jaki modem wybrać do Aero2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
liske1
Stały użytkownik forum

jaki modem wybrać do Aero2

Post autor: liske1 »

Mam pytanie chciałbym mieć modem do Aero2 i jeszcze używać go jako pendrive, słyszałem że aby niektóre modemy chodziły jako pendrive a mi chodzi o to aby był normalnie po włożeniu microSD chodził jako pendrive

Narzie zastanawiam sie tylko nad kupnem wiec cena nie gra roli ;)

Interesują mnie tylko modemy na USB bo nie mam innego wyjścia
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: jaki modem wybrać do Aero2

Post autor: jakubd »

Wklejanie w kółko tego samego odnośnika jest trochę męczące, ale niech tam:
http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawie ... dowie.html
i poradnik:
http://jdtech.pl/2011/09/aero2-jak-wybr ... rnetu.html

Prawie wszystkie modemy USB mają gniazda microSD, więc prawie wszystkie działają jak pendrive po włożeniu karty. Niektóre (zwłaszcza starsze, jak E169) są tragicznie wolne przy dostępie do SD, ale większość nowoczesnych HSPA+ (jak Nokia 21M-02 czy Huawei E353s-2) nie ograniczają zauważalnie wydajności karty.
liske1
Stały użytkownik forum

tak tylko słyszałem że niektóre Modemy aby używać karty MicroSD muszą mieć zainstalowane ich oprogramowanie i szukam takiego aby od razu po podłączeniu wykrył się jako pendrive ;)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

liske1 pisze:muszą mieć zainstalowane ich oprogramowanie
nie spotkałem się z tym,
liske1
Stały użytkownik forum

Ja też nie może dlatego ze jeszcze nigdy nie mialem modemu na USB :D ale slyszalem ze niektore tak mają (czytalem na innych forach) .
Awatar użytkownika
witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: witoj »

liske1 pisze:Modemy aby używać karty MicroSD muszą mieć zainstalowane ich oprogramowanie i szukam takiego aby od razu po podłączeniu wykrył się jako pendrive
Starsze modemy Huawei muszą mieć zainstalowane oprogramowanie np.e160 a w nowszych nie np.e173
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

liske1 pisze:tak tylko słyszałem że niektóre Modemy aby używać karty MicroSD muszą mieć zainstalowane ich oprogramowanie
Nie. Za to wiekszosc, gdy nie masz zainstalowanych sterownikow startuje virtualny CD-ROM. Jesli nacisniesz "eject" lub wylaczysz virtualny CD, bedzie sie instalowac reszta (w tym tez pendrive) - niestety tutaj kolejnosc instalacji podzespolow moze byc rozna. Czasami sie zdarza, ze pendrive jest instalowany jako 3..5 urzadzenie.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

liske1,
Narzie zastanawiam sie tylko nad kupnem wiec cena nie gra roli
To najwygodniej ustawić komendami AT w konkretny tryb-ja mam tak ustawiony E-1820 modem+czytnik kart, wirtualny CD-ROM wyłączony. Niestety nie wszystkie modemy jest łatwo przestawić na konkretny tryb-zwłaszcza nowe wchodzące na rynek.Czyli E-182 z CP i np. E-173u-2 powinno się przełączyć bez problemu. ;)
jareq
ODPOWIEDZ