Jestem połączony z routerem a nie leci ping do bramy ani

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
milolosiu
Początkujący użytkownik forum

Jestem połączony z routerem a nie leci ping do bramy ani

Post autor: milolosiu »

Witam, dzień jak co dzień, łączę sięz niezabezpieczonym routerem a tu nagle takie jaja.
Zasięg troszkę zaniżony, bo przestawiałem antenę z myślą, że to z jej położeniem jest coś nie tak i teraz jest tymczasowo byle jak zamontowana, lecz nie wpływa to na pogorszenie czegokolwiek. Adres pobrany automatycznie poprzez DHCP z tym że dzisiaj nie działa mi internet. Ping do wp.pl nie leci. Postanowiłem zrestartować router (nie mam fizycznego dostępu), lecz na router również nie mogę wbić. Brama nie zmieniona, adresy MAC na pewno nie poblokowane, bo próbowałem wejść na innych, nie wiem o co chodzi, dla czego nie leci ping do routera?

Obrazek

Netcut pokazuje, że nikt nie jest podłączony oprócz mnie, ale co dziwne, IP przydziela mi 192.268.2.108, a pula jest od 100 do 200 i zawsze łączyło mnie z końcówką 100 do 103, w zależności od ilości połączonych osób.

Dodam, że 'to coś' dzieje się już jakieś 10h

Ktoś wie co się mogło stać?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jestem połączony z routerem a nie leci ping do bramy ani

Post autor: Jo_gurt »

milolosiu, twój router?
milolosiu

Mój, nie mój, mało istotne. Sieć niezabezpieczona, kortzystam z niej od dwóch lat, hasła do routera mam, potrzebuję teraz rozwiązać problem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

milolosiu pisze:mało istotne
Bardzo istotne, poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>.
Nie pomagam na PW.
milolosiu

Boże, przyjść po pomoc to zaraz znajdzie grupa fachowców z tematyki prawnej. Korzestam z tego routerach od dwóch lat, jak i kilku innych ludzi, sieć niezabezpieczona niczym, nikt żadnego ambarasu tam nie robi, więc jest spoko. Teraz przyszedł problem jak nigdy, jeśli chociaż nie będzie się go dało naprawić drogą radiową, to chociaż chciałbym poznać możliwości, co się takiego stało.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

milolosiu pisze:Boże, przyjść po pomoc to zaraz znajdzie grupa fachowców z tematyki prawnej.
Czytales regulamin forum zanim sie zarejestrowales?
milolosiu pisze:co się takiego stało.
Wlasciciel routera w koncu uniemozliwil kradziez. Jest na to parenascie sposobow - i nikt na tym forum nie poda Ci jak to obejsc.

BTW: miales szczescie ze to nie byl moj router - ja zglaszam kazda probe wlamania na policji -> Art. Art. 267 i 269a. Kodeksu Karnego
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

milolosiu pisze:to chociaż chciałbym poznać możliwości, co się takiego stało
Bez fizycznego dostępu do routera nic się nie dowiesz, może po prostu się zepsuł a może właściciel go zabezpieczył.

Temat zamykam.
Nie pomagam na PW!
Zablokowany