tp link mr 3220

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mattcardan
Początkujący użytkownik forum

tp link mr 3220

Post autor: mattcardan »

Witam, wszystkich
mam router tp linka mr 3220 z internetem radiowym działa OK
kupiłem modem 3G E173 Czyli kompatybilny i chciałem go podłączyć robie tak:
http://img214.imageshack.us/img214/3320/beztytuumxl.jpg

ewentualnie jeszcze:
w 3 oknie wpisałem IP mojego PC i podałem sugerowany ''subnet mask'' to niby miało działać ale i tak 3g nie działa

też nie działa

Może mi ktoś pomóc jak ustawić WLAN jako główne a 3G jako zapas?? :/

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-01, 14:50 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-01, 14:50 przez mattcardan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: tp link mr 3220

Post autor: krystianb »

mattcardan pisze:Może mi ktoś pomóc jak ustawić WLAN jako główne a 3G jako zapas??

Jaki WLAN?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

mattcardan pisze:Może mi ktoś pomóc jak ustawić WLAN jako główne a 3G jako zapas??
Niestety, ale to chyba niemożliwe, ten router to straszne dziadostwo.
Żeby sprawdzić o co chodzi (zakładając, że na myśli miałeś WAN, a nia WLAN), zmontowałem sobie takie układ.
Połączenie 3G daje się w tym routerze uzyskać tylko przy wybranym ustawieniu "3G only", w żadnym z trzech pozostałych ustawień nie da się uzyskać połączenia 3G, nawet wtedy, gdy kabel WAN w ogóle nie jest podpięty.
O sytuacji, żeby po utracie połączenia WAN przełączyło nas na 3G, w ogóle nawet nie ma co marzyć.
Generalnie, to jedno wielkie oszustwo z tym obiecywanym wyborem pomiędzy połączeniem WAN, a 3G.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Na OpenWRT da radę ;)
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

Mialem ten router i masę problemów, nierozwiązanych do dziś.

Modemy które testowałem są wymienione na pudełku.
E220 - z tym chodzilo najlepiej, tzn przy pierwszym uruchomieniu - modem wykryty, połączenie trzymało.

Po jakimś czasie albo przy próbie podłączenia ponownie - zero sukcesu - albo modem unplugged - albo - Identyfying.... - czasami Connecting i znowu Modem unplugged.

Dodam, ze próbowałem Gargoyle firmware - też podobne historie.

Próbowałem WiFi na high/low - bo padło podejrzenie, że modem prądożerny - ale próbowałem kilku, np E220, E160 i jeszcze jakims.

Próbowałem z najnowszym firmware i dashboardami. Nic.

Poddałem się.

Nie próbowałem - z wyłączonym WiFi (kompy klienty po kablu), oraz nie próbowałem z aktywnym hubem USB. Nie próbowalem też trybów 3G ONLY. Wszystko na automatic.

Ten router dla mnie to padaczka. Nie robi tego co ma na pudełku napisane.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Na OpenWRT da radę ;)
Masz jakieś doświadczenie z tym routerem na OpenWRT?
Krzysztof
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Chris-Kr pisze:Masz jakieś doświadczenie z tym routerem na OpenWRT?
Z tym konkretnym niewielkie (bardziej z 3240), ale OpenWRT i linuksami bawiłem się sporo. Kwestia odpowiedniego oskryptowania w cronie.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vic2099 pisze:Modemy które testowałem są wymienione na pudełku.
Ja testowałem z moimi trzema modemami: K3565, E173(u-2), E1750 - wszystkie trzy są wymienione na pudełku, wszystkie 3 zachowują się identycznie, tzn. w trybie "3G only" połączenie następuje po 2 minutach, w pozostałych trybach połączenie jest niemożliwe, na okrągło jest karuzela komunikatów, o jakich piszesz:
"modem unplugged - albo - Identyfying.... - czasami Connecting i znowu Modem unplugged."
Próbowałem WiFi na high/low - bo padło podejrzenie, że modem prądożerny - ale próbowałem kilku, np E220, E160 i jeszcze jakims.
[...]
Nie próbowałem - z wyłączonym WiFi (kompy klienty po kablu), oraz nie próbowałem z aktywnym hubem USB.
Ja przez większość czasu mam WiFi wyłączone, ale to też nic nie pomaga, tak samo zresztą jak podłączenie modemu za pośrednictwem aktywnego huba.
Nie próbowalem też trybów 3G ONLY. Wszystko na automatic.
Akurat tryb "3G only" jest jedynym, w którym połączenie 3G działa, ale router na nawiązanie tego połączenia potrzebuje 2 minuty, podczas gdy laptop przy użyciu tego samego modemu nawiązuje połączenie w przeciągu kilkunastu sekund.
Krzysztof
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

To jeszcze można przełknąć, tzn długie rebooty są akceptowalne, jeśli tylko połączenie będzie stabilne i łączyło się np po krótkiej awarii prądu.

Może kiedyś popróbuję z 3G ONLY..... na razie nie mam juz sily do tego tp linka.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Chris-Kr,
Niestety, ale to chyba niemożliwe, ten router to straszne dziadostwo.
Tak kupić router za 100-kę i najlepiej żeby jeszcze pranie robił! Mam od grudnia 2010 MR-3420 (różni się jedynie radiem ma pełną N-kę), oryginalne oprogramowanie miałem na nim może 10-minut. Jadę od początku na Open-Wrt Gargoyle by obsy+ aktywny HUB Belkina do którego podpięty modem iPlus +drukarka Samsunga+karta mSD z extroot i nie mam z tym sprzętem problemów, połączenie z siecią trzyma tygodniami.Bardzo dobry i wydajny sprzęt za taką kasę. Jak ktoś chce więcej to budżet od 200zł... ;)
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:Tak kupić router za 100-kę i najlepiej żeby jeszcze pranie robił!
Gdyby producent lub importer dał mi go za friko, to faktycznie moje narzekania byłyby nieuzasadnione. Ale 100 zł to też są pieniądze, ja za ten router zapłaciłem i w związku z tym wymagam, żeby router robił to, co według producenta robić on powinien!
Nie wymagam nic ponadto!
Mam od grudnia 2010 MR-3420 (różni się jedynie radiem ma pełną N-kę), oryginalne oprogramowanie miałem na nim może 10-minut. Jadę od początku na Open-Wrt Gargoyle by obsy+ aktywny HUB Belkina do którego podpięty modem iPlus +drukarka Samsunga+karta mSD z extroot i nie mam z tym sprzętem problemów, połączenie z siecią trzyma tygodniami.Bardzo dobry i wydajny sprzęt za taką kasę. Jak ktoś chce więcej to budżet od 200zł... ;)
Czy router rozpoznaje modem bez problemu?
Jak długo musisz czekać na nawiązanie połączenia 3G?
Czy Open-WRT umożliwia pracę w trybach "WAN Preferred" oraz "3G Preferred"?
Czy działa to niezawodnie?
Krzysztof
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Chris-Kr,
Ale 100 zł to też są pieniądze, ja za ten router zapłaciłem i w związku z tym wymagam, żeby router robił to, co według producenta robić on powinien!
To że wymagasz to bdb ale nie odkryje Ameryki:1-dawno Twój imiennik to zrobił, 2-routery za 500zł+ często nie dają sobie rady z opisami i funkcjami wbudowanymi w firmware przez producenta.
Czy router rozpoznaje modem bez problemu?
Z żadnym z modemów z mojego profilu nie miał problemu, ba E-173+MR-3220 z T-Mobile uruchamiałem koledze na nowiutkim zestawie-oczywiście z Open-Wrt.
Jak długo musisz czekać na nawiązanie połączenia 3G?
To zależy od modemu, na uruchomionym systemie routera np. E-367 potrzebuje kilku sekund, może kilkunastu, podobnie AntyDATA510L, E-1820 ok. 0,5 minuty.
Czy Open-WRT umożliwia pracę w trybach "WAN Preferred" oraz "3G Preferred"?
Pewnie można coś takiego zrobić, szczegółów nie znam-należy zapukać do Cezarego: http://eko.one.pl/forum/
Czy działa to niezawodnie?
Przez blisko 1,5roku użytkowania nigdy nie miałem problemu z połączeniem internetowym typu że nie widzi modemu, rozłączone połączenie itp. Modem zresztą utrzymuje w ciągłej aktywności HSPA+ sam router. ;)
jareq
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jarek999 pisze: Modem zresztą utrzymuje w ciągłej aktywności HSPA+ sam router.
Masz "ciągła" transmisję na zewnątrz?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

krystianb,
"ciągła" transmisję na zewnątrz?
Tak, pingując hosta-zużycie pasma miesięcznie ok. 0,5GB, w tym 1/3 w czasie nie naliczającym transferu, a komfort korzystania z sieci bezcenny. :)
jareq
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

jarek999, nie odchodź nigdzie.

Mogę cie poprosić o zrobienie testu - odejmij od zestawu wszystko prócz modemu. Zobacz prosze jak szybko nawiązuje połączenie bez aktywnego hub'a i czy w ogóle! :) Z góry BARDZO dziękuję.

vic
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

vic2099,
Zobacz prosze jak szybko nawiązuje połączenie bez aktywnego hub'a i czy w ogóle! Z góry BARDZO dziękuję.
Kurde gdybyś napisał tego posta 12godzin wcześniej to nie było by problemu-gdyż aktualizowałem Gargoyle i tworzyłem na nowo extroot-a, instalowałem pakiety, nie chcę ryzykować że odpinając zewnętrzną kartę z HUB-em że coś mi się wysypie. Na oryginalnym zasilaczu z zestawu to procował tylko z AntyDATA-510L-CDMA robiąc restart co 3dni, gdzie na zasilaczu-transformatorowym wyprodukowanym w PL którego używałem od początku z E-1820 połączenie CDMA trzymał 35-dni do manualnego wyjęcia modemu-pod tym samym zewnętrznym IP.Tylko na tym modyfikowanym zestawie router się grzał, dlatego na dłuższą metę odpuściłem sobie takowe rozwiązanie kupując aktywny HUB-router ledwie czuć że jest ciepły.Wifi od początku miałem na nim wyłączone, w bridge jako serwer multimediów+AP mam Sapido GR-1222. Na zestawie firmowym podłączałem koledze E-173, nie używa sieci wifi i zaznaczyłem mu że przy takim zastosowaniu trzeba dokupić HUB, modem Nokii 21M-02 to może działać z oryginalnym zasilaczem. Trzeba patrzeć na to co się kupiło-router sam w sobie nie wytworzy nam energii której sporo łyka modem-jak dużo ściągamy danych to jest wręcz gorący, nie jest pod tym względem też różowo u innych producentów-to jest sprzęt Low-End i producent dając wydajną jednostkę obliczeniową musiał na czymś oszczędzić żeby wyjść z kosztami. ;)
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Najlepiej te rzeczy odczytać z logów routera.
Przed eksperymentem wyczyścić log, a po zakończeniu eksperymentu zapisać go do pliku.
Ja się tak pobawiłem i widzę, że mój TP-Link MR-3220 ustawiony w trybie "3G Only" na zidentyfikowanie modemu potrzebuje ponad 90 sekund, a na nawiązanie połączenia potrzebuje jeszcze dodatkowe ponad 10 sekund.
Zastanawiające jest, dlaczego system operacyjny TP-Linka trochę inaczej identyfikuje modem niż system Windows.
W Windows mój Huawei E1750 jest identyfikowany jako Vid_12d1 Pid_140c, ale TP-Link go identyfikuje jako Vid_12d1 Pid_1446 oraz Vid_12d1 Pid_1436.
Identycznie jest z E173u-2.
Z kolej K3565 widoczny pod Windows jako Vid_12d1 Pid_140c jest przez TP-Linka poprawnie identyfikowany, ale za to w logu można znaleźć takie linijki:

Kod: Zaznacz cały

NOTICE 	Switch 3G modem mode with the command file: /etc/usb_modeswitch.d/12d1_140c 
NOTICE 	Line 1444 : The command file /etc/usb_modeswitch.d/12d1_140c not found.
wskazujące, że ten modem chyba nie do końca jest wspierany przez firmowe oprogramowanie.
Przypuszczam, że właśnie z tego powodu na GUI w pewnym momencie podczas identyfikacji pojawia się komunikat: "Unknown modem".
Krzysztof
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

jarek999, trudno ze napisalem po czasie,

co masz na mysli pisząc "zewnętrzną kartę z hubem" ?

Jaki to jest Hub? nadaje się cokolwiek, byłoby miało wlasne zasilanie, prawda? Kiedyś miałem takiego huba ale w 2000 roku i pamietam ze on byl wykrywany przez Win98 jako urządzenie i dopiero dodawał sterowniki i pokazywały się wtedy nowe rzeczy w menedzerze urządzeń.

A więc pytanie jest - czy hub musi byc w jakis sposób zgodny z routerem, czy raczej jest przezroczysty?

Ja zamierzam kupić Edimaxa, podobno wszystkie problemu mijają jak ręką odjął. Podobno.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vic2099 pisze:co masz na mysli pisząc "zewnętrzną kartę z hubem" ?

Jaki to jest Hub? nadaje się cokolwiek, byłoby miało wlasne zasilanie, prawda?
Zwróć uwagę na moc zasilacza. Oferowane są huby z zasilaczami o różnej wydajności prądowej, począwszy od 1 A, a kończąc na 2,5 A.
Zawsze bezpieczniej jest kupić huba z mocniejszym zasilaczem, bo wtedy w razie potrzeby możesz podłączyć więcej urządzeń i o większym poborze prądu.
Krzysztof
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

vic2099,
co masz na mysli pisząc "zewnętrzną kartę z hubem" ?
Pamięć flash tego routera to 4MB, nic poza podstawowym firmware się na tym nie mieści-a przecież Open-Wrt daje nam możliwości instalacji wielu dodatków-do tego celu używamy zewnętrznego dysku routera-extroot-a którym może być np. pendrive, w moim przypadku czytnik-adapter USB z kartą pamięci mSD.
Jaki to jest Hub?
Belkina, plug&play, 4-ro portowy z zasilaczem 2,5A, kupowałem latem nówki chodziły po 50zł, ostatnio identyczne widziałem na aukcjach po jakiś chorych cenach-grubo ponad 100zł. To już taniej można kupić w standardzie 3.0. ;)
jareq
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Dziwi mnie, że są tacy którym TP-LINK MR3220 śmiga bezproblemowo.
Przeglądając to forum widać, że ten sprzęt ma buble i często są kłopoty. Może to jest jedynie kwestia zasilacza.

Jestem właśnie o krok od kupienia Edimaxa na zamiane tego TP-LINKa. Waham się.

EDIT:
rozebrałem tplinka, pomierzyłem napięcia i popatrzyłem na prąd przez oscyloskop. Zasilacz daje stałe 12V, na USB mam stałe 5V, na oscyloskopie nie widać nic nadzwyczajnego, lekkie szumy tuż przed uzyskaniem połączenia. Podlutowałem dodatkowy kondensator na linię 5V i nic to nie zmieniło.

Moja diagnoza na dziś - zasilanie jest ok i aktywny hub nic nie da.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vic2099 pisze:Moja diagnoza na dziś - zasilanie jest ok i aktywny hub nic nie da.
Pokrywa się to z moimi obserwacjami.
Mam pewne podejrzenie, ale o tym na końcu.

Zaraz po kupnie routera miałem takie same problemy jak inni, czyli ciągłe zrywanie połączenia, router nie rozpoznaje modemu itd.
Wyczytałem na forum o aktywnym hubie USB i postanowiłem to rozwiązanie wypróbować. Podłączyłem aktywnego huba, problemy ustąpiły.
Byłem święcie przekonany, że aktywny hub jest lekarstwem na dolegliwości routera, czemu dawałem wyraz na tutejszym forum.
Po jakimś czasie przypadkowo odpiąłem zasilanie huba i ku mojemu zdziwieniu połączenie nie zostało przerwane, wszystko dalej działało tak, jak do tej pory.
Zrobiłem następny eksperyment polegający na zastąpieniu aktywnego huba najtańszym pasywnym hubem USB 1.1, który poniewierał się gdzieś na dnie mojej szuflady.
Zestaw router-modem dalej poprawnie działał!
Kilka dni temu zastąpiłem huba zwykłym przedłużaczem USB. Router dalej działa!

Moje podejrzenie jest takie, że gdy modem jest wetknięty bezpośrednio do gniazda routera, to być może oba urządzenia zakłócają się nawzajem, a ich odsunięcie od siebie eliminuje te zakłócenia.
Proponuję, żeby każdy kto ma problemy z tym routerem, sprawdził to u siebie.

BTW: Opisywane przeze mnie problemy z niewłaściwą pracą routera w trybach "3G Preferred" oraz "WAN Preferred" miały miejsce także wtedy, gdy modem był podpięty poprzez kabelek przedłużający.
Krzysztof
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Chris-Kr pisze: że gdy modem jest wetknięty bezpośrednio do gniazda routera, to być może oba urządzenia zakłócają się nawzajem,
Ciekawe czy ma na to jakiś wpływ aktywne WiFi w tych modelach?
Nie pomagam na PW!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:Ciekawe czy ma na to jakiś wpływ aktywne WiFi w tych modelach?
Może faktycznie to jest klucz do zagadki, bo w pewnych okresach (zwłaszcza na początku) miałem włączone wifi, a teraz go nie używam!
Ale w każdym razie teraz, gdy mam modem na kablu, to włączone wifi nie powoduje żadnych zakłóceń w łączności.
Krzysztof
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Chris-Kr, czy Ty nadal używasz tego zestawu? Jeśli tak - bardzo mnie ciekawi co by się stało gdybyś spróbował podłączyć modem ponownie bezspośrednio do routera.

Dlatego mnie to ciekawi bo nie mam pod ręką żadnej przedłużki z grubym kablem i nie mam jak samemu dziś sprawdzić.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vic2099 pisze: bardzo mnie ciekawi co by się stało gdybyś spróbował podłączyć modem ponownie bezspośrednio do routera.
Przeprowadziłem całą serię eksperymentów.
Podłączyłem modem bezpośrednio do routera najpierw bez WiFi, potem kolejno z WiFi w standardzie BG mix oraz GBN mix. Żadnej zmiany, wszystko bez problemów.
Potem zacząłem eksperymentować z trybami dostępu: "3G Only", "3G Preferred" itd.
Wbrew moim dotychczasowym doświadczeniom wszystko działa OK!
W trybie "3G Only" robiłem reboot routera i połączenie 3G zostało nawiązane po ok. 2 minutach.
Po przełączeniu routera na tryb "3G Preferred" i odłączeniu kabla WAN, połączenie 3G zostało nawiązane po 25 sekundach.
Najdłużej trwało nawiązanie połączenia bezpośrednio po podłączeniu modemu do gniazda USB routera. W tym czasie następowało kilkakrotnie nawiązanie połączenia oraz rozłączenie, komunikaty "identifying modem" itp., ale po upływie ok. 7,5 minuty zostawało nawiązane już stabilne połączenie.

Prawdę mówiąc, jestem całkowicie zdezorientowany, bo wszystko mi idealnie działa, całkiem inaczej niż jeszcze nie tak dawno temu.
Gdybym dzisiaj miał pisać recenzję tego modemu, byłaby zapewne entuzjastyczna, jakkolwiek trudno wydać rzetelną opinie o sprzęcie tylko na podstawie kilku godzin eksperymentów, jakie ja dzisiaj przeprowadzałem. Faktem jest, że gdy ten router eksploatowałem w dłuższym okresie czasu, to mocno napsuł mi nerwów.

Co w międzyczasie zmieniałem:
- przede wszystkim router zasilam obecnie z UPS-a, a nie bezpośrednio z sieci
- robiłem różne eksperymenty z tym routerem, m.in. zainstalowałem do niego driver dedykowany dla mojego modemu, ale go usunąłem, bo z tym driverem miałem znacznie dłuższe czasy nawiązywania połączenia niż bez.

A co mi naprawdę pomogło, tego nie wiem.
Krzysztof
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

vic2099,
Dziwi mnie, że są tacy którym TP-LINK MR3220 śmiga bezproblemowo.
Mnie to nie dziwi gdyż zasięg i kłócenia w eterze mają znaczenie.
Moja diagnoza na dziś - zasilanie jest ok i aktywny hub nic nie da.
A moja sprawdzona i potwierdzona na 2 routerach innych firm (Asus-WL-500gp v2, Sapido GR-1222), jest zupełnie inna-modem ma duży apetyt na zasilanie, którego zasilacz z zestawu a w konsekwencji sam router z przetwornicą nie jest w stanie zapewnić. U mnie ten sprzęt pracuje 24h/24h z aktywnym HUB-em, wcześniej w opcji bez niego, za to z zasilaczem transformatorowym, stabilizowanym 12/2A-dużym minusem było grzanie się routera do ok. 40-50*C. Np. Sapido świetnie dawał sobie radę ze wznawianiem połączenia-w ciągu dnia robił to x razy, po podłączeniu HUB-a połączenie trzymał w sposób ciągły. Dziś dla testu sprawdzałem ile MR-3420 z Open-Wrt potrzebuje czasu na uruchomienie połączenia iPlus z E-367-5sekund od chwili zalogowania karty w modemie (też ok.5sek). :ok: P.S Moja uwaga co do samego HUB-a , jeżeli mamy kupować w sklepie na aukcji kolejną nakładkę Low-End za 20-30zł to lepiej w ogóle takiego zakupu nie robić. ;)
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Są jeszcze dwa czynniki, których w naszych rozważaniach nie bierzemy pod uwagę: typ modemu oraz siła sygnału. Oba wpływają na pobór mocy przez modem.
Szybszy modem ma większy pobór mocy.
Słabszy sygnał równie powoduje większy pobór mocy przez modem.
Ja eksperymentowałem na zwykłym modemie HSDPA 3,6 Mbps (K3565), a sygnał mam silny, więc może to powoduje, że aktywny hub nie jest mi potrzebny.
Krzysztof
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Pękła mi żyłka pierdząca i zakupiłem Edimaxa 6200n. W ciągu tygodnia się okaże co jest co. Dam znać, jeśli będzie dobrze od razu - zmieszam TP-LINKa z błotem :)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Mam takie pytanie:
W jakim trybie pracy miałeś ustawiony router?
Bo odnoszę wrażenie, że w miarę niezawodnie pracuje tylko w trybie "3G Only", natomiast problemy głównie sprawiają dwa pozostałe tryby.
Ostatnio zmieniony 2012-03-11, 12:51 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
ODPOWIEDZ