Antena UMTS<16dB?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
walther99
Użytkownik forum

Antena UMTS<16dB?

Post autor: walther99 »

Witam kolegow! Mam pytanie ,czy ktos z Was spotkal sie z antena kierunkowa na pasmo UMTS o zysku wiekszym niz 16dB?.Jesli tak to bede wdzieczny za podanie linka.Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Antena UMTS<16dB?

Post autor: sardo nunspa »

Wśród znanych mi producentów nikt takiej nie produkuje. Opisz problem, to może znajdziemy jakieś rozwiązanie :wink:
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Istnieją jeszcze anteny paraboliczne- one mają największy zysk >20 dB. Jeśli masz talerz od satki to możesz teoretycznie taką antenę wykonać na częstotliwość UMTS.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Zysk 16 dB jest optymalny w zastosowaniu praktycznym. Paraboliczne i owszem - tylko szkoda pieniędzy. Przy bardzo słabym sygnale UMTS nawet przy parabolicznej antenie >20 dB odbiór będzie jeszcze w miarę ale gorzej jest z sygnałem nadawczym... To już lepiej korzystać z EDGE...
walther99
Użytkownik forum

problem

Problem jest taki, a mianowicie:skraj sygnalu umts,naokolo wysokie drzewa<las>,do czasu jak nie bylo lisci to antena 15dBi panelowa dawala rade tzn. polaczenie bylo ok.2''kreski'' na 6,nic sie nie zrywalo.Teraz niestety lisci na drzewach od cholery i czasami modem<merlin 870> loguje sie na umte_esie ale pochodzi chwile i go wywala
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Czarno to widzę. Ja mam radiówkę i mieszkam w kiepskiej lokalizacji. Liście mi dały nieźle popalić :twisted: . Szczęśliwie wystarczyło u mnie podnieść antenę o metr i działa :) .
Jedyne (oprócz czekania na zimę) co mogę polecić to szukanie „tunelu”. Dla przykładu, u mojej ciotki jest słaby zasięg GSM . Na parterze gdy wyjdzie się na taras 2 kreski, na piętrze na balkonie trzy. Ale gdy podejdę do furtki (5 metrów od domu) jest ponad połowa zasięgu. Tak samo było, gdy przyszli montować radiówkę. Jeden niósł antenę drugi laptop. Weszli przez furtkę i aż krzyknęli z wrażenia, – jaki silny sygnał. Weszli na dach i ledwie im się coś udało ustawić.
Ja wiem, że to brzmi trochę hmm… dziwnie ale to jedyny sposób. Nowa antena nic nie da, przez liście dobrze przechodzi GPRS, słabiej EDGE, a UMTS jest wrażliwy na wszelkie przeszkody jak diabli.
Latka lecą...
walther99
Użytkownik forum

N0 niestety potwierdziles moje przypuszczenia,jeszcze niedawno bylo duzo frajdy z umts_em/hsdpa.czekanie do jesieni to zdaje mi sie jedyne rozsadne wyjscie.Przestawienie anteny wiaze sie z wydluzeniem kabla a co za tym idzie wieksze straty sygnalu...etc.Juz po glowie mi chodzi dogadanie sie z moim lesniczym i ''korekta''planu wycinki drzew :D .Ta sprawa to pierwsza niedogodnosc mieszkania w super miejscu - niestety :cry: .Dzieki za podpowiedzi!
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Najlepszą opcją jest podniesienie anteny dostatecznie wysoko, aby nic nie zasłaniało, ale wiadomo jakie wysokości wchodzą w grę :) . Trzeba by zrobić niezły maszcik na dachu.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Przypominają mi się pierwsze początki telefonii komórkowej w Polsce: 30 metrowy maszt Centertela, komórka wielkości kanistra 5 litrowego (Nokia) kosztująca 30 mln (oczywiście starych) zł. Porównywalnie teraz ok. 10 tys nowych (lata 80-te). Gość miał obok mnie firmę nieźle prosperującą (a to była rzadkość w tamtych czasach), a że był tzw. "gadżeciarzem" to mógł sobie poszpanować...
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

To ja pamiętam czasu już sieci GSM i wyjazd latem na działkę, gdzie albo rozmawiało się siedząc na drzewie, albo co ci sprytniejsi instalowali dookólną antenkę na 900 MHz na maszcie 15 m w góre, żeby telefon działał 50 km za Warszawą. :)
ODPOWIEDZ