gdzie hspa+dc w toruniu? oraz slaby download z antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomeeq
Początkujący użytkownik forum

gdzie hspa+dc w toruniu? oraz slaby download z antena

Post autor: tomeeq »

Witam. Mieszkam W toruniu przy Ulicach Klonowica i Krasinskiego. Posiadam Blueconnect i orange free na karte. Do tego alcatela x221 i router Huawei 587 hspa+dc. Do tego mam na dachu zamontowana antene z cybertecha panelowa 17dbi na pasno umts. Antena jest wykierowana w strone nadajnika na ulicy Moniuszki 11/15. Na TNI w tmobile mam umts -53dbi, 96% csq 30.
Moje pytanie brzmi dlaczego mam ciagle pingi 300-500 bardzo slaby download.
Dwonload jest ok 0.8mbps z antena a bez anteny pingi 600 i download 2mbps
Czy ktos moze mi powiedziec ktore nadajniki maja HSPA+DC w toruniu? orange jak i tmobile?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: gdzie hspa+dc w toruniu? oraz slaby download z antena

Post autor: kmy »

w twoim przypadku Orange to trochę chybiony wybór, masz tylko ten jeden nadajnik właśnie na Moniuszki, a osiedle dość duże, co wróży duże obciążenie BTS, a tym samym niskie transfery. Może też byc tak, że łapie którys z nadajników ze starówki, musisz zidentyfikować BTS w TnI, z którego tak naprawdę odbierasz.

Ale w okolicy masz 3 nadajniki Plusa i 3 Play, spróbuj ze starterami tych sieci.

Z t-mobile masz nadajnik blisko na Sienkiewicza 34 i drugi na Moniuszki
Ta druga lokalizacja to akurat pasuje z Orange, bo antena może byc ustawiona i nie trzeba zmieniać, ten sam kierunek. No i jest tam tez nadajnik Plusa,

Ja bym spróbował z Plusem, to duże osiedle i jeden nadajnik to jest bardzo obciążony.
A te 3 z Plusa daja nadziję, ale trzeba poprzestawiac antenę i namierzyc ten, najmniej obciązony czyli z największym transferem.
ODPOWIEDZ