Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam,mam modem ADU 770 i chciałbym kupić antenę zewnętrzną GSM(nie CDMA).
Nadajniki pracują na częstotliwości 2100Mhz(nie wiem czy doże napisałem).I chciałem się spytać czy ta antena będzie odpowiednia?
Czy jeśli będę kupował antenę Cybertecha to lepiej kupić 15dBi czy 17dBi?
A i jedno pytanie do nadajnika mam 11/10 km i czy ta antena poprawi mi trochę ping?Bo teraz mam 130/150.Na transfer pobierania nie narzekam gdyż pobieram mi od 80 do 250 kB/s(nie wiem czy dobrze napisałem )
A i jedno pytanie do nadajnika mam 11/10 km i czy ta antena poprawi mi trochę ping?
Jeżeli teraz masz 130/150 (typowy dla HSDPA) a stacja pracuje w HSPA+ i będziesz miał wystarczający poziom sygnału do nawiązania połączenia w tym standardzie to poprawi o ok. 30-100%. Przy połączeniu HSDPA różnice będą nie zauważalne.
A jak sprawdzić czy nadajnik pracuje w HSPA+?Bo mam możliwość sprawdzić jak działa u mnie CDMA,lecz muszę czekać do 29 marca i w tedy zobaczę co będzie lepsze(teraz mam 2 kreski zasięgu z antenką z zestawu do modemu ADU 770) i w tedy kupię antenę.Proszę o odpowiedź na pytanie pierwsze.