Mam problem z instalacją w/w modemu może nie tak z instalacją jak z połączeniem. Modem jest z sieci O2 bez sim-locka. Instalacja samego modemu w systemie Windows 7 64 bit nie sprawia problemu. Modem po podłączeniu jest wykrywany przez system i uruchamia się instalacja programu Mobile Partner. Po zakończeniu instalacji jest instalowane oprogramowanie i uruchamia się program (sterowniki to wersja 4.20, wersja MB to 16.001). Problem pojawia się właśnie w tym momencie. Po uruchomieniu MB program nie pyta o PIN (a powinien) i nie pokazuje zasięgu - na samym modemie miga niebieska dioda. Spróbowałem przez NetTopInfo i mam błąd 756. Co mnie zaciekawiło to w /w programie w ustawieniach w wyborze portu mam:
Modem HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem -> po jego wyborze jest błąd że nie można otworzyć portu
Zasięg jest ponieważ podłączam Aville( operator Orange) i mogę się normalnie połączyć. Szukałem już na forum ale nie było podobnego problemu. A ja sam nie wiem co mogę jeszcze zrobić (instalacja samego modemu przebiega bez żadnych błędów)
Trochę nie rozumiem. Ma jedno połączenie nie szerokopasmowe ale telefoniczne które utworzył program Samsung New PC Studio do połączenia jak korzystam z telefonu. Jest jeszcze jedno utworzone przez program top_netinfo gdzie otrzymuję błąd 756. Nic w tym czasie się nie łączy (błąd mówi o połączeniu wielokrotnym).
Bo port modemu definiuje się w połączeniu dialup tni a port PC UI służy właśnie do komunikacji AT z której mozna poziom sygnału i wiele innych informacji odczytać.
Mam jeszcze jedno a może i dwa pytanie. Standardowo łącze się na HSDPA tylko widzę że modemowi zdarza się przełączać na EDGE czy można jakoś wymusić żeby na EDGE się nie przełączał?
Oraz drugie pytanie jak wyłączyć autostart programu Mobile partner.