GPS w Option GTM380
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: GPS w Option GTM380
krystianb czyli tylko antena pasywna bez zasilania -dobrze rozumiem.
np z tego linka :
http://download.maritex.com.pl/pdfs/wi/gps1003.pdf
powinna byc ok?
dla ciekawych gdzie jest umiejsowiona antena w Acerze:
http://allegro.pl/antena-gsm-gps-wnc-we ... 24939.html
np z tego linka :
http://download.maritex.com.pl/pdfs/wi/gps1003.pdf
powinna byc ok?
dla ciekawych gdzie jest umiejsowiona antena w Acerze:
http://allegro.pl/antena-gsm-gps-wnc-we ... 24939.html
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
ZTCW bardzo podobna była montowana w iCon II (tych które zawierały GTM378)casio pisze:powinna byc ok?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Casio, czy można kupić gdzieś antenę którą wskazałeś (http://download.maritex.com.pl/pdfs/wi/gps1003.pdf) ?
Jakiś czas temu ja znalazłem taką:
http://www.ebay.pl/itm/Antenna-for-Wire ... 2eb698cf4c
Sprzedawca w opisie stwierdza że powinna współpracować z GTM380
PS. w opisach aktywacji GPS dla GTM380 napisane jest że antenę aktywną GPS też można podłączyć do modemu. Jednak po wypowiedzi Krystianb bym się raczej nie zdecydował na antenę aktywną.
Jakiś czas temu ja znalazłem taką:
http://www.ebay.pl/itm/Antenna-for-Wire ... 2eb698cf4c
Sprzedawca w opisie stwierdza że powinna współpracować z GTM380
PS. w opisach aktywacji GPS dla GTM380 napisane jest że antenę aktywną GPS też można podłączyć do modemu. Jednak po wypowiedzi Krystianb bym się raczej nie zdecydował na antenę aktywną.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja bym kupił obudowę icon 2 albo całego i odpowiednio powycinał antenę jeśli by działała. Gdzieś był u nas wątek o tym co icon2 ma w środku.
-
- Użytkownik forum
tak można,zarejestrowałem się w sklepie i czekam na odpowiedz,cena jest rzędu 4 czy 5 zł
dam znać
krystianb zamieszczam zdjęcie icona czy mógłbys wskazać antenę gps ,wydaje mi się ,że są dwie tylko która od gps?
dam znać
krystianb zamieszczam zdjęcie icona czy mógłbys wskazać antenę gps ,wydaje mi się ,że są dwie tylko która od gps?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na 99% aux jest podłączony pod 2. Ale jak się już wejdzie w posiadanie takiego modemu to można potestować obie.
A co do tego klocka z pdf'a to nie wszystko, samego się nie da porządnie podłączyć. Układ dopasowujący, porządna płytka tez są potrzebne, takie jest moje zdanie.
Jeszcze też jest pytanie czy aby w tej 380 gps nie ma gorszej czułości, bo 378 mi działa na fabrycznych antenach dell'a, zimnego fixa łapie w 2 minuty pod jednym betonowym stropem.
A co do tego klocka z pdf'a to nie wszystko, samego się nie da porządnie podłączyć. Układ dopasowujący, porządna płytka tez są potrzebne, takie jest moje zdanie.
Jeszcze też jest pytanie czy aby w tej 380 gps nie ma gorszej czułości, bo 378 mi działa na fabrycznych antenach dell'a, zimnego fixa łapie w 2 minuty pod jednym betonowym stropem.
-
- Użytkownik forum
to nie będzie problememkrystianb pisze:Układ dopasowujący
Natomiast co do czułości myśle ,że jest co najmniej na jednakowym poziomie.
Kwestia jest tego typu gdzie modem znajduje się u Ciebie w lapku i jakie masz anteny i gdzie położone?
bo te w acerze to lipa a sam modem jes na dole przykryty wszystkim innym
zanim kupię te klocki z pgf poszukam jeszcze porównania 378 z 380 i zobaczymy co z tego wyjdzie:)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wlasnie to bedzie problemcasio pisze:to nie będzie problemem
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Modem oczywiście jest standardowo, dostęp od spodu. A anteny są w górnej krawędzi klapy.casio pisze:Kwestia jest tego typu gdzie modem znajduje się u Ciebie w lapku i jakie masz anteny i gdzie położone?
-
- Użytkownik forum
Wyjąłem nawigację z samochodu Garmin i również jest problem ze znalezieniem satelitów w mieszkaniu więc <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie jest to sprawa slabej czułości gmt 380.
Będę jednak próbował zamontować antenę wewnętrzną do optiona wziąwszy pod uwagę dopasowanie
Jeszcze jedna sprawa z tego co udało znalezć mi się w googlach gmt 378 posiada antenę jak w załączniku a 380 przynajmniej w acerze d250 niestety nie:
Będę jednak próbował zamontować antenę wewnętrzną do optiona wziąwszy pod uwagę dopasowanie
Jeszcze jedna sprawa z tego co udało znalezć mi się w googlach gmt 378 posiada antenę jak w załączniku a 380 przynajmniej w acerze d250 niestety nie:
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe gdzie, i jaki by taka antena miała sens w miejscu, gdzie jest pełne ekranowanie EM.casio pisze:Jeszcze jedna sprawa z tego co udało znalezć mi się w googlach gmt 378 posiada antenę jak w załączniku a 380 przynajmniej w acerze d250 niestety nie:
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ciekawi mnie jak to zrobisz.casio pisze:wziąwszy pod uwagę dopasowanie
Amtena ktora pokazujesz nie jest do gps.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
dot. anteny
... to może taka antena by się nadawała http://www.laipac.com/ant_GLP1_P1P_eng.htm ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nada sie - jak ja dopasujesz
Moge Ci ewentualnie cos takiego sprezentowac - fotka z netu.
Moge Ci ewentualnie cos takiego sprezentowac - fotka z netu.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
dot. anteny
Parę postów wyżej wskazywałem podobną (niestety wygasł link ale można próbować szukać na Alle.....ro pod hasłem "antena gps do acer"). Zorientowałem się że prezentowana przez Key antena jest prawdopodobnie od Acera D100.
Key, możesz podać,
a) wymiary maksymalne anteny,
b) czy ta antena wymaga doprowadzenia napięcia dwoma kabelkami,
c) czy widoczny na zdjęciu wtyk to u. fl czy inny większy.
Key, możesz podać,
a) wymiary maksymalne anteny,
b) czy ta antena wymaga doprowadzenia napięcia dwoma kabelkami,
c) czy widoczny na zdjęciu wtyk to u. fl czy inny większy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie jest. Jest od jakiegos chinskiego GPSayaroprymus pisze:Zorientowałem się że prezentowana przez Key antena jest prawdopodobnie od Acera D100.
50x40x8 mm³ bez kabla.yaroprymus pisze:a) wymiary maksymalne anteny,
To jest antena. Passywna. Jakie znow napiecie?yaroprymus pisze:b) czy ta antena wymaga doprowadzenia napięcia dwoma kabelkami,
U.FLc) czy widoczny na zdjęciu wtyk to u. fl czy inny większy.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Właśnie chciałem żeby była pasywna :-), chciałem się upewnić.
Link http://allegro.pl/04-nowa-antena-gps-do ... 75953.html żeby porównać wizualnie z antena z Acer D100.
I co oznacza że "Mogę Ci ewentualnie coś takiego sprezentować"? np wystarczy pokryć koszta przesyłki ?
Link http://allegro.pl/04-nowa-antena-gps-do ... 75953.html żeby porównać wizualnie z antena z Acer D100.
I co oznacza że "Mogę Ci ewentualnie coś takiego sprezentować"? np wystarczy pokryć koszta przesyłki ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest identyczna.
Mniej wiecej, ale przesylka z miejsca gdzie mieszkam wyjdzie cie tyle samo co kupno na alledrogo.yaroprymus pisze:wystarczy pokryć koszta przesyłki ?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
a do czego jest złącze "A"twoim zdaniem?key pisze:Ciekawi mnie jak to zrobisz.casio pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Amtena ktora pokazujesz nie jest do gps.
dla przykładu:
http://kuttappi.com/2010/07/14/internet ... n-gtm-378/
Ostatnio zmieniony 2012-03-05, 20:52 przez casio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Byś mógł przeczytać dokładnie, chodziło o ten kawałek PCB dumnie nazywany przez sprzedającego anteną. Patrząc na wymiary do GPS się kompletnie nie nada. Nie mówiąc już o tym, że jego lokalizacja w obudowie laptopa też nie pomoże.casio pisze:a do czego jest złącze "A"twoim zdaniem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przede wszystkim sposob polaryzacji. Ta antena jest pod polaryzacje liniowa, GPS jest nadawany z polaryzacja kolowa - potrzebujesz anteny typu patch, helix, x-dipol.krystianb pisze:Patrząc na wymiary do GPS się kompletnie nie nada.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Niestety potwierdzam tę sytuację na 99%.krystianb pisze:Jeszcze też jest pytanie czy aby w tej 380 gps nie ma gorszej czułości
Wypróbowałem zarówno antenę pasywną jak i aktywną(modem a ni nic innego nie jest uszkodzone:)).
Przy obydwu antenach poziom sygnału jest na poziomie standardowej anteny (oryginalnej w Acerze).
Fix jest łapany na otwartej przestrzeni do 10 min i widac nic tego nie zmieni.
Poza tym co z fixa jak pozostaje jeszcze problem samego sygnału który bardzo mocno się waha a ma to niestety przełożenie na programy nawigacyjne np:Automapa.
W tej chwili zamówiłem optiona gtm 382,też nie mam pewności czy gps będzie lepszy:(
Jak by tego było mało wszystkie optiony gmt występują z różnymi numerami i mogą być z jakiejś funkcji okrojone.
Jedynym pewnikiem w tej chwili jest Option GTM681W tylko cena ponad 700zł bądz model jeszcze wyższy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Używanie laptopa jako nawigacji to pomyłka. Szkoda inwestować i walczyć. Za 200zł kupujesz nawigację 5" i masz spokój. Jak bardzo Ci jednak zależy to odbiornik GPS na BT wystawiany na dach na magnesie.casio pisze:a ma to niestety przełożenie na programy nawigacyjne
Laptop będzie miał problem ze złapaniem fixa w samochodzie, w niektórych nawet nawigacje nie chcą łapać fixa bo szyby są podgrzewane.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie pocieszę Cię chyba - nigdy nie złapałem fixa na 382 bez anteny. Nie miałem też możliwości anteny podłączyć.casio pisze:W tej chwili zamówiłem optiona gtm 382,też nie mam pewności czy gps będzie lepszy:(
-
- Użytkownik forum
Panowie sukces
Po zmianie firmware i sterów w gmt 382 fixa łapie w przeciągu 5 sekund w domu
Sygnał jest w miare stały i automapa nareszcie śmiga.
Od jutra zaczynam ponownie meczyc gtm380.
Pozdrawiam
Po zmianie firmware i sterów w gmt 382 fixa łapie w przeciągu 5 sekund w domu
Sygnał jest w miare stały i automapa nareszcie śmiga.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
dot. anten
W moim Acer D250 modem GTM380 nie widzi żadnej satelity (anteny wbudowane, oryginalne). Czy w twoim D250 anteny wbudowane pozwoliły na "znalezienie" satelit ? Ja na razie marzę o tym żebym mógł zobaczyć satelity na oryginalnych antenach. Wcześniej pisałeś że łapiesz sygnał za pomocą anteny z Asusa F5v i wydawało mi się że te fabryczne z Acera nie widziały u ciebie satelit.Przy obydwu antenach poziom sygnału jest na poziomie standardowej anteny (oryginalnej w Acerze).
Czekam również na informacje na temat GTM380
-
- Użytkownik forum
pozwoliły na gtm382yaroprymus pisze:Czy w twoim D250 anteny wbudowane pozwoliły na "znalezienie" satelit ?
to prawda jednak ta sytuacja wystepowała na gtm 380yaroprymus pisze:Wcześniej pisałeś że łapiesz sygnał za pomocą anteny z Asusa F5v i wydawało mi się że te fabryczne z Acera nie widziały u ciebie satelit
"nie kombinuj z antenami bo szkoda czasu,problem leży gdzie indziej ale <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nic nie napiszę wiecej puki nie potwierdzę"
czy masz fw 2.12.0hd ?
-
- Użytkownik forum
Tak firmware w moim GTM380 to 2.12.0Hd
-
- Stały użytkownik forum
Hej, poszukuję 2.12.0Hd do GTM382 - googlam googlam i niestety kiepsko to idzie - nie tak dawno dokonałem upgrade'u do 2.8.1.0Hd ale z GPS dalej są problemy. Ma ktoś może?