Wzmocnienie wi-fi jak skonfigurować

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mimon
Początkujący użytkownik forum

Wzmocnienie wi-fi jak skonfigurować

Post autor: Mimon »

Witam.
Wiem, że na tym i nie tylko na tym forum było już bardzo dużo tematów na ten temat, jednak nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem dlatego proszę o porady łopatologiczne.

Potrzebuje wzmocnić sygnał wi-fi żeby mieć bez problemu w całym domu (2 piętra niżej)

Zacznę od schematu
Obrazek

Mam Neostradę. Na routerze który łączy się z netem DHCP jest aktywny.
Na 2 routerze jest Static IP.
Na laptopach adresy IP i serwery DNS są uzyskiwane automatycznie.

Adres IP routera neo to 192.168.1.1
Adres IP 2 routera to 192.168.1.254 (TP-LINK TL-WA801ND) taki był ustawiony fabrycznie

2 Router ustawiony jest w tryb Repeater i sieć rozsyła elegancko zasięg jest tylko nie ma Internetu.
2 router nie daje internetu ani po wi-fi ani po lanie. Tak jak jest to zaznaczone w schemacie. Z routera z neo zdjąłem wszystkie zabezpieczenia dla pewności.

Nie zmieniałem innych ustawień bo nie bardzo się na tym znam.
Czy na routerze z neo końcowy adres IP w serwerze DHCP ma być większy równy czy mniejszy niż 254?(adres routera 2) Czy ma to jakieś znaczenie?

Pomóżcie, bo miało działać a nie działa.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Wzmocnienie wi-fi jak skonfigurować

Post autor: Romek »

D-LINK jaki ?
D-LINK + TP-LINK w trybie Repeater = zły pomysł.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
ODPOWIEDZ