Bardzo proszę o ocenę parametrów linii
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo proszę o ocenę parametrów linii
W załączeniu przesyłam zrzut wykonany z routera TP-Link na chipsecie broadcom
z parametrami linii z gorącą prośbą o ocenę parametrów (obecnie uruchomione jest 1 mega z TP - które niestety restartuje się co kilka, kilkanaście minut).
Jeśli ktoś może to proszę o opis które parametry są tu istotne i w którą stronę powinny się zmieniać aby nastąpiła poprawa łącza.
z parametrami linii z gorącą prośbą o ocenę parametrów (obecnie uruchomione jest 1 mega z TP - które niestety restartuje się co kilka, kilkanaście minut).
Jeśli ktoś może to proszę o opis które parametry są tu istotne i w którą stronę powinny się zmieniać aby nastąpiła poprawa łącza.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Bardzo proszę o ocenę parametrów linii
10 Mbps powinno raczej bezproblemowo pójść po przepięciu na kartę ADSL2+.
A uruchomione jest 6 Mbps, przynajmniej taka jest synchronizacja, i nie widać powodów do zrywania połączeń.
A uruchomione jest 6 Mbps, przynajmniej taka jest synchronizacja, i nie widać powodów do zrywania połączeń.
-
Po jakimś czasie (4 godziny) na routerku jest Rate (Kbps): 4704
Mam rozumieć ze ze synchronizacja spadła do około 4 Mbps (w zaokrągleniu)?
W umowie jest 1 Mbps i rwie łącze co kilka minut jak wściekłe. Na tych dość
sporych mrozach wszytko było OK tzn. 1 mega było i chodziło bez zrywania
połączenia. Jak mróz popuścił problemy się zaczęły.
Czy w takim wypadku można uznać że coś źle na centrali ustawili i dlatego zrywa?
Mam rozumieć ze ze synchronizacja spadła do około 4 Mbps (w zaokrągleniu)?
W umowie jest 1 Mbps i rwie łącze co kilka minut jak wściekłe. Na tych dość
sporych mrozach wszytko było OK tzn. 1 mega było i chodziło bez zrywania
połączenia. Jak mróz popuścił problemy się zaczęły.
Czy w takim wypadku można uznać że coś źle na centrali ustawili i dlatego zrywa?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jak było dobrze w czasie mrozów a teraz rwie to świadczy to o problemach gdzieś na łączówkach w puszkach (sieć pewnie napowietrzna).
Screen z parametrami niewiele powie w takiej sytuacji, no chyba żeby łącze "pływało" ale nie rwało i uptime był wystarczająco długi, żeby było widać ile błędów "nałapał" router.
Trzeba reklamować po prostu.
[ Dodano: 2012-02-23, 07:02 ]
Screen z parametrami niewiele powie w takiej sytuacji, no chyba żeby łącze "pływało" ale nie rwało i uptime był wystarczająco długi, żeby było widać ile błędów "nałapał" router.
Trzeba reklamować po prostu.
[ Dodano: 2012-02-23, 07:02 ]
Tak.GRIPPEN pisze:Mam rozumieć ze ze synchronizacja spadła do około 4 Mbps (w zaokrągleniu)?
-
Więc tak - tym razem zrzut z routera po pięciu godzinach pracy (w tym czasie z internetu praktycznie nie korzystałem).
Tyle że trochę dziwi mnie że mam mieć 1 Mbps a z tego co rozumiem synchronizuje się na
blisko 5 Mbps - może tu jest problem - bo tej prędkości 5 Mbps a nawet 3 Mbps nigdy nie widziałem w trakcie korzystania z internetu.
Gdzie ewentualnie mogę znaleźć informacje jakie powinny być wzorcowe wartości dla np. SNR Margin, Attenuation czy Output Power zarówno dla Downstream jak i Upstream.
Tyle że trochę dziwi mnie że mam mieć 1 Mbps a z tego co rozumiem synchronizuje się na
blisko 5 Mbps - może tu jest problem - bo tej prędkości 5 Mbps a nawet 3 Mbps nigdy nie widziałem w trakcie korzystania z internetu.
Gdzie ewentualnie mogę znaleźć informacje jakie powinny być wzorcowe wartości dla np. SNR Margin, Attenuation czy Output Power zarówno dla Downstream jak i Upstream.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nigdzie, bo te parametry zależą od szybkości i stanu łącza.GRIPPEN pisze:Gdzie ewentualnie mogę znaleźć informacje jakie powinny być wzorcowe wartości dla np. SNR Margin, Attenuation czy Output Power zarówno dla Downstream jak i Upstream.
Jedynie można powiedzieć, że "bezpieczna" wartość marginesu (zapasu) SNR DL to ~ 10 dB.
Na stabilnych liniach może być znacznie mniej i sychro nie będzie rwać (a na niestabilnych SNR może pływać znacznie mocniej i 10 dB zapasu nie wystarczy), w każdym razie 6 dB to standardowe minimum (tzw. target SNR margin), które jest uwzględniane przy zestawianiu łącza przez modem.
Co do uplinku - tu jeszcze mniej można powiedzieć, bo wszystkim zawiaduje centrala (DSLAM).
[ Dodano: 2012-02-23, 20:58 ]
Masz abonament 1 Mbps więc jest blokada "na loginie" (na serwerze BRAS) do 1 Mbps, a z synchro pewnie ktoś się pomylił kreując usługę...jeszcze raz powtórzę - trzeba reklamować.GRIPPEN pisze:bo tej prędkości 5 Mbps a nawet 3 Mbps nigdy nie widziałem w trakcie korzystania z internetu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Pytanie czy tam nie ma jakiejś TV over ADSL bo wtedy synchro będzie wysokie a ograniczenie będzie do wykupionego pakietu.Patryk pisze:Masz abonament 1 Mbps więc jest blokada "na loginie" (na serwerze BRAS) do 1 Mbps
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Też o tym myślałem, ale ZTCW IPTV dawali tylko na ADSL2+, a tu jest ADSL1.GRIPPEN pisze:Pytanie czy tam nie ma jakiejś TV over ADSL
- wojteks
- *** Administrator ***
Aż tak w temacie nie siedzę.Patryk pisze:ale ZTCW IPTV dawali tylko na ADSL2+, a tu jest ADSL1.
Nie pomagam na PW!