orange w samochodzie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
orange w samochodzie
witam chciałem zakupic internet w orange i mam pytanie czy da sie połaczyc poczas jazdy samochodem bez problemów na róznych technologiach tzn edge umts gprs bez problemów bez przerywania połaczenia spatków trasferów ogromnych ?? głownie mi chodzi o słuchanie radia internetowego poczas jady czy jest to mozliwe ?? czy sa jakes problemy z połaczeniem a moze niema zadnych przeszkod tak samo sie zachowoj internet na postoju jak i w ruchu ?? z góry dzieki za odpowiedzi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: orange w samochodzie
Spadki bywają, ale raczej są znośne. Jednak kiedyś ktoś pisał, że tlen w czasie pracy się co chwilę rozłącza.
Co do głównego zastosowania internetu jako radia to... trochę dziwne zastosowanie. Warto również zaznaczyć, że ok 5h słuchania radia to około 50 MB. Np 500MB limitu to będzie półtorej godziny słuchania radia dziennie...
Drogie radio
Co do głównego zastosowania internetu jako radia to... trochę dziwne zastosowanie. Warto również zaznaczyć, że ok 5h słuchania radia to około 50 MB. Np 500MB limitu to będzie półtorej godziny słuchania radia dziennie...
Drogie radio

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Skoki raczej będą i to dosyć uciązliwe, bo nieustannie modem będzie się logował do innego BTS-a.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeżeli chodzi o przeglądanie stron itp to daje radę 
Ale radio... nawet o tym nie pomyślałem, bo na bank były by problemiki.

Ale radio... nawet o tym nie pomyślałem, bo na bank były by problemiki.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja tylko nie rozumiem jednej rzeczy - po co komu radio internetowe w samochodzie
Przecież każde auto wyposażone jest praktycznie w (lepszy lub gorszy) system car audio, którym to można sobie radia słuchać. Jeśli już komuś zależy na słuchaniu konkretnej (ulubionej) muzyki, zawsze może zakupić np. adapter kasetowy lub nadajnik FM i podłączyć doń MP3 playera.

-
Właśnie tak myślałem ze tak będzie to poco ten internet sie nazywa mobilnym ??
po co zwiększają prędkość jak limity są śmieszne 500 MB !!! czym to jest spowodowane niewydajnością sieci ?? czy chęcią robienia klientów w butelkę a o radio chodziło mi dlatego ze che iść z duchem czasu i myślę ze kiedyś kiedyś... wszystkie radia sie przeniosą do internetu i właśnie w taki sposób będzie można ich słuchać bez zakłóceń trzasków i problemów ale to sobie jeszcze poczekamy bo to jest Polska...

- Jojo
Nie Polska tylko telefonia komórkowa gdzie nie wszędzie można komfortowo korzystać. A ze słuchaniem radia na GPRS różnie bywa raz dobrze raz gorzej i przerywa a EDGE jest niewszędzie. Prędkość jest zwiększana żeby szybciej strony się otwierały, pocztę szybciej wysłać albo odebrać. Na pewno w obecnej chwili nie służy do celów w których jest bardzo zajmowane pasmo na przykład przez słuchanie radia albo ściąganie filmów.rafix2007 pisze: ale to sobie jeszcze poczekamy bo to jest Polska...
Elektroniczna rewolucja
-
ok wielkie dzieki za odpowiedzi a jak myślicie kiedy będzie w Polsce internet naprawdę mobilny bez limitów i w miarę szybki i w którym kierunku to pudzie czy w kierunku HSDPA UMTS czy może WiMAX ?? lub jak to jest zrobione w Japonii na jakiej technologi gdzie testują 4g do 100 mega w komórce ?? to jest coś
- Jojo
Telefonia komórkowa nie cofa się w rozwoju tylko prze do przodu, na razie trzeba będzie poczekać jeszcze na HSDPA 14 Mb/s, ale na pewno ze wzrastającą pojemnością sieci będą takrze wzrastać limity ale czy zostaną zniesione to może kiedyś. Mobilny to on jest, przecież można się połączyć w każdym miejscu. 

Elektroniczna rewolucja
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Jeśli chodzi o Plus GSM to korzystanie z internetu w pędzącym samochodzie (nawet ostro...
) nie nastręcza problemu. Słuchanie radia internetowego też - zależy to tylko od trybu odbioru - z EDGE nie ma problemu, a z GPRS już bywa róznie - niekoniecznie dobrze. Jest nieco zbyt wolne aby swobodnie słuchać radia... Ale surfowanie po necie nie sprawia kłopotów (oczywiście nie ja- jako prowadzący tylko żona...)... No i PlusGSM ma wg. mnie niezłe pokrycie EDGE... A przemieszczam się często i w różne tereny Polski...

-
no i w konicu kupiłem sobie iplusa z modemikem merilin xu870 powiem tak da sie nawet w czasie jazdy zrobić video konferencje przez Skype na EDGE ale juz na modemie Noki E 50 bo na moim strasznie tnie rozmowę nie wiem czy ten modem na tej jednej technologi tak słabo chodzi ?? powinien chyba byc lepszy od E50 ?? na UMTS i HSDPA modem Merlina sprawuje sie bardzo dobrze najgorsze sa limity jestem obecnie w Bydgoszczy no i jest HSDPA mam 1.5 mega i limit wykozystałem w 2 dni
tylko nie wiem bo nigdzie więcej nie testowałem jak jest z uplodem bo mam tylko 60 kb/s a chyba powinno byc jakes 200-300 ??

iplus > Merlin XU 870 > TOSHIBA >