Pomoc w wyborze sprzętu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
testerek
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze sprzętu

Post autor: testerek »

Witam,
Z uwagi na to, że jest to mój pierwszy post to chciałbym się przywitać :)
Do tej pory byłem tylko biernym "czytaczem" ale przyszedł czas, że potrzebuję Waszej pomocy.
Sprawa wygląda następująco. Muszę założyć internet u znajomych, którzy mieszkają w małej miejscowości Wojciechówka niedaleko Mińska Mazowieckiego (link mapa )
Z uwagi na to, że nie ma tutaj możliwości podciągnięcia nawet kabla TP, pozostaje tylko połączenie radiowe i tutaj zaczynają się schody.
Sprawdziłem i w okolicy najsilniejszy sygnał ma tylko PLUS, reszta (PLAY, AERO) ledwo ciągnie. Z uwagi na ofertę cenową w grę wchodził by PLAY lub Aero, reszta ma, delikatnie mówiąc dziwne ceny. Znajomi chcieli by płacić max 60 zł miesięcznie za dostęp. W grę wchodzi raczej podstawowe korzystanie z internetu: poczta, strony www, przelewy.

Czy ktoś znający się na temacie, a wiele tutaj takich osób, mógłby doradzić w dobrze sprzętu który umożliwiał by możliwość korzystania np z Playa ?? Da się w ogóle ??

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomoc w wyborze sprzętu

Post autor: wojteks »

Jeżeli mając telefon z 3G łączysz się z 3G Play i możesz przeprowadzić videorozmowę to:
1. kup modem HSPA/HSPA+ 900/2100MHz
2. kup starter Play Online na Kartę i przetestuj czy działa (test możliwy też telefonem o ile ma funkcję modemu)
3. Jeżeli jest słaby zasięg to w zależności czy to jest 900 czy 2100 MHz wybierz odpowiednią antenę (sprawdź wcześniej czy np. jak modem jest na strychu jest lepiej).
4. Możesz dokupić router z obsługą modemu 3G żeby był internet po WiFi/kablu ethernet.
Nie pomagam na PW!
testerek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: testerek »

Niestety chwilowo nie mam możliwości wdrapania się na dach a muszę niedługo kupić sprzęt + antenę. Może ktoś pomóc i wskazać, przynajmniej teoretycznie, wg bts search w jakiej częstotliwości powinien najlepiej tam chodzić Play, 900 czy 2100?
Ostatnio zmieniony 2012-03-03, 17:27 przez testerek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

testerek pisze:chwilowo nie mam możliwości wdrapania sie=ę na dach a muszę niedługo kupić sprzęt + antenę
A jak antena nic nie da bo z jakichś przyczyn nie ma zasięgu?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ