Maly zasieg Wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Maly zasieg Wifi
Posiadam router Tl-MR3220, mam oryginalna antenke 5dB, problem polega na tym ze nie w calym mieszkaniu mam dobry zasieg ( router stoi w srodkowym pokoju), tzn jest wszedzie, ale w ostatnim pokoju juz jest bardzo slaby i czasem zanika.
Czy jak wymienie antenke na taka 7 dB, bedzie poprawa?
Czy jak wymienie antenke na taka 7 dB, bedzie poprawa?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Maly zasieg Wifi
Na czym to odbierasz ?adamsson pisze:ale w ostatnim pokoju juz jest bardzo slaby i czasem zanika.
Ile ścian po drodze, z czego zrobione, jaka grubość ?
Jaka odległość ?

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
dwie pary drzwi, ok 12-15m. a chodzi o telefon z wifi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Telefon ma bardzo słabe anteny.adamsson pisze:chodzi o telefon z wifi
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Z reguły WiFi telefonów jest beznadziejne - kiepskie anteny w telefonie, kiepskie małej mocy moduły radiowe - skutkuje to generalnie w efekcie beznadziejnym zasięgiem.adamsson pisze:a chodzi o telefon z wifi.
Taka zamiana anten z 5 dB na 7 dB jest moim zdaniem bez sensu - nic nie da.
Romek
-
a na 9dB??
Ja chyba czegos nie rozumiem, skoro antene bedzie mocniejsza, to i powinna pokrywac wiekszy obszar wiec i telefon mimo slabej anteny powinien miec wiekszy zasieg? chyba ze sie myle
Ja chyba czegos nie rozumiem, skoro antene bedzie mocniejsza, to i powinna pokrywac wiekszy obszar wiec i telefon mimo slabej anteny powinien miec wiekszy zasieg? chyba ze sie myle
- wojteks
- *** Administrator ***
Może być tak że będzie jeszcze gorzej. Każda antena ma inną charakterystykę promieniowania.adamsson pisze:a na 9dB?
Trochę się mylisz.adamsson pisze:chyba ze sie myle
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zysk anteny bierze sie z zmienienia ksztaltu "pokrycia". Obszar nie bedzie wiekszy - bedzie inny. Prawidlowy dobor anteny polega na takim uksztaltowaniu pola "pokrycia" zeby oswietlany byl tylko interesujaca nas powierzchnia.adamsson pisze:Ja chyba czegos nie rozumiem, skoro antene bedzie mocniejsza, to i powinna pokrywac wiekszy obszar
Nie pomagam na PW.