Wybór anteny oraz osprzętu do internetu na wiosce z ORANGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wybór anteny oraz osprzętu do internetu na wiosce z ORANGE
Witam Was,
Posiadam modem Huawei E169. Zastanawiam się nad podłączeniem internetu z Orange na mojej wiosce. Do najbliższych nadajników z UMTS 2100 mam w linii prostej 7-9 km. Czy mogę prosić o pomoc w doborze anteny ? Myślę o tych dwóch modelach:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 040_10.htm
oraz konektorze:
http://allegro.pl/konektor-bezstratny-d ... 21545.html
Internet będę chciał wziąć na kartę bez umów itp. z tej oferty:
http://allegro.pl/internet-orange-free- ... 64203.html
Antenę będę chciał zamontować na dachu i wtedy pociągnę ok. 10m kabla lub też ok. 2m niżej przy oknie od pokoju i wtedy wystarczy mi 5m kabla. Którą antenę wybrać ? Czy mogę prosić o ewentualne sugestie związane z instalacją ?
Pozdrawiam
Posiadam modem Huawei E169. Zastanawiam się nad podłączeniem internetu z Orange na mojej wiosce. Do najbliższych nadajników z UMTS 2100 mam w linii prostej 7-9 km. Czy mogę prosić o pomoc w doborze anteny ? Myślę o tych dwóch modelach:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 040_10.htm
oraz konektorze:
http://allegro.pl/konektor-bezstratny-d ... 21545.html
Internet będę chciał wziąć na kartę bez umów itp. z tej oferty:
http://allegro.pl/internet-orange-free- ... 64203.html
Antenę będę chciał zamontować na dachu i wtedy pociągnę ok. 10m kabla lub też ok. 2m niżej przy oknie od pokoju i wtedy wystarczy mi 5m kabla. Którą antenę wybrać ? Czy mogę prosić o ewentualne sugestie związane z instalacją ?
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wybór anteny oraz osprzętu do internetu na wiosce z ORANGE
Panelową 15dBi z firm Bestpartner albo Cybertech.egon64 pisze: Którą antenę wybrać ?
Nie pomagam na PW!
-
@wojteks Czy Yagi nie będzie lepsza ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Na 2100MHz nie będzie lepsza.egon64 pisze: Czy Yagi nie będzie lepsza
Nie pomagam na PW!
-
Rozumiem. Którą opcję zawieszenia jej proponujesz ? Na dachu budynku z dłuższym kablem czy przy oknie z krótszym ? Budynek 1-piętrowy, dość wysoki.wojteks pisze:Na 2100MHz nie będzie lepsza.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-03-03, 08:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-03, 08:27 przez egon64, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Masz tam w ogóle zasięg 3G Orange? Powiedzmy za oknem czy na dachu?egon64 pisze:Którą opcję zawieszenia jej proponujesz
Nie pomagam na PW!
-
Hmmm. Dobre pytanie. Nie sprawdzałem tego jeszcze.wojteks pisze:Masz tam w ogóle zasięg 3G Orange? Powiedzmy za oknem czy na dachu?
[ Dodano: 2012-03-02, 14:00 ]
Jest sens kupować coś takiego:
http://allegro.pl/antena-panelowa-15dbi ... 47629.html
czy lepiej nówkę ?
Mój błąd. Ta jest 2,4 GHz a ja potrzebuję 2100 MHz.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-03-03, 08:28 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-03, 08:28 przez egon64, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej Ho Let's GO !
-
Witam,
Sprawdziłem i normalnie w domu blisko okna mam zasięg 3G. Niby nie jest on super i często się zrywa, ale jest. Co w takim wypadku ?
Sprawdziłem i normalnie w domu blisko okna mam zasięg 3G. Niby nie jest on super i często się zrywa, ale jest. Co w takim wypadku ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
A na zewnątrz (za oknem).egon64 pisze:normalnie w domu blisko okna mam zasięg 3G
Jeżeli masz to antena panelowa Bestpartner/Cybertech UMTS2100MHz z odpowiednim kablem i konektorem do modemu. Zamontuj antenę na zewnątrz, skieruj na stację bazową z 3G i już.
Nie pomagam na PW!
-
Lepiej jak zamontuję antenę przy oknie z krótszym kablem czy na dachu z dłuższym ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Może zamiast anteny kupić router i dać modem na strych/poddasze. Antena nie musi być nad dachem, jak za oknem będzie dobrze to tak też może być.egon64 pisze:Lepiej jak zamontuję antenę przy oknie z krótszym kablem czy na dachu z dłuższym ?
Nie pomagam na PW!
-
W porządku. Tak też zrobię. Najpierw kupię antenę i wyrzucę ją za okno (bez mocowania). Jeśli wszystko będzie w porządku zamontuję ją do statywu i niech sobie działa. O wszelkich postępach będę informował na bieżąco. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Hej Ho Let's GO !
-
Witam,
Po dłuższej przerwie udało mi się sprawdzić działanie modemu Huawei E169 na częstotliwościach UMTS bez anteny. Czy w takim wypadku antena pomoże wzmocnić sygnał ?
Pozdrawiam
Po dłuższej przerwie udało mi się sprawdzić działanie modemu Huawei E169 na częstotliwościach UMTS bez anteny. Czy w takim wypadku antena pomoże wzmocnić sygnał ?
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, powinna pomóc.egon64 pisze:Czy w takim wypadku antena pomoże wzmocnić sygnał ?
Nie pomagam na PW!
-
Czy mając te obrazy jestem w stanie sprawdzić gdzie znajduje się BTS ?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-28, 15:18 ]
Już raz umieściłeś te obrazki, odwołuj się do nich a nie wstawiaj jeszcze raz!
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-28, 15:18 ]
Już raz umieściłeś te obrazki, odwołuj się do nich a nie wstawiaj jeszcze raz!
Ostatnio zmieniony 2012-03-28, 14:18 przez egon64, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej Ho Let's GO !
-
- Mistrz bezprzewodowy
jeśli są w bazie btsearch.pl to w opcjachegon64 pisze:Czy mając te obrazy jestem w stanie sprawdzić gdzie znajduje się BTS ?
inforamcje>lista bts clf
pokaże się info o zaktualizowaniu bazy danych, klikasz tak, otworzy się strona btsearch.pl wybierasz województwo, operatora i pobierasz wykaz bts, po pobraniu wpisujesz nr bts i program Ci wyświetli dane, co to za bts
-
Witam Was,
Przymierzam się już konkretnie do zakupu anteny. Czy antena panelowa 17dBi będzie lepsza aniżeli 15dBi przy odległości 7-10km od nadajników UMTS 2100 (są 3 nadajniki w tej odległości ode mnie) ?
Przymierzam się już konkretnie do zakupu anteny. Czy antena panelowa 17dBi będzie lepsza aniżeli 15dBi przy odległości 7-10km od nadajników UMTS 2100 (są 3 nadajniki w tej odległości ode mnie) ?
Hej Ho Let's GO !
-
- Mistrz bezprzewodowy
jeśli masz na mysli anteny jednego producenta np Cybertecha to takegon64 pisze:Czy antena panelowa 17dBi będzie lepsza aniżeli 15dBi
17 jest wieksza niż 15 i choć producent nie podaje wykresu zysku ani współczynnika fali stojącej to tu można przyjąć, że 17 jest lepsza w sensie ma lepszy zysk energetyczny niż 15.
natomiast, jesli masz na mysli 17 jedego producenta a 15 drugiego to tu może być różnie i zależy od uczciwości sprzedającego.
przy podanej odległości zdecydowanie 17 dbi od cybertecha
-
@Kmy Myślę tylko o Cybertechu. Zastanawiam się jeszcze jakiej długości kabel kupić. 7m w tej chwili w zupełności mi wystarczy, ale nie wiem czy nie lepiej wziąć 10m z zapasem na przyszłość, gdybym ewentualnie chciał podnieść antenę lub zmienić położenie komputera. Czy strata na sygnale będzie bardzo odczuwalna ? Kabel ma ok. 0,5 dBi straty na 1m.
Hej Ho Let's GO !
-
- Mistrz bezprzewodowy
tego to Ci nikt nie powie, bo to zależy od poziomu sygnału, jaki będziesz miał na wyjściu anteny,egon64 pisze:Czy strata na sygnale będzie bardzo odczuwalna
jeśli masz na granicy poprawnej pracy, to kazdy dbi sie liczy, ale jesli masz zapas to bez znaczenia
ja mam 10 m kabla i jest OK przy 10 km od nadajnika
-
@Kmy W jaki sposób mogę sprawdzić czy w mojej okolicy ORANGE obsługuje HSDPA ? Wszystkie mapy pokazują maksymalnie UMTS 2100 (u mnie właśnie jest UMTS). Czy jedynym rozwiązaniem jest podjechanie do nadajnika, zalogowanie się do sieci i sprawdzenie jaki będę miał transfer lub ewentualnie zadzwonienie do salonu ORANGE i zapytanie czy obsługują HSDPA ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Wszędzie tam gdzie jest UMTS2100 jest HSDPA, często jest HSPA lub HSPA+ a czasami nawet HSPA+DC.egon64 pisze:W jaki sposób mogę sprawdzić czy w mojej okolicy ORANGE obsługuje HSDPA
Możesz jednak być w takim miejscu że zasięg nie pozwoli na więcej niż UMTS ale to na granicy zasięgu i w bardzo trudnych warunkach może wystąpić.
Nie pomagam na PW!
-
@Wojteks Dzięki za pomoc. Do najbliższego nadajnika mam 7km. Teren nie jest górzysty, nie mam też lasu na linii modem--->nadajnik. W najbliższym czasie zakupię antenę i będę przeprowadzał testy (oczywiście wszystko dokładnie opiszę). Zobaczymy co ten ORANGE jest wart 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
-
Witam,
Tak jak obiecałem pochwalę się opinią na temat anteny panelowej, którą zakupiłem w ubiegłym tygodniu. Sprzęt na chwilę obecną postawiłem na parapecie przy oknie, ponieważ nie miałem możliwości instalacji na zewnątrz budynku. Antenę na chybił - trafił wycelowałem w nadajnik i podłączyłem do modemu. Ku mojemu zaskoczeniu po chwili pojawił się sygnał HSDPA. Niby kiepski, bo jedynie 24 %, ale spokojnie mogłem korzystać z internetu. Zrobiłem test prędkości i ku mojemu zdziwieniu transfer wskoczył w granice 300-350KB/s. Strony uruchamiają się dość szybko, pliki ściągają bez większych problemów. Jedyny problem jest taki, że sygnał bardzo skacze. W jednym momencie mam 20-24 % (24% to maksimum jakie uzyskałem) a za chwilę spada do 0%. Mimo wszystko mogę korzystać swobodnie z internetu i przeglądać strony. Być może po wyrzuceniu anteny na zewnątrz problem zniknie. Używam programu Mobile Partner, który wydaje mi się dość stabilny. Modem Huawei E169, antena 17dBi, 8m kabla. Jak tylko uda mi się zamontować antenę na zewnątrz domu odezwę się i podzielę kolejnymi spostrzeżeniami. Pozdrawiam.
Tak jak obiecałem pochwalę się opinią na temat anteny panelowej, którą zakupiłem w ubiegłym tygodniu. Sprzęt na chwilę obecną postawiłem na parapecie przy oknie, ponieważ nie miałem możliwości instalacji na zewnątrz budynku. Antenę na chybił - trafił wycelowałem w nadajnik i podłączyłem do modemu. Ku mojemu zaskoczeniu po chwili pojawił się sygnał HSDPA. Niby kiepski, bo jedynie 24 %, ale spokojnie mogłem korzystać z internetu. Zrobiłem test prędkości i ku mojemu zdziwieniu transfer wskoczył w granice 300-350KB/s. Strony uruchamiają się dość szybko, pliki ściągają bez większych problemów. Jedyny problem jest taki, że sygnał bardzo skacze. W jednym momencie mam 20-24 % (24% to maksimum jakie uzyskałem) a za chwilę spada do 0%. Mimo wszystko mogę korzystać swobodnie z internetu i przeglądać strony. Być może po wyrzuceniu anteny na zewnątrz problem zniknie. Używam programu Mobile Partner, który wydaje mi się dość stabilny. Modem Huawei E169, antena 17dBi, 8m kabla. Jak tylko uda mi się zamontować antenę na zewnątrz domu odezwę się i podzielę kolejnymi spostrzeżeniami. Pozdrawiam.
Hej Ho Let's GO !
-
- Mistrz bezprzewodowy
zapewneegon64 pisze:Być może po wyrzuceniu anteny na zewnątrz problem zniknie
-
Internet odpalony !
Witam Was,
Miałem ostatnio chwilę czasu w weekend, aby zamontować antenę. Wyrzuciłem ją za okno i przykręciłem na wysokości 1 piętra domu jednorodzinnego (jutro postaram się zamieścić zdjęcia). Zrobiłem testy prędkości i poniżej przesyłam Wam wyniki. Mój sprzęt to modem Huawei E169, 8m kabla oraz antena jak w linku:
http://cybertech.com.pl/p73,antena-hspa ... kabel.html
Odległość od nadajnika mam ok. 7,5 km w linii prostej. Co dziwne strzałka na antenie oznaczająca polaryzację ustawiona jest pionowo ja natomiast ustawiłem antenę poziomo (nie mam możliwości przykręcenia inaczej anteny do pionowego uchwytu). Czy jestem w stanie wyciągnąć lepszą prędkość na tym modemie ? Kombinowałem trochę z zasięgiem i max jaki udało mi się uzyskać to 89 dBm, 41 %. Czy antena jest odpowiednio zamocowana jeśli chodzi o kwestię polaryzacji czy muszę ją "przekręcić ?
Mam jeszcze jedno pytanie: W jaki sposób mogę odświeżać siłę sygnału przy zmianie położenia anteny ? TNI niby powinien to robić co jakiś czas, ale u mnie to nie działa. Kręcę anteną a sygnał mam bez zmian.
P.S. Zgodnie z obietnicą zamieszcza zdjęcie anteny. Nikt z Was nie zna odpowiedzi na powyższe pytania ?
Pozdrawiam
Miałem ostatnio chwilę czasu w weekend, aby zamontować antenę. Wyrzuciłem ją za okno i przykręciłem na wysokości 1 piętra domu jednorodzinnego (jutro postaram się zamieścić zdjęcia). Zrobiłem testy prędkości i poniżej przesyłam Wam wyniki. Mój sprzęt to modem Huawei E169, 8m kabla oraz antena jak w linku:
http://cybertech.com.pl/p73,antena-hspa ... kabel.html
Odległość od nadajnika mam ok. 7,5 km w linii prostej. Co dziwne strzałka na antenie oznaczająca polaryzację ustawiona jest pionowo ja natomiast ustawiłem antenę poziomo (nie mam możliwości przykręcenia inaczej anteny do pionowego uchwytu). Czy jestem w stanie wyciągnąć lepszą prędkość na tym modemie ? Kombinowałem trochę z zasięgiem i max jaki udało mi się uzyskać to 89 dBm, 41 %. Czy antena jest odpowiednio zamocowana jeśli chodzi o kwestię polaryzacji czy muszę ją "przekręcić ?
Mam jeszcze jedno pytanie: W jaki sposób mogę odświeżać siłę sygnału przy zmianie położenia anteny ? TNI niby powinien to robić co jakiś czas, ale u mnie to nie działa. Kręcę anteną a sygnał mam bez zmian.
P.S. Zgodnie z obietnicą zamieszcza zdjęcie anteny. Nikt z Was nie zna odpowiedzi na powyższe pytania ?
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !