Odbiór GSM w "trudnych" pomieszcz. -żelbet,piwnica

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bodek
Początkujący użytkownik forum

Odbiór GSM w "trudnych" pomieszcz. -żelbet,piwnica

Post autor: bodek »

Podobno za pomocą odpowiednio spreparowanego samego kabla koncentrycznego, można "wprowadzić" sygnał radiowy do takiego zaekranowanego np. konstrukcją żelbetonową pomieszczenia.
Teoretycznie rzecz jest bardzo prosta, z odpowiedniej długości kabla koncentrycznego w odpowiednich odstępach i na odpowiednich odcinkach należy zdjąć kawałki ekranu. Kabel taki rozprowadza się wzdłuż pomieszczenia, tak aby jego jeden jego koniec znalazł się w strefie dobrego pola, np. na zewnątrz. Jeżeli dobrze to zrobić to taki kabel staje się czymś w rodzaju falowodu "świecącym" sygnałem radiowym do/z takiego pomieszczenia, pamiętam że rzecz wymagała dokładnych obliczeń.
O sposobie tym opowiadał mi mój dawny znajomy, dobry fachowiec w dziedzinie radiotelefonii, więc nie sądzę żeby to byłą jakaś lipa. Niestety obecnie pracuje on w Australii i póki co kontakt nam się urwał.
Sposób ten o którym mi opowiadał, miał zastosowanie dla poprawy łączności pomiędzy radiotelefonami w tunelach podziemnych, ale szczegółów niestety nie znam.
Może ktoś z forumowiczów zna ten temat i mógłby się podzielić z nami swoją wiedzą jak to zrobić i czy można ten sposób wykorzystać dla fal GSM.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Odbiór GSM w "trudnych" pomieszcz. -żelbet,piw

Post autor: zDaleKi »

Dawno temu, czyli jakieś 15 lat temu słyszałem o czymś takim. Ale nie widziałem tego ani tym bardziej nie używałem. Sam chętnie poznam takie ewentualne sposoby.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Odbiór GSM w "trudnych" pomieszcz. -żelbet,piwnica

Post autor: sardo nunspa »

A nie prościej użyć wzmacniacza :?: link
Latka lecą...
ODPOWIEDZ