Działanie AirLive Air3GII i Edimax LT-6408n z E398 w CP

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Działanie AirLive Air3GII i Edimax LT-6408n z E398 w CP

Post autor: ygreko »

Kupiłem sobie modem E398 w CP, mam kartę CP i zasięg -71dBm LTE. Modem w komputerze działa dobrze, nie ma zwiech, internet działa cały czas.
Oba routery nie ograniczają prędkości dostępnej na stacji bazowej, tj. tyle samo wyciągam przez router co przez modem w komputerze.

AirLive Air3GII
Air3GII po podłączeniu do modemu i sieci domowej działał dobrze przez jeden dzień, potem zaczęły się schody. Cokolwiek zaczynam robić w internecie, czyli np. otwierać stronę www (nie korzystam z żadnego p2p, głównie strony, mail, czasami jakiś VoIP) to router restartuje połączenie z internetem. Wchodzę na stronę www routera a tam wszystkie adresy IP to 0.0.0.0, modem jest dopiero rozpoznawany, połączenie jest nawiązywane, trwa to 1,5-2 minuty. I tak co 2-3 minuty, czyli 2 minuty internet jest, 2 minuty go nie ma, potem znowu jest, znowu nie ma itd. Działa to zawsze w taki sam sposób, jest dokładnie powtarzalne, mogę to wywołać na życzenie (wystarczy, że odpalę film na youtube). Dostałem z serwisu najnowszy, jeszcze nieoficjalny firmware, e07.
Sprawę zgłosiłem do supportu, łączono się z moim routerem przez teamviewera, zestawiałem dwa połączenia naraz, aby jeśli rozłączy się LTE to przez backupowe serwis mógł podglądać. Po dwóch tygodniach takich działań bezpośrednio z Tajwanu producent nie ma rozwiązania.
Teraz router ten z modemem D-Link DWM156 z kartą Plusa działa bezproblemowo już drugą dobę.

Edimax LT-6408n
Uznałem, że router AirLive jest nieoficjalny w CP, kupiłem oficjalny router, czyli Edimaxa LT-6408n. Praktycznie w pierwszej godzinie działania zauważyłem DOKŁADNIE TE SAME objawy. Film na youtube, nagle zrywa, wchodzę na stronę routera - tu troszkę inaczej, bo AirLive odpowiadał i pokazywał 0.0.0.0 a Edimax nie odpowiada, ale po 1,5-2 minutach odpowiada i w logu widzę to samo: 0.0.0.0, ropoznaje modem i łączy do internetu. Zerwania tutaj są nieco rzadziej, bo może co 10-30 minut, gdy AirLive zrywał co 2. Dostałem od serwisu firmware 1.03g. Dodatkowo Edimax LT-6408n nie działa rano, a objaw jest inny, bo po prostu router działa, modem świeci na niebiesko światłem ciągłym (jakby był podłączony do netu), router rozpoznaje, że modem jest wpięty, ale pokazuje, że połączenia nie ma. Reboot routera przez konsolę (czyli bez wyłączania go z prądu) naprawia sytuację.

Trochę historii, czyli Huawei D105
Zanim zakupiłem te dwa nowe, lepsze routery, to miałem jeszcze Huawei D105, który ograniczał pasmo LTE do jakichś 17mbit/s, ale przez 3 doby jak go użytkowałem z modemem E398 w trybie LTE to nie sprawił mi żadnego problemu. Chciałem być sprytny i poprawić sobie jakość połączenia, więc sprzedałem router i kupiłem lepszy.

Wnioski
Oba routery (AirLive Air3GII oraz Edimax LT-6408n) nie potrafią właściwie obsługiwać modemu Huawei E398 w trybie LTE, przy zasięgu -71dBm. Jaki jest tego powód - nie wiem ja, nie wiedzą tego działy wsparciowe producentów, z którymi na ten temat korespondowałem, nie wie tego wsparcie techniczne Cyfrowego Polsatu, do którego zgłaszałem problem.
Jeśli nie masz możliwości przetestowania swojego E398 z którymś z tych routerów -- ODRADZAM ICH ZAKUP.

Mam do sprzedania AirLive Air3GII, prawie nówka, gwarancja do lutego 2014. Ktoś chętny? To nie żart, uważam, że modem jest ok, ale do innych zastosowań niż z E398.
atri
Użytkownik forum

AirLive Air3GII - działa już 24h

Post autor: atri »

Co do tego routera to chyba na razie zbyt pochopne sądy, u mnie działa już 24h bez przerw, raz miał czkawke ale się nie rozłączył - to samo występowało u mnie gdy modem był wpięty do kompa. Prędkość mam taką samą w granicach 30 mbitów. Dziś wystawie antene na zewnątrz budynku i na dach - napisze o testach. Jak wiele osób pisze na forum problemem może być słabe zasilanie modemu - ja mam modem wpięty bezpośrednio do routera.
ygreko

Re: Działanie AirLive Air3GII i Edimax LT-6408n z E398 w CP

atri pisze:Jak wiele osób pisze na forum problemem może być słabe zasilanie modemu
Odnośnie którego routera? Air3GII? Ja mam sygnał -71dBm, skąd tu potrzeba dużego prądu? Zresztą, skoro producent pisze, że router działa z E398 to znaczy że działa, a nie że do tego zestawu trzeba jeszcze coś dodać...

Dla mnie najbardziej prawdopodobna hipoteza to utrata pingu i reset modemu przez router w takiej sytuacji. Rzeczywiście, stacja bazowa z której korzystam gubi pingi i jeśli router na tej podstawie ocenia czy łącze jest aktywne czy nie, to w momencie włączenia filmu na youtube rzeczywiście pingi zaczynają się jeszcze bardziej gubić - sprawdziłem włączając ping podczas oglądania filmu.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ygreko,
Zresztą, skoro producent pisze, że router działa z E398 to znaczy że działa, a nie że do tego zestawu trzeba jeszcze coś dodać...
To jest sprzęt z półki econo- ważne są koszy, ma działać przy optymalnych warunkach, rzucany na żywioł bez szczegółowych testów. Dlatego przy takich produktach opłaca się wykluczyć mankament z niewydolnością zasilania.
Dla mnie najbardziej prawdopodobna hipoteza to utrata pingu i reset modemu przez router w takiej sytuacji. Rzeczywiście, stacja bazowa z której korzystam gubi pingi i jeśli router na tej podstawie ocenia czy łącze jest aktywne czy nie, to w momencie włączenia filmu na youtube rzeczywiście pingi zaczynają się jeszcze bardziej gubić - sprawdziłem włączając ping podczas oglądania filmu.
To oznacza że taki internet ma ograniczone zastosowanie i Team Solorza powinien go dawać za free abonentom platformy telewizyjnej. W użyciu komercyjnym to jest totalna żenada. :dobani:
jareq
ygreko

jarek999 pisze:Dlatego przy takich produktach opłaca się wykluczyć mankament z niewydolnością zasilania.
Możliwe, zwłaszcza że zrywa przy pobieraniu dużych plików, ALE nie zrywa w momencie małego obciążenia sieci. Więc jak rozumieć tutaj ciąg zależności - modem, który rozmawia z obciążoną stacją potrzebuje więcej prądu niż wtedy, kiedy rozmawia z nieobciążoną stacją? Ponadto zwróciłem uwagę na pewną sprawę - mam najnowszy beta firmware wprost od producenta i moment restartu modemu zapisywany jest tak (nie wiem czemu dwa pierwsze znaki są zjadane, to tylko świadczy o klasie tych urządzeń):

Kod: Zaznacz cały

Feb 24 22:30:02	O3G/modem_switch: MODEM_SWITCH [0x12d1] [0x1505]
Feb 24 22:30:05	= 1 Atr=c0 MxPwr=500mA
Feb 24 22:30:05	mmand successfully sent. Box probably switched.
Feb 24 22:30:14	O3G/hotplug: 3G modem VendorID=12d1 ProductID=1506
Więc jeśli MxPwr = 500mA oznacza maksymalny prąd dawany na modem, to zapewne z drivera wynika jaki powinien być. Gdy kupiłem Air3GII i był tam jakiś zupełnie stary firmware to rozpoznawał on E398 i pisał, że MxPwr = 900mA.
jarek999 pisze:To oznacza że taki internet ma ograniczone zastosowanie i Team Solorza powinien go dawać za free abonentom platformy telewizyjnej. W użyciu komercyjnym to jest totalna żenada.
Pełna zgoda. Powtórzę to, co napisałem już w innym wątku: nie warto kupować usług od badziewnych firm.
Tylko że ja jestem związany umową do kwietnia przyszłego roku, a na infolinii twierdzą, że problem z routerem i że trzeba przetestować w serwisie itd. Po co mi jakiekolwiek testy, z których po miesiącu wyjdzie, że wszystko ok? Ostatnio jeden konwulsant na infolinii poradził, abym wziął testowy modem z punktu cp. Ale w punkcie cp pierwsze słyszą o testowych modemach i że powinni mieć.
Ostatnio zmieniony 2012-02-25, 15:40 przez ygreko, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Jak LTE pakiety gubi to po prostu gratuluję wam udanego zakupu tej pionierskiej technologii. U mnie nie gubiło ale działało gorzej od HSPA+.
Ale moja teoria jest taka, że chińczyków przerasta zapewnienie stabilnego napięcia na porcie USB - a może ten modem żre więcej niż 500mA? Samo to, że ten modem mógłby ogrzać mały dom może to sugerować. Może aktywny HUB USB?
ygreko

Maciek764 pisze:Jak LTE pakiety gubi to po prostu gratuluję wam udanego zakupu tej pionierskiej technologii. U mnie nie gubiło ale działało gorzej od HSPA+.
Trudno stwierdzić, gdzie gubi. Napisałem dwie reklamacje w tej sprawie, załączając logi. Dostałem dwa razy podobną odpowiedź, np to (pisownia oryginalna):
"(...) żadne dane podczas transferu nie zostały utracone. Wyjaśniamy, że praktycznie każdy rodzaj transmisji danych w sieci posiada wyższy priorytet i stąd nawet tam gdzie ping nie dochodzi dochodzą bez problemów inne pakiety danych. Nadmieniamy, iż w przypadku, gdyby nawet został utracony pakiet danych przy normalnej transmisji, zostałyby wysłany ponownie w sposób niezauważalny, tzn. nie zostałby by Pan obciążony dodatkowymi kosztami."
Maciek764 pisze:Ale moja teoria jest taka, że chińczyków przerasta zapewnienie stabilnego napięcia na porcie USB
Tajwańczyków :).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Maciek764,
Ale moja teoria jest taka, że chińczyków przerasta zapewnienie stabilnego napięcia na porcie USB - a może ten modem żre więcej niż 500mA?
Nie przesadzajmy Chiny dziś są liderem IT, tu nie ma jakiejś łamigłówki technicznej lecz banalne jechanie z kosztów, jest inny producent z Tajwanu nie tak popularny na masową skalę ze względu na cenę: http://www.draytek.pl/
Może aktywny HUB USB?
Od tego należało by zacząć uruchamiając modem LTE na routerze (dobrej jakości, plug@play, najlepiej w standardzie USB 3.0 ze względu na wyższy poziom zasilania na pojedynczy port do 900mA). ;) P.S Tajwan to zbuntowana prowincja Chin (coś w rodzaju Berlina Zachodniego), może kiedyś dojdzie do zjednoczenia. :)
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

jarek999 pisze:Nie przesadzajmy Chiny dziś są liderem IT
Sa liderem w bezmyslnym kopiowaniu. Nie mniej, nie wiecej.
Nie pomagam na PW.
ygreko

atri pisze:chyba na razie zbyt pochopne sądy, u mnie działa już 24h bez przerw
Jak tam u Ciebie teraz? Pisałeś mi na PW, że router zaczął rozłączać połączenie, gdy byłeś w trybie LTE. Poprawiło się czy nadal jest źle?
mattu77
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mattu77 »

Witam, mam router Air3gII z modemem LTE Huawei E398 z Plusa i miałem problemy ze zrywaniem połączenia dokładnie jak opisał ygreko.
U mnie zrywało tylko jak byłem podłączony do routera przez WiFi, jak podłączyłem komputer kablem to nie zrywało. Pomyślałem więc, że może chodzi o zasilanie, tym bardziej, że fabryczny zasilacz ma teoretycznie 1,2A a wygląda na 0,5A. Podłączylem więc przyzwoity zasilacz 0,7A i odziwo przestał zrywać połączenie.
Teraz smiga aż miło, poziom sygnału 45% i 22Mbps.
Prawdopodobnie modem jest bardzo czuły na spadki napięcia a do tego ma całkiem spory pobór mocy (dość mocno się grzeje) i dlatego zrywa połączenie.
ygreko

mattu77 pisze:Prawdopodobnie modem jest bardzo czuły na spadki napięcia a do tego ma całkiem spory pobór mocy (dość mocno się grzeje) i dlatego zrywa połączenie.
Dlatego zapewne więcej osób zwracało uwagę na to, proponując dokupienie aktywnego huba USB.
Pytanie do producenta: jak pisze, że router wspiera E398 to czy to znaczy, że wspiera, czy że nie wspiera i trzeba dokupować inne elementy?
To trochę tak, jakby ktoś wyprodukował samochód z kwadratowymi kołami, który w tunelu aerodynamicznym sprawdza się świetnie ale tylko dlatego, że tam pojazd stoi a powietrze leci :). Pozostaje tylko drobiazg do rozwiązania, bo kwadratowe koła nie ułatwiają jazdy i trzeba w nowym samochodzie wymieniać na okrągłe.
Nie warto kupować produktów badziewnych producentów i tyle.
malybu

Post autor: malybu »

Witam, zakupiłem router Airlive Air3GII i mam taki sam problem jak poprzednik. Modem E398 jest wykrywalny, łączy się a następnie pingi do serwerów dochodzą, urządzenia takie jak TeamViewer, Radio poprzez winamp/aimp, putty chodzą bez problemu, natomiast gdy otwieram jaką kolwiek stronę lub pobieram plik modem rozłącza się i łączy z powrotem. Wymieniłem zasilacz na 5V/3A i dalej to samo. Jeżeli znajdzie ktoś sprawdzony sposób na działanie modemu E398 z routerem Air3GII to niech napisze, bo póki co to jeden wielki bubel z tego wyszedł, sprzedawca na allegro nie daje znaku życia na zadane mu pytania. Pozdrawiam :)
asiarz_88

Post autor: asiarz_88 »

Witam! Kupilam router Air3GII do Plusa LTE. Nie wiem jak to cudo zainstalować. Po wejściu w instalacji z płyty program żąda hasło, ale hasło z instrukcji nie działa. O co chodzi?! Ktoś ma pomysł jak to ruszyć?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

asiarz_88 pisze:Po wejściu w instalacji z płyty
Wyrzuć płytę, zaloguj się zgodnie z opisem w manualu przez przeglądarkę.
Nie pomagam na PW!
asiarz_88

Weszłam przez przeglądarkę. Dzięki :)
Ale nie łączy się z internetem...i to ma być sprzęt do samodzielnej instalacji...powinno się włączyć i działać,a nie znowu jakiś problem. Co może być źle?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

asiarz_88 pisze:Ale nie łączy się z internetem
Wykrywa modem prawidłowo (Status czy podobna zakładka).
Nie pomagam na PW!
asiarz_88

yyyy...chyba nie wiem o co chodzi
Przechodzę przez cały ten konfigurator i jak sprawdza połaczenie to wyskakuje,że nie ma połączenia z internetem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

asiarz_88 pisze:chyba nie wiem o co chodzi
Omiń konfigurator. Z tego co pamiętam instrukcja do tego sprzętu jest dość prosta i obrazki powinny wystarczyć żeby skonfigurować modem/połączenie.
Nie pomagam na PW!
asiarz_88

No ale robie wszystko jak na tych obrazkach, po kolei i na koncu i tak się nie łączy.
Jest jakaś szansa, że to zadziała?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

asiarz_88 pisze:Jest jakaś szansa, że to zadziała?
W moim przypadku Ari3GII zadziałał u znajomego od razu ale konfigurowałem go ręcznie od początku i nie do LTE.

Niestety tak zdalnie trudno będzie Ci pomóc, nie miałem w rękach e398.
Nie pomagam na PW!
asiarz_88

Co za szajs...
Dobra,dzięki. Teraz gdzieś przeczytałam, ze z tym modemem może nie działać, chociaż mają go na liście obsługiwanych. Ech...
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

asiarz_88 pisze:Teraz gdzieś przeczytałam, ze z tym modemem może nie działać
Jak widać działa http://www.youtube.com/watch?v=Qa-TmYZ6Bzk
Poza tym to najprostszy router z jakim miałem do czynienia
Nie ma jakiegoś młodego faceta w pobliżu do pomocy? ;)
ygreko

Darek.74 pisze:Jak widać działa http://www.youtube.com/watch?v=Qa-TmYZ6Bzk
Pod tym filmem umieściłem komentarz, że zrywa połączenia w przypadku użycia E398 i zasięgu LTE i że szczegóły na tym forum, ale osoba, która umieściła film usunęła komentarz. Przynajmniej nie udało się usunąć jednego negatywnego kliku (kciuk w dół).
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

ygreko pisze:zrywa połączenia w przypadku użycia E398 i zasięgu LTE
U ciebie, widziałem parę wpisów od osób którym nie zrywa i ma lepsze osiągi niż na tym filmiku. Ale to zależy od tylu czynników, że każdy chwali lub psioczy na dostępne obecnie routery nieważne jakiej marki.
ygreko

Darek.74 pisze:U ciebie, widziałem parę wpisów od osób którym nie zrywa i ma lepsze osiągi niż na tym filmiku. Ale to zależy od tylu czynników, że każdy chwali lub psioczy na dostępne obecnie routery nieważne jakiej marki.
Czy to znaczy, że minęły już te czasy, kiedy jeden sprzęt działał z drugim? Dlaczego jest tak, że nie możesz być pewien czy dany zestaw zadziała? Moim zdaniem to zależy od jakości routera, po prostu.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

ygreko pisze:Dlaczego jest tak, że nie możesz być pewien czy dany zestaw zadziała?
Mi zestaw Air3Gii + Sierra 307 działa rewelacyjnie, jak widać Huawei e398 jest problematyczny bo jak czytam opinie to w każdym routerze wychodzą z nim jakieś kwiatki. Nawet super dovado się czka :dobani:
ygreko

Darek.74 pisze:Mi zestaw Air3Gii + Sierra 307 działa rewelacyjnie, jak widać Huawei e398 jest problematyczny bo jak czytam opinie to w każdym routerze wychodzą z nim jakieś kwiatki. Nawet super dovado się czka
Producenci problematycznych routerów twierdzą, że te działają także z E398 - kłamią?
Ja mam teraz Sapido GR-1733 i właściwie od bardzo długiego już czasu (miesiąc?) nie chodzę na pięterko aby go odwiedzać, aby sprawdzić jakie diody świecą czy też aby go resetować przez wyłączenie z prądu. To dowód na to, że się da stworzyć dobry router 4G w cenie o połowę niższej niż osławiony Dovado Tiny. Dotąd także nie znalazłem na tym forum uwag co do działania samego modemu E398, co oznacza, że zrzucanie winy w działaniu E398 z routerami właśnie na modem jest IMO niewłaściwe.
asiarz_88

Darek.74 pisze: Nie ma jakiegoś młodego faceta w pobliżu do pomocy? ;)
Otóż młoda kobieta sama sobie poradziła i jednak działa.

Tylko niech mi ktoś pomoże ustawić tu jakiś klucz lub coś, bo jak mi ktoś wlezie na to połączenie to 12 GB limitu będzie na jeden dzień :P
heb25

Post autor: heb25 »

Hej - mam firmę serwis PC w Opolu.. zainstalowaliśmy przeszło 40 Air3gII, nie wszystkie działały. Problem był taki że urządzenie zainstalowane w punkcie 1 nie działało w punkcie 2 - zrywało połączenie. Zaczęliśmy drążyć temat.

Zauważyłem że skoro Router jest dobry - to wymieniłem modem... i to samo.
w logach zobaczyłem ze router coś pisze o napięciu 500mA - zmierzyłem na routerze i rzeczywiście dawał tyle.. w lokalizacji w której router nie działał prawidłowo zmierzyłem pobór e398 w notebooku i brał grubo ponad 500mA !!!! rzeczywiście poziom sygnału nie był z tych najmocniejszych.Zmieniłem zasilacz w Air3gII na 2mA - i nic to nie dało ..
Podłączyłem aktywny HUB z zasilaniem DC 2mA i wszystko zaczęło śmigać. Huawei nie trzyma standardu USB 2.0 gdzie wyznaczono maksymalny poziom poboru na 450mA stąd dopóki nie będzie USB 3.0 - w niektórych lokalizacjach mogą być problemy. zwracam uwagę ze Huawei nigdzie nie pisze o tym problemie ... !!!!!! straciłem przez to dużo czasu.
Fakt - AirLive pisze że modem jest zgodny i możnaby od niego tego wymagać,
Ale jak Orlen w benzynie 92 oktanowej zrobi 70 oktanów i mi mój Fiat nie zapali - to chyba nie mogę mieć pretensji do Fiata.. bo pomimo napisu PB92 bęzyna ma być 92 oktanowa.

Tak czy inaczej kupno Air3gII + huba dalej jest opłacalne choć niewygodne i radości klientów nie widzę, to cenowo najlepsze rozwiązanie - bo jest szybki i stabilny po WiFI.
Ostatnio zmieniony 2012-04-16, 17:14 przez heb25, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ