Dell M301Z montaż modemu i anteny HSPA

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pal94
Początkujący użytkownik forum

Dell M301Z montaż modemu i anteny HSPA

Post autor: pal94 »

Dzień dobry to mój pierwszy post na tym forum.
Dell M301Z ma 13,3 cala i ma możliwość montażu modemu, jest slot sim i mPCIe. Ja w swoim wymieniałem dysk i wiem ze nie ma kabelków od anteny i pewnie samej anteny.
Kupiłem modem Samsunga GY-3300X do 14,4 Mb/s plus antena HSPA wyjęte z 10 calowego netbooka. Problem w tym ze kabelki od anteny będą na pewno za krótkie, i mam też z tego netbooka dłuższe kabelki od wifi, zakończone z obu stron takimi samymi końcówkami jak w modemie HSPA i wifi. Kable od anteny HSPA wyglądają zwyczajnie a od anteny wifi wyglądają na kewlarowe, (? sam nie wiem) bo się błyszczą .Jak to teraz wszystko zrobić, bo teoretycznie przecinam kabelki lutuje i montuje. Ale czy te kable od wifi sie nadają maja ta sama impedancjię i inne parametry, jak rozmieścić anteny, co to jest ten pasek przewodzący na antenie jego też montować. A może zamontować tak jak jest, jak się da? Mam instrukcjie serwisowa do Dell M301Z i chyba bedzie duzy kłopot z demontażem matrycy bo nie ma śrubek tylko jest obudowa na wcisk. Sam tego na pewno nie przylutuje bo laminat ma grubość 0.2 mm, a sam izolacja w przewodzie tez jest delikatna. Chyba duży problem bedzie bo w jednej z antent jako element konstrukcyjny jest profil metalowy i nie wiem czy sie zmiesci pod matryca. A jak wiadomo matryce łatwo uszkodzić. Zdjęcia anteny i kabelka:
http://zapodaj.net/a8af66e2dbc0.jpg.html , http://zapodaj.net/1fdd6107dff3.jpg.html
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Dell M301Z montaż modemu i anteny HSPA

Post autor: key »

pal94 pisze:bo teoretycznie przecinam kabelki lutuje i...
Nastepnie wywalasz kabelki do kosza na smieci....

Kup czesci serwisowe pasujac do laptopa w ktorym chcesz to zamontowac albo zapomnij.
Nie pomagam na PW.
pal94

Ok, nie wiedziałem że nie wolno przecinać. Dobrze by było tylko tyle ze Dell ma modemy do 7.2 Mb/s (dzwoniłem nawet na infolinie) i większość nie obsługuje Aero2, a ja już mam kartę sim i nie mam jak jej używać.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie bardzo rozumiem w czym problem. Kupujesz anteny pasujace do twojego laptopa - koncowki sa standartowe (U.FL), anteny sa na interesujaca cie czestotliwosc - zazwyczaj 2.1 GHz.

Modem musi pasowac do laptopa - tzn. nie moze byc zablokowany w BIOSie.
Nie pomagam na PW.
pal94

Mało wiem o antenach. Czy może być antena HSDPA do 7,2 Mb/s ? Na allegro aktualnie nie ma, ani do dell ani samsunga, są do wifi. A czy dell blokuje możliwosc instalowania innych modemów, bo na tym forum czytałem o hp ze blokuje.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

pal94 pisze:Czy może być antena HSDPA do 7,2 Mb/s ?
Nie ma anten do 7.2 Mbps, tak samo jak nie ma komorek tylko do wysylania smsow. Za szybkosc polaczenia odpowiedzialny jest modem, antena to tylko glupi kawalek metalu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

key pisze:Modem musi pasowac do laptopa - tzn. nie moze byc zablokowany w BIOSie.
W przypadku della nie powinno być problemu, chyba, że zmienili swoją politykę.
Jeśli wszystkie elementy są to próbnie można modem odpalić z antenami wyprowadzonymi na zewnątrz obudowy.

A co do anten tylko oryginały, zdaje się, że lapek ma metalową pokrywę, antena musi być tak dopasowana, żeby zmieściła się w górnej tworzywowej ramce.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pal94

Ten dell to najniższa konsumencka półka - ma plastikową obudowę i jest na AMD. Puki co odpalę z antenami na zewnątrz, ale wydaje mi się ze będzie działać.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

To nie te lapek http://www.chip.pl/testy/notebooki/note ... iron-m301z w teście wspominają o metalowej pokrywie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pal94

Tak to ten. Dobry bajer :) . Reklama dźwignią handlu. Ja mam obudowę cała z plastiku, która jest bardzo dobrze pomalowana, nawet od spodu i imituje to metalową obudowę. Tak mi się wydaje, jak rozbiorę matryce to się dowiem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Przy dotknieciu jest zimna czy ciepla? ;)
Nie pomagam na PW.
pal94

Organoleptycznie stwierdzam ze to plastik.
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

pal94 pisze: Ja mam obudowę cała z plastiku, która jest bardzo dobrze pomalowana, nawet od spodu i imituje to metalową obudowę. Tak mi się wydaje, jak rozbiorę matryce to się dowiem.
Są też metody Metalizacji podlegają różnorodne tworzywa, z których najbardziej rozpowszechnione są:
ABS (kopolimer akrylonitrylu, butadienu i styrenu), POLIAMID
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
ODPOWIEDZ