Problem z modemem E173-U2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
StiXer
Początkujący użytkownik forum

Problem z modemem E173-U2

Post autor: StiXer »

Witam.

Używam modemu E173-U2. Wszystko do dnia dzisiejszego, a właściwe do ostatniego czwartku było okej. Działał w porządku. Dzisiaj próbuje podłączyć modem i nie mogę połączyć się z siecią. W aplikacji Play Online wyskakuje, że "Urządzenie dołączone do komputera nie działa". Tak samo jest jak używam programu top_netinfo, albo jak łączę się z poziomu Windows'a. Nie mam pojęcia co się zepsuło. Przeinstalowałem wszystko i w raz coś jest nie tak...Może to być wina antywirusa? Zainstalowałem bodajże w piątek nowy pakiet Eset Smart Security. Próbowałem coś poustawiać, ale nie widziałem żadnych opcji. Dioda na modemie mruga na niebiesko, czyli łapie zasięg, a w programie Play pokazuje stan zasięgu.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Edit: W aplikacji Play'a zmieniłem tryb modemu z RAS na NDIS i modem działa! Jakim cudem????
Niestety w top_netinfo nadal modem nie działa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z modemem E173-U2

Post autor: wojteks »

StiXer pisze:W aplikacji Play'a zmieniłem tryb modemu z RAS na NDIS i modem działa! Jakim cudem?
Ten modem może pracować w RAS lub NDIS (czyli trybie karty sieciowej). Nowy TNI też powinien to obsłużyć.
Nie pomagam na PW!
StiXer

Możesz podać link do najnowszej wersji? Wszędzie widzę wersję, którą posiadam.
Dlaczego nagle coś się pomieszało w modemie? Znajomy ma ten sam model i mieszka kilka km ode mnie, korzystamy z tego samego nadajnika i jemu modem jak działał tak działa bez zmian. A u mnie się coś pochrzaniło.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

StiXer pisze:Wszędzie widzę wersję, którą posiadam.
Nie jestem na bieżąco, wersja 3.62 miała NDSI dla Huawei.
StiXer pisze:Dlaczego nagle coś się pomieszało w modemie?
Może w MP coś kliknąłeś a teraz sprawdź czy da się przywrócić tryb RAS (modemu).
Nie pomagam na PW!
StiXer

Można wybrać RAS, ale w czasie łączenia wywala mi komunikat, że Urządzenie dołączone do komputera nie działa"...

P.S. Pobrałem najnowszą wersję TNI 3.64n test. Wybrałem opcję NDIS dla Huawei i nadal lipa. Niby modem świeci się ciągłym niebieskim światłem to połączenia z siecią nie mam.

Może należy zrobić modemowi jakiś hard reset?

Zauważyłem, że teraz modem świeci się na jasno niebiesko, albo na ciemno niebiesko. Co oznacza ta zmiana kolorów? Nie mam przy sobie instrukcji, w której było napisane co i jak.
Ostatnio zmieniony 2012-03-04, 13:11 przez StiXer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Czy w MP nie da się przełączyć na RAS? Może można przywrócić ustawienia fabryczne.

W TNI jest możliwośc przywracania ustawień modemu, jednakże Huawei może wymagać innej specyficznej komendy AT włączającej RAS i wyłączającej NDIS.
Coś w stylu AT^UDIAG=276, u mnie ta komenda włączyła NDIS w e173u-2 z tego co pamiętam, dokładniejsze opisy do znalezienia na forum.
Nie pomagam na PW!
StiXer

W aplikacji Play Online jest do wyboru tryb RAS i NDIS. Mogę zaznaczyć albo jedno, albo drugie z tym, że internet działa tylko w trybie NDIS. Jeszcze 1 marca działał w RAS.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

StiXer pisze:P.S. Pobrałem najnowszą wersję TNI 3.64n test. Wybrałem opcję NDIS dla Huawei i nadal lipa. Niby modem świeci się ciągłym niebieskim światłem to połączenia z siecią nie mam.

Prawie na pewno to nie jest ani problem modemu, ani TNI/MP, tylko systemu operacyjnego Windows. Dla pewności radziłbym podpiąć go do komputera tego Twojego kolegi i sprawdzić, czy tak faktycznie jest.
Miałem na komputerze stacjonarnym taki sam problem, walczyłem z nim przez 2 lata i nie doszedłem co było przyczyną.
Ten sam modem na moich dwóch laptopach bez problemów pracował w obydwu trybach, a na pececie w trybie RAS nie chciał.
Niedawno odkryłem, że gdy ten sam modem na tym samym pececie podepnę przez huba lub do innego portu USB, to pracuje także w trybie RAS.
Zauważyłem, że teraz modem świeci się na jasno niebiesko, albo na ciemno niebiesko. Co oznacza ta zmiana kolorów? Nie mam przy sobie instrukcji, w której było napisane co i jak.
Ciemno-niebieski to UMTS, jasno-niebieski to HSPA.
Gdy modem nie transmituje danych, to dla oszczędności pasma przełącza się do UMTS.

[ Dodano: 2012-03-04, 14:36 ]
StiXer pisze:Jeszcze 1 marca działał w RAS.
Jeśli ostatnio instalowałeś antywirusa, to wyłącz go i sprawdź, czy to czegoś nie zmienia.
Krzysztof
StiXer

Hm. Okazało się, że po odinstalowaniu VirtualBox'a, czyli programu do wirtualizacji problemy z modemem ustąpiły. Modem łączy się w trybie RAS. Trochę to dziwne, bo modem działał jeszcze jak ten program był zainstalowany.
Dziwny związek jednego z drugim.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

StiXer pisze:Okazało się, że po odinstalowaniu VirtualBox'a,
Może w VirtualBoxie przejąłeś modem i dlatego nie było go w systemie.
Nie pomagam na PW!
StiXer

Możesz rozwinąć?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

StiXer pisze:Możesz rozwinąć?
Nie robiłeś jakichś eksperymentów z modemem pod VirtualBoxem? Może to poprzestawiało porty czy coś.
Nie pomagam na PW!
StiXer

Nic nie kombinowałem. To ogólnie chyba wina VirtualBox'a. Te programy dosyć mocno chyba mieszają w systemie. Później nawet wifi już nie działało.
ODPOWIEDZ