vic2099 pisze: bardzo mnie ciekawi co by się stało gdybyś spróbował podłączyć modem ponownie bezspośrednio do routera.
Przeprowadziłem całą serię eksperymentów.
Podłączyłem modem bezpośrednio do routera najpierw bez WiFi, potem kolejno z WiFi w standardzie BG mix oraz GBN mix. Żadnej zmiany, wszystko bez problemów.
Potem zacząłem eksperymentować z trybami dostępu: "3G Only", "3G Preferred" itd.
Wbrew moim dotychczasowym doświadczeniom wszystko działa OK!
W trybie "3G Only" robiłem reboot routera i połączenie 3G zostało nawiązane po ok. 2 minutach.
Po przełączeniu routera na tryb "3G Preferred" i odłączeniu kabla WAN, połączenie 3G zostało nawiązane po 25 sekundach.
Najdłużej trwało nawiązanie połączenia bezpośrednio po podłączeniu modemu do gniazda USB routera. W tym czasie następowało kilkakrotnie nawiązanie połączenia oraz rozłączenie, komunikaty "identifying modem" itp., ale po upływie ok. 7,5 minuty zostawało nawiązane już stabilne połączenie.
Prawdę mówiąc, jestem całkowicie zdezorientowany, bo wszystko mi idealnie działa, całkiem inaczej niż jeszcze nie tak dawno temu.
Gdybym dzisiaj miał pisać recenzję tego modemu, byłaby zapewne entuzjastyczna, jakkolwiek trudno wydać rzetelną opinie o sprzęcie tylko na podstawie kilku godzin eksperymentów, jakie ja dzisiaj przeprowadzałem. Faktem jest, że gdy ten router eksploatowałem w dłuższym okresie czasu, to mocno napsuł mi nerwów.
Co w międzyczasie zmieniałem:
- przede wszystkim router zasilam obecnie z UPS-a, a nie bezpośrednio z sieci
- robiłem różne eksperymenty z tym routerem, m.in. zainstalowałem do niego driver dedykowany dla mojego modemu, ale go usunąłem, bo z tym driverem miałem znacznie dłuższe czasy nawiązywania połączenia niż bez.
A co mi naprawdę pomogło, tego nie wiem.