Czy to będzie działać?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sieczka
Początkujący użytkownik forum

Czy to będzie działać?

Post autor: sieczka »

Witam
Korzystam z usług sieci Play i jestem zmuszony szukać pomocy ponieważ predkość jaką teraz osiąga mój internet jest tragiczna(0,2 Mb/s). Do korzystania z internetu używam rutera Huawei E5832. Próbowałem umieszczać go w różnych miejscach w domu i wszedzie zasięg kiepski. Sytuacja poprawia się gdy wywalę go za okno ale z wiadomych względów nie mogę go tam przecież trzymać. Wcześniej korzystałem z usług Orange (ruter Axess-Tel MV 410 R) i byłem zadowolony z transferu, niestety limit 3GB wystarczał na ok. 2 tygodnie przy oszczędnym użytkowaniu. Pomyślałem wieć ,że może dałoby się w jakiś sposób wykorzystać ten ruter do odbioru sygnału z Playa. Niestety jestem zupełnie ciemny w temacie, dlatego bardzo proszę o porady czy jest to w ogóle możliwe.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Czy to będzie działać?

Post autor: Romek »

sieczka pisze: Axess-Tel MV 410 R)
sieczka pisze:Pomyślałem wieć ,że może dałoby się w jakiś sposób wykorzystać ten ruter do odbioru sygnału z Playa.
Nie da rady. :dobani:
Modem AxessTel MV410R jest do internetu CDMA w sieci orange. :cfaniak:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
sieczka

Post autor: sieczka »

Dzięki
W takim razie będę musiał coś pokombinować z anteną ale chyba do tego rutera nie można jej podłączyć więc czeka mnie wymiana. Czy mógłbyś polecić jakiś zestaw ze średniej półki. Z tego co widzę na btsearch to mam 2 nadajniki UMTS2100 ok. 4 km od domu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sieczka pisze:Czy mógłbyś polecić jakiś zestaw ze średniej półki.
Modem Huawei e353u-2 lub e367u-2, antena panelowa Bestpartner/Cybertech 15dBi, router Ovislink Air3G II lyb coś z Tp-Linka.
Nie pomagam na PW!
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

wojteks pisze:router Ovislink Air3G II lyb coś z Tp-Linka
w kwesti routera to mogę z czystym sumieniem polecic także Sapido RB1842, cena około 100 zł
do HSPA+ bardzo dobry, i obsługuje modem E353u-2 z firmware 1.0.41, choć nie ma go w wykazie. Nie zrywa połączenia modemu z siecią, nie resetuje sie co 24 godz. nie zrywa połaczenia na wifi, u mnie lezy na strychu a na parterze ma sygnał ponad 80%
bardzo prosta konfiguracja raz ustawić i zapomnieć
kamil8686

Post autor: kamil8686 »

zamiast wymieniać ruter kup konektor uniwersalny (koszt około 20zł) i antenę jeżeli będzie działać to problem z głowy jeżeli konektor uniwersalny się nie sprawdzi wtedy dopiero kupił bym nowy ruter.
ODPOWIEDZ