzykrotnie więcej niż przed rokiem - zauważa "Rzeczpospolita".

Wystarczy do tego specjalna karta oraz laptop. Operatorzy mogą mieć pod koniec roku ponad 700 tysięcy abonentów, zbliżając się pod względem liczby klientów do sieci kablowych. - Być może będzie ich jeszcze więcej - przewiduje Przemysław Bukato z Polkomtelu.

Kablówki mają dziś około miliona abonentów usług internetowych. Zdaniem dziennika, ich pozycja już teraz jest zagrożona, bo komórkowy internet, choć wciąż droższy, ma nad konkurencją jedną, istotną przewagę - można z niego korzystać nie tylko w domu, ale np. w parku czy kawiarni.

Usługi oferowane przez operatorów komórkowych stale przyspieszają. Wczoraj Polkomtel (sieć Plus) zapowiedział, że do końca roku zmodernizuje całą swoją sieć do prędkości 3,6 Mb/s. Powód? Usługę dostępu do internetu o podobnych parametrach reklamuje już Orange. Era GSM, trzeci gracz na rynku, zapowiedziała, iż do końca roku z usług o takiej prędkości będzie mogło skorzystać 35% Polaków. Internet przez komórkę: wielkie przyspieszenie - czytamy w "Rzeczpospolitej".
zDaleKi

massnoise pisze:Przypadkowo znalazłem bardzo ciekawy artykuł.
Mam wrażenie, że już sie to u nas pojawiło...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

BliSki pisze:Mam wrażenie, że już sie to u nas pojawiło...
A tak pojawiło się tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38625#38625
massnoise pisze:Przypadkowo znalazłem bardzo ciekawy artykuł...
Czytajmy więcej forum aby tematy się nie powtarzały.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Miejmy nadzieję że koszty będą ciągle malały... Osobiście mam internet 1.5 Mbit/s za 40 zł (w tym 2 różne zewnętrzne IP)... Laptopa z simdatą używam tylko na wyjazdach - dlatego simdata (0 abonamentu) jest doskonałą alternatywą...
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Post autor: crow6 »

Ceny juz ida w dol. Co prawda troche powoli ale to dlatego, ze Siec przez GSM jest jeszcze nowoscia. Ale za rok, moze dwa, ceny i warunki beda juz naprawde oki. Coraz wiecej jest modemow (w tym tych wbudowanych w laptopach), coraz wiecej uzytkownikow wiec ten sposob dostepu do Internetu coraz bardziej sie upowszechnia. A wiadomo, ze jak cos przestaje byc super-nowoscia i "ultra-hiper-giga-technologia" to ceny ostro spadaja. Jak ktos nie wierzy to proponuje spojrzec na rynek komputerow - jeszcze kilka lat temu ceny byly naprawde wysokie, a teraz kupienie kompa z Core Duo i GF z serii 8 za 1500 to nie sztuka :) Po prostu komputery przestaly byc nowoscia - teraz sa juz wszedzie (a w sklepach komputerowych kolejki az milo :) // pracuje w takim sklepie to wiem jak jest :D //). I tak samo bedzie z GSM :) :) :)
Gott ist ein Popstar ]:->
radekgers
Stały użytkownik forum

Post autor: radekgers »

cały czas tanieje... a może nie tyle tanieje co poprawia się jakość usług za tą samą cenę. Dawno temu podpisałem z Ideą umowe na licencję GPRS, 60zł miesięcznie za około 40 kbitów/s. Aby móc normalnie korzystać z internetu do tego wykupiłem dostęp satelitarny w jedną stronę, też 60zł, razem płaciłem 120zł/miesiąc. Aktualnie też w Orange płacę 120zł/miesiąc, tyle, że za to mam 1,8mbita (podobnież gdzieś też 3,6:P) i dostęp do hotspotów orange których w wawie kilka jest. Więc jak widać cena się nie zmienia, a jakość usług wzrasta. Chciałbym tylko, żeby kiedyś znieśli limity :-) Niech zrobią np. wersję, że można korzystać tylko z umts, no ale bez limitów :-) Choć nigdy mi nie obcieli transferu, ale cały czas czuje tą presję ;-)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...I nie ma jak 2 łącza po 1.5 Mbit/s za ...40 zł (simdata na wyjazdy...)
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

Pawełłł pisze:Stawianie znaku równości pomiędzy Neo, a netem GSM jest niczym więcej jak tylko <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> :lol:
A powiem Ci, że często Klienci pytają "Co lepsze neostrada czy ten wasz internet z Orange" hehe :)

Bardzo często ludzie nie wiedzą co tak właściwie chcą kupić, nie wiedzą czego potrzebują itp... potem bardzo często jest rozczarowanie. Bo ktoś kupił neta GSM z Orange, bo np nie ufa tp i nie chciał neo...
ODPOWIEDZ