Drukarka w sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tom_myPL
Początkujący użytkownik forum

Drukarka w sieci

Post autor: Tom_myPL »

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum, ale mam pewien problem z podpięciem drukarki (jako drukarki sieciowej) po zmianie routera.
Do tej pory miałem "zrobioną" sieć (również bezprzewodową ) na routerze z Netti (Internet z NEtii), jednak zasięg bezprzewodowy był dość kiepski - mieszkam w kamienicy (grube ściany).
Do sieci jest podpięty komputer stacjonarny (po kablu) + PS3 (po kablu) + dwa laptopy (wifi).
Router netii ma dwa porty USB, do jednego z nich miałem podpiętą drukarkę i działała jako drukarka sieciowa (stały adres 192.168.1.219) i nie było problemu wydrukiem i ze stacjonarnego jak i z laptopów.

Jednak ze względu na słaby zasięg wifi zmieniłem router na NEtgeara DGN3500 - zasięg jest super, nawet w najodleglejszym kącie domu, ale mam problem z podpięciem drukarki bo netgear nie ma print servera. Nie chcę dodatkowo inwestować w print serwer, więc cały czas funkcjonuje mi router netti i wifi na tym routerze (nie jest podpięty do internetu) a do niego ta drukarka i z laptopów mogę drukowąc bez problemu (po sieci na routerze z netii)
Teraz zasadnicze moje pytanie - czy jest możliwość żeby połączyć te dwa routery ze sobą:
- Netgear DGN3500 (podłączony do internetu) i router z netii (z podpięta drukarką) ale tak żeby móc korzystać z drukarki także z komputera stacjonarnego.
Jak podpiąłem dwa routery kablem przez porty LAN to router DGN3500 (podpięty internet) widzi router netii pod adresem 192.168.0.8.... tylko jak te dwa routery skonfigurować żeby stancjonarny widział drukarkę podpięta do routera netii....

Z góry dziękuję każdemu, kto mógłby pomóc
W ostateczności kupię print serwer ale jeśli jest możliwość podpięcia drukarki w tej konfiguracji to byłoby ok.

Tom_myPL
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Drukarka w sieci

Post autor: key »

Podlaczasz router netii tak jak byl do tej pory
Podlaczasz nowy router kablem do routera netii (polaczenie porty LAN/LAN)
Konfigurujesz nowy router (strona lan) jako 192.168.1.220/255.255.255.0, wylaczasz DHCP serwer. oraz ustawiasz WAN jako wylaczone.
Wylaczasz WiFi na routerze netii.
Ostatnio zmieniony 2012-02-28, 16:10 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Tom_myPL

key pisze:Podlaczasz router netti tak jak byl do tej pory
Podlaczasz nowy router kablem do routera netti (polaczenie porty LAN/LAN)
Konfigurujesz nowy router (strona lan) jako 192.168.1.220/255.255.255.0, wylaczasz DHCP serwer. oraz ustawiasz WAN jako wylaczone.
Dzięki za szybką odpowiedź, spróbuję ustawić wg powyższych wskazówek - mam nadzieję że sobie poradzę.
Pozdrawiam
Tom_myPL

[ Dodano: 2012-02-27, 15:30 ]
key pisze:Podlaczasz router netti tak jak byl do tej pory
Podlaczasz nowy router kablem do routera netti (polaczenie porty LAN/LAN)
- Podłaczyłem router Netii do internetu, komputer stacjonarny do tego routera kablem - komunikacja jest ok, internet działa.
- podłączyłem router netgeara za pomoca kabla (LAN/LAN - na pierwsze porty) do routera netii, niestety w panelu netii nie wykrywa mi routera netgeara jako urzadzenia podłączonego do portu nr 1
Tom_myPL
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Tom_myPL pisze: - podłączyłem router netgeara za pomoca kabla (LAN/LAN - na pierwsze porty) do routera netii, niestety w panelu netii nie wykrywa mi routera netgeara jako urzadzenia podłączonego do portu nr 1
I jest to normalne, bo nowy router podłączony przez port LAN pracuje tak jak switch, którego normalnie w sieci nie widać.
Dlatego wcześniej na nowym routerze miałeś tak zrobić:
Krzysztof
Tom_myPL

aaa.... no tak czytanie ze zrozumieniem!!! :) dzięki, jutro to ustawię... mam nadzieję poprawnie

Tom_myPL
ODPOWIEDZ