Jak się połączyć??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak się połączyć??
Witam. We wstępie zaznaczam, że jestem zielony. Czytając liczne tematy o tematyce internetu komórkowego starałem się zrozumieć o co w tym chodzi ale niestety nie udało mi się to, pewnie jestem ograniczony. Mam następujący problem: internet z orange 60 zł, łącze się przez modem ED77, prędkości jakie osiągam są bardzo niskie i zastanawiam się czy z moim sprzętem moge łączyć się przez UMTS/HSDPA czy też jestem skazany na EDGA. Rozumiem, że modem ED77 nie obsługuje UMTS/HSDPA ale zastanawiam się czy karta z abonamentu za 60 zł potrafi to. Mam telefon motorola v3 xx, który obsługuje UMTS/HSDPA i nie wiem czy potrafiłby obsłużyć mi internet z tej karty. Mieszkam w Bytomiu i wg mapki orange > KLIK mapka <
praktycznie siedze na HSDPA/UMTS. Tak więc czy da się to zrobić a jeśli tak to jak? Czy będę potrzebować anteny i czy połączenie z netem przez komórke będzie finansowane w ramach abonamentu (60 zł) czy będę musial płacić dodatkowo za czas połączenia?
poprawa linka, moderator (BliSki)
praktycznie siedze na HSDPA/UMTS. Tak więc czy da się to zrobić a jeśli tak to jak? Czy będę potrzebować anteny i czy połączenie z netem przez komórke będzie finansowane w ramach abonamentu (60 zł) czy będę musial płacić dodatkowo za czas połączenia?
poprawa linka, moderator (BliSki)
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jak się połączyć??
TAK, da się to zrobić, chociażby >TAK<michael1msc pisze:Tak więc czy da się to zrobić a jeśli tak to jak?
Zależy jaki będziesz miał zasięg, jeśli dobry to NIE, okarze się...michael1msc pisze:Czy będę potrzebować anteny
TAK, pamiętaj żeby w Dial-Up ustawić numer *99#michael1msc pisze:czy połączenie z netem przez komórke będzie finansowane w ramach abonamentu (60 zł)
NIE, chyba że połączysz się przez CSD.michael1msc pisze:czy będę musial płacić dodatkowo za czas połączenia?
Ostatnio zmieniony 2007-05-16, 14:14 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wow! Dzięki za tak szybką i fachową poradę, przystępuje do pracy 

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Proszę i polecam się na przyszłośćmichael1msc pisze:Wow! Dzięki za tak szybką i fachową poradę, przystępuje do pracy

--
Przenoszę do Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia Moderator ->Fanta
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Numer to będzie raczej *99# dla orange.Dla iPlusa i Ery to *99***1#Fanta pisze:TAK, pamiętaj żeby w Dial-Up ustawić numer *99***1#
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
FaktycznieJaco pisze:Numer to będzie raczej *99# dla orange

Przepraszam, już poprawiłem

-
Zrobiłem i internet działa i z tym pierwszym i z tym drugim numerem. Dręczy mnie jedna kwestia, mianowicie na wyświetlaczu telefonu pisze mi "GPRS aktywny" czyli rozumiem, że łączy się przez GPRS a nie taki efekt chciałem osiągnąć. Czy trzeba w telefonie włączyć jakąś funkcje czy może w konfiguracji połączenia internetowego aby łączyć się przez UMTS/HSDPA ?? No bo na mapce zasięgu orange, punkt w którym przebywam jest pod wpływem działania UMTS/HSDPA no i na telefonie wyświetla się ikonka 3G.
- Jaco
A jakie masz transfery?Z jaką prędkością pobierasz pliki.Może akurat jest bardziej obciążona sieć lub łapiesz się na granicy zasięgu 3G.
-
Pobieram z prędkością około 4 - 5 kB/s. Czyli to że nie łapie 3G to na pewno nie kwestia ustawień?
Ostatnio zmieniony 2007-05-16, 21:26 przez michael1msc, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
4 - 5 kB/smichael1msc pisze:Pobieram z prędkością około 4 - 5 Kb/s.
Niekoniecznie *99***1#.
Jedynka w tym wypadku to CID telefonu, w 90% jest to 1 jednak nie zawsze dziala np. ma moim SE K510i musiala to byc czworka.
Jedynka w tym wypadku to CID telefonu, w 90% jest to 1 jednak nie zawsze dziala np. ma moim SE K510i musiala to byc czworka.
-
No dobra panowie mniejsza o numer ale co z tym połączeniem? Może faktycznie jest zbyt słabe
Czy jest sens bawienia się z anteną? Czy jest szansa złapania HSDPA i czy będzie to rzeczywiście szybsze? A i mam jeszcze jedno pytanie jeśli włożę kartę sim-internet do telefonu i będę chciał z niego np. gadać przez jakiś komunikator internetowy lub odwiedzać strony www to czy nadal będzie to w ramach abonamentu czy będzie to już połączenie "CSD" o jakim pisał Fanta?

- Jaco
A czasem nie powinieneś wymienić tej karty na kartę 3G.W chwili kupienia usługi z modemem ED77 dostałeś kartę bez możliwości korzystania z usług 3G.Musisz wymienić kartę.Zapłacisz za wymianę 25 zeta a może uda ci się nawet za Free.
Ja szwagierce zakładałem neta na ED77 i w chwili kupienia pytałem czy będzie można korzystać z niej w 3G i powiedzieli że nie.Do tego potrzebna jest inna karta.
Co do połączeń CSD to jeśli takowe masz ustawione w fonie to może się zdarzyć że połączy cię i wyjdziesz na tym jak zabłocki na mydle
.
Poprzez GPRS nie zapłacisz więcej.
Ja szwagierce zakładałem neta na ED77 i w chwili kupienia pytałem czy będzie można korzystać z niej w 3G i powiedzieli że nie.Do tego potrzebna jest inna karta.
Co do połączeń CSD to jeśli takowe masz ustawione w fonie to może się zdarzyć że połączy cię i wyjdziesz na tym jak zabłocki na mydle

Poprzez GPRS nie zapłacisz więcej.
-
Karta na bank jest 3G. Jest napisane to na kartce tej z koperty w której była karta sim: "twoja karta sim3G". Właśnie musze się do nich wybrać i zablokować swój rachunek do 60 zł. Wydaje mi się, że jest taka opcja i po włączeniu jej nie można przekroczyć tych abonamentowych pieniędzy.
- Jaco
@NewWalk do tablicy