Dziwnie się dzieje z Huawei E156G (Play Online)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziwnie się dzieje z Huawei E156G (Play Online)
Witam ! Ostatnimi czasy zauważyłem dziwną rzecz podczas korzystania z internetu Play Online za pomocą modemu Huawei E156G. Włączam komputer, uruchamiam połączenie i teraz są 2 warianty: 1. Internet działa z prędkością do 100 kb/s. 2. Internet przez jakiś czas chodzi normalnie (średnio 512 kb/s) a potem coś mu się zmienia i znów działa do 100 kb/s.
Dzieje się tak niezależnie od pory dnia czy nocy. I jeszcze coś: gdy wystąpi wariant pierwszy, kilka razy rozłączam się i połączam ponownie, zmieniam port USB do którego ma być podpięty modem i tak po kilkunastu próbach czasami z powrotem internet zaczyna działać jak w wariancie 2. Czy to oznaka zepsutego modemu ? Czy może sterowników ? Dodam, że modem jest podłączony za pomocą bodajże metrowego kabla USB i jest wystawiony za okno (ale pod daszkiem). W czym może być problem ?
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Dzieje się tak niezależnie od pory dnia czy nocy. I jeszcze coś: gdy wystąpi wariant pierwszy, kilka razy rozłączam się i połączam ponownie, zmieniam port USB do którego ma być podpięty modem i tak po kilkunastu próbach czasami z powrotem internet zaczyna działać jak w wariancie 2. Czy to oznaka zepsutego modemu ? Czy może sterowników ? Dodam, że modem jest podłączony za pomocą bodajże metrowego kabla USB i jest wystawiony za okno (ale pod daszkiem). W czym może być problem ?
Z góry dzięki i pozdrawiam.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Dziwnie się dzieje z Huawei E156G (Play Online)
Zainstaluj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> włącz komunikacje AT, zaznacz żeby pokazywało jakiego BTSa korzystasz i zobacz czy "skacze" pomiędzy przekaźnikami.
-
Może nie skacze, ale co jakiś czas faktycznie zmienia się wartość CID. Procentowo jakość sygnału waha się 10-50 %. Co to oznacza w praktyce ?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Według mnie to łapiesz raz 2G a raz 3G
Jak zainstalujesz TNI to w ustawieniach zaznacz tylko UMTS
Jak zainstalujesz TNI to w ustawieniach zaznacz tylko UMTS
-
Tak zrobiłem i bez zmian.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Podaj wartości CID tych BTSów i zaznacz z którego masz lepszy transferMike_ESC pisze:Tak zrobiłem i bez zmian.
Jeśli pracują na różnych nośnych to jest sposób aby wymusić tę "lepszą"
-

Transfer lepszy oczywiście na tym u góry. Był jeszcze jeden z takimi samymi danymi co ten u góry, tylko zamiast "29091" miał "28091", jednak transfer także był żałosny.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Niestety nie ma w bazie jeszcze tych BTSów
W Ustawienia>GPRS/UMTS>Ustaw kanał wpisuj po koleji te nośne i sprawdzaj CID nadajnika Może akurat ten "lepszy" pracuje na odrębnej nośnej
Oto nośne:
10787
10812
10836
2938
Co do tej oststniej to nie jestem pewny ale spróbuj
Daj screna z ustawień GPRS/UMTS
W Ustawienia>GPRS/UMTS>Ustaw kanał wpisuj po koleji te nośne i sprawdzaj CID nadajnika Może akurat ten "lepszy" pracuje na odrębnej nośnej
Oto nośne:
10787
10812
10836
2938
Co do tej oststniej to nie jestem pewny ale spróbuj
Daj screna z ustawień GPRS/UMTS
-
Niestety, żadne z tych ustawień kanałów nie przyniosło podniesienia prędkości. Tutaj screen ustawień:

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nic więcej nie mogę ci poradzić Ten modem pracuje tylko na 2100MHz więc i innej częstotliwości nie ma mowy (mam na myśli UMTS na 900MHz)
Jedynym rozwiązaniem według mnie dobra antena kierunkowa (nie panelowa) na 2100MHz i szukanie tego właściwego nadajnika (masz ich trzy) a przy okazji poprawisz zasięg i może odrobinę prędkość
Albo zainwestuj w modem który obsługuje wyższe technologie (HSPA+) tj. do 21,6 Mb/s i wtedy net powinien chodzić szybcej a przeskoki nie byłyby tak odczuwalne
Jedynym rozwiązaniem według mnie dobra antena kierunkowa (nie panelowa) na 2100MHz i szukanie tego właściwego nadajnika (masz ich trzy) a przy okazji poprawisz zasięg i może odrobinę prędkość
Albo zainwestuj w modem który obsługuje wyższe technologie (HSPA+) tj. do 21,6 Mb/s i wtedy net powinien chodzić szybcej a przeskoki nie byłyby tak odczuwalne
- wojteks
- *** Administrator ***
Pokaż linka do takiej anteny.Andrzejz78 pisze:dobra antena kierunkowa (nie panelowa)
Nie pomagam na PW!
-
No na szczęście już w marcu zmieniam modem, więc myślę, że to rozwiąże problemy, btw. nadal wydaje mi się, że modem jest już po prostu trochę zjechany na hardware, bo kilka miesięcy temu jeszcze działał zadowalająco. I wielkie wielkie dziękuję dla Ciebie za chęć pomocyAndrzejz78 pisze:Nic więcej nie mogę ci poradzić Ten modem pracuje tylko na 2100MHz więc i innej częstotliwości nie ma mowy (mam na myśli UMTS na 900MHz)

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Celowo nie wstawiałem linka a napisałem konkretnie jaka bo wkurza mnie to jak niektórzy wstawiają linki jednocześnie sugerując że u tego sprzedawcy są najlepszewojteks pisze:Pokaż linka do takiej anteny.Andrzejz78 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ale żeby nie odstawać od innych

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-03-04, 17:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-04, 17:09 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przynajmniej ten sprzedawca nie chowa swoich yagi-uda w rurę kanalizacyjną. Jednak nadal uważam że antena panelowa mikropaskowa jest lepsza, ma bardziej powtarzalne parametry przy produkcji.Andrzejz78 pisze:Ale żeby nie odstawać od innych
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To co pokazujesz kiepsko sie sprawuje w pasmie na ktore jest sprzedawane. Natomiast jest znakomite jako wieszak na krawaty.Andrzejz78 pisze:anteny świetnie się sprawują w mobilnym internecie
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Jeden chwali to drugi tamto a trzeci napisze że jeszcze inna antena będzie lepsza i ktoś zielony w tych sprawach będzie miał problem z wyboremkey pisze:To co pokazujesz kiepsko sie sprawuje w pasmie na ktore jest sprzedawane. Natomiast jest znakomite jako wieszak na krawaty.
Jednak dalej będę sie upierał nad ATK10 a najlepiej 20 na 2100MHz bo w Mielcu są 3 BTSy Play pracujące chyba wszystkie (tu mogę się mylić) na 2100MHz
Mike_ESC prawdopodobinie mieszka w znacznej odległości od nadajników więc im dalej tym kat utworzony na skrajnych BTSach jest mniejszy i tylko antena dobrze kierunkowa pozwoli wyeliminować odbiór z nieporządanych nadajników
W moim przypadku nie dało się tak zrobić bo trzy nadajniki oddalony są o 16km i na taką odległość wydają się one w jednym miejscu Pomogła mi zmiana częstotliwości na 900MHz
Myślę że jak weźmiesz np. E353u-2Mike_ESC pisze:No na szczęście już w marcu zmieniam modem

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dla 2.1GHz panel. Dla 900 MHz druty lub podobne.Andrzejz78 pisze:ktoś zielony w tych sprawach będzie miał problem z wyborem
To ze Ty sie upierasz nie znaczy ze masz minimum pojecia o tym o czym piszesz. Przeczytaj moze troche na temat liczenia anten i precyzji wykon elementow metalowych a nastepnie pobaw sie kalkulatorami i zobacz co z tego ci wyjdzie.Andrzejz78 pisze:Jednak dalej będę sie upierał nad ATK10 a najlepiej 20 na 2100MHz
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
OK nie zabieram więcej głosu skoro nie mam pojęciakey pisze:To ze Ty sie upierasz nie znaczy ze masz minimum pojecia o tym o czym piszesz. Przeczytaj moze troche na temat liczenia anten i precyzji wykon elementow metalowych a nastepnie pobaw sie kalkulatorami i zobacz co z tego ci wyjdzie.