Mostkowanie dwóch dostawców Internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Mostkowanie dwóch dostawców Internetu
Witam.
Mam nietypową potrzebę - potrzebuję zmostkować dwa połączenia internetowe w taki sposób aby po rozłączeniu jednego komputer był cały czas w trybie online. Innymi słowy jak wykonać połączenie awaryjne.
Mam dwóch różnych dostawców, obydwa są bezprzewodowi i podłączeni do komputera przez dwa modemy usb. Jak to w bezprzewodowości to zdarzają się rozłączenia, nie wiadomo skąd i po co, jednak zdarzają się. Mój komputer musi być online bez nawet sekundowej przerwy. Modemy mam ustawione na autowznawianie jednak mija wówczas kilka sekund, co jest niedopuszczalne. Próbowałem też obydwa trzymać włączone, jednak mimo to komputer jakby po chwili załapuje to drugie aktywne połączenie - jak zrobić żeby od razu bez przestoju wskakiwał na drugiego dostawcę?
Mam nietypową potrzebę - potrzebuję zmostkować dwa połączenia internetowe w taki sposób aby po rozłączeniu jednego komputer był cały czas w trybie online. Innymi słowy jak wykonać połączenie awaryjne.
Mam dwóch różnych dostawców, obydwa są bezprzewodowi i podłączeni do komputera przez dwa modemy usb. Jak to w bezprzewodowości to zdarzają się rozłączenia, nie wiadomo skąd i po co, jednak zdarzają się. Mój komputer musi być online bez nawet sekundowej przerwy. Modemy mam ustawione na autowznawianie jednak mija wówczas kilka sekund, co jest niedopuszczalne. Próbowałem też obydwa trzymać włączone, jednak mimo to komputer jakby po chwili załapuje to drugie aktywne połączenie - jak zrobić żeby od razu bez przestoju wskakiwał na drugiego dostawcę?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Mostkowanie dwóch dostawców Internetu
Bezprzerwowo sie nie da - samo przekierowanie routingu trwa chwilke.
Sensownym rozwiazaniem jest router brzegowy obslugujacy fail back.
Co takego puszczasz na tym kompie?
Sensownym rozwiazaniem jest router brzegowy obslugujacy fail back.
Co takego puszczasz na tym kompie?
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W sensie aktywne połączenia TCP nie mogą być zrzucone? Nie da się.TheArt pisze:bez nawet sekundowej przerwy
-
- Stały użytkownik forum
Strumień video online, sekundowa nawet przerwa zrywa transmisję.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widze tylko jedna mozliwosc - pobieranie strumienia dwoma polaczeniami i mux u odbiorcy. Do tego potrzbujesz routera potrafiacego pracowac z dwoma zrodlami netu jednoczesnie - tego nie znajdziesz w klasie home office.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz szukać dostawcy który nie rozłącza połączenia, daje stałe IP. Powiedzmy DSL TP (nie neostrada) i inni kablowi (światłowodowi) dostawcy oferujący usługi biznesowe. Wtedy problem rozłączenia będzie marginalny.TheArt pisze:sekundowa nawet przerwa zrywa transmisję
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
To cóż dzieki za checi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czemu checi? dwa posty wyzej masz rozwiazanie.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Musiałbym gadać z Solorzem a pożarliśmy się.