Co wybrać HSPA+ w Plusie, Play czy Cyfrowy Polsat

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pelek23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Co wybrać HSPA+ w Plusie, Play czy Cyfrowy Polsat

Post autor: pelek23 »

Witam mieszkam w miejscowości Nowe Kraski, gmina Maciejowice, powiat Garwolin, woj. Mazowieckie, od roku korzystam z internetu Nordisk, na początku było całkiem nieźle ale ze wzrostem użytkowników prędkości spadły. Ostatnio odkryłem że jestem z zasięgu HSPA+ od plusa a także Cyfrowego Polsatu (zdaje mi się że korzystają z tego samego btsa oddalonego ode mnie ok 13km, miejscowość Łaskarzew) O LTE mogę na razie tylko pomarzyć. Mam telefon w play i po sprawdzeniu zasięgu na dachu faktycznie łapie 2 lub 3 kreski z 4. Planuje zakupić jakąś panelówkę a do tego routerek, i max 5m kabla antenowego żeby nie tracić na sygnale. Którą ofertę mam wybrać, chcę limit ok 10Gb (bo tyle mi spokojnie wystarcza na miesiąc), pogubiłem się już z tym wszystkim. Najkorzystniejsza wydaje się oferta play korzystająca z btsów plusa, no ale niestety limitują prędkość do 2 Mb/s :/ w polsacie 10Gb za 69zł to trochę za drogo, w plusie bez modemu 60zł za 10Gb i umowa na 18 miesięcy, ewentualnie mogę zakupić internet przez stronę plusa to wtedy 9Gb za 60zł plus modem za 1zł ale wtedy umowa na 24 miesiące, dodam że potrzebuję modemu ze złączem anteny zewnętrznej. Proszę o pomoc w dobraniu oferty.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Co wybrać HSPA+ w Plusie, Play czy Cyfrowy Polsat

Post autor: berni »

pelek23 pisze: Mam telefon w play i po sprawdzeniu zasięgu na dachu faktycznie łapie 2 lub 3 kreski z 4.
Zanim zdecydujesz się na podpisanie umowy potestuj prepaidami od operatorów z którymi chciałbyś się związać z umową. To że masz 3 czy 4 kreski z 4 to nie jest żadnym wyznacznikiem.
pelek23

Skoro mapka pokazuje że jestem z zasięgu to wszystko musi grać, ale dla pewności wysłałem jeszcze maila to plusa i polsatu czy na pewno jestem w ich zasięgu. Poza tym mogę wziąć sprzęt na przetestowanie w polsacie, w plusie też jest chyba taka opcja.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Ja niedawno przedłużyłem umowę w plusie i jestem bardzo zadowolony
Za 55zł mam 7GB HSPA+ po dokupieniu modemu E353u-2 i na dwa lata Kaspersky gratis
Umowa na 12 miesięcy Prędkości nie limitowane tylko nie mogę jak na razie więcej z BTSa wydusić :cry: (patrz podpis)
Dodam że darmowe noce też gratis :ok:
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

To, że masz na mapce, też nie jest żadnym wyznacznikiem. Równie dobrze możesz być w zasięgu, ale mieć -100dBi i transfer na poziomie 500kbit/s. Ja jestem w zasięgu HSPA+ ale w domu mam zasięg tragiczny(1-3Mbit/s, 25% sygnału)), więc sam rozumiesz. Mapki są POGLĄDOWE. To są rzeczy których tak na hop-siup nie określisz na mapce. Modem z HSPA+ i złączem antenowym - na przykład e353u-2 z play za 209zł bez simlocka.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
pelek23

Jak sprawdzić z którego btsa łapie sygnał bo w odległości ok 13 ode mnie są 2 btsy UMTS900 Aero2 i UMTS2100 Plusa, Aero2 też należy do plusa?

Czy w play limitują prędkość do tych 2 Mb/s czy to ściema?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

pelek23 pisze:UMTS900 Aero2 i UMTS2100 Plusa
Najlepiej sprawdzi na btsearch.pl albo podaj aktualny cid i lac
pelek23 pisze:Aero2 też należy do plusa?
Plus korzysta z nadajników Aero2 i ja włśnie z takiego korzystam :hyhy:
ODPOWIEDZ