antena-ostatnie przemyślenia przed zakupem i instalacją.
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
antena-ostatnie przemyślenia przed zakupem i instalacją.
Więc tak, zaczne może od tego że ostatnio miałem okazje poczuć pełnie możliwości technologi edge, odwiedzilem naszą stolice, a tutaj z zasięgiem nie było problemu,jak i z osiągami wysokich transferów. I sobie tak pomyślałem: ehhh, gdyby tak w mojej miejscowości tak było. Ale może jednak nie wszystko stracone. Właśnie, może za pomoca anteny kierunkowej uda się coś więcej wycisnąć niż te 10kbajtów/s. Zgodnie z poradnikami zamieszczonymi na forum sprawdziłem za pomocą komend at jaki nadajnik łapie i na jakiej częstotliwości nadaje,i lokalizacje geograficzną, także wiem gdzie moge skierować antene. Mam na oku ten model atk20, a jako wejście do telefonu uniwersalny konektor antenowy, polecany na forum. Dodam że nadajnik jest oddalony o jakieś 8km, a okolica jest pełna lasów. Czy warto się pakować w to?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: antena-ostatnie przemyślenia przed zakupem i instalacją.
Według mnie warto, a nawet trzeba, musisz spróbować, bo nigdy się nie dowiesz... Powodzenia, ja łapalem nadajnik z około 15 km i transfer widać w podpisie.hubert pisze:Czy warto się pakować w to?
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Zdecydowanie WARTO!!!
Ja mam ATK20 i BTS odległy o 10 km.
Transfer masz w podpisie. A bez anteny było 5 kB/s.
Ja mam ATK20 i BTS odległy o 10 km.
Transfer masz w podpisie. A bez anteny było 5 kB/s.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Mistrz bezprzewodowy
Warto, ale zastanów się nad wysokością umieszczenia anteny i długością kabla. Wiadomo, że im wyżej antena tym lepiej. Anteny BTS są umieszczone ~~30 metrów na ziemią i najlepiej by było, żeby antena odbiorcze też była jak najwyżej. Wtedy masz silny sygnał nawet z dalekich odległości i brak przeszkód po drodze. Jeśli masz jakieś drzewa, radzę więc wziąć na wszelki wypadek dłuższy kabel (15 m). Stratami się nie przejmuj, gdyż przy tej antenie 16dB będą wynośić ~3-4dBi, czyli i tak jest duży zapas.
-
Masztu to ja na pewno nie postawie, po prostu wykorzystam elewacje budynku, mysle o kominie, tylko sie tam chyba zasmoli bardzo sadzą, a tak przy okazji wiecie jaka średnica rury jest potrzebna żeby uchwyt anteny pasowal?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jedno calowa będzie OK, ale podobne rozmiary też się będą nadawać.
-
Zamówienie już złożyłem na antenkę ATK20 i uniwersalny konektorek, także PAL DIABLI!! zobaczy się jak to będzie chodziło, i tak jak kolega Fanta napisał, jak się nie spróbuje to się nigdy nie dowie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Brawo.Ja na do okólnej miałem dość dobre transfery a nadajnik ok 8 km w linii prostej.Nie wspomnę o lasach i delikatnej różnicy terenu.hubert pisze:jak się nie spróbuje to się nigdy nie dowie.

- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zakup antenki ATK20 na pewno cos pomoze
Mialem ten sam problem co Ty, najblizszy nadajnik z edge mialem oddalony o 13km i balem sie ze go nie zlapie a tu UWAGA! zlapalem inny oddalony o okolo 25-30km nadajnik! fakt ze transfer byl max 22KB/s ale byl
Do wszytskich ktorzy wahają sie nad kupnem atk20! Warto kupić!

Do wszytskich ktorzy wahają sie nad kupnem atk20! Warto kupić!

Dawno mnie tutaj nie było 

-
Witam ponownie
Mam małe pytanko do was odnośnie tego uniwersalnego konektorka. Gdzie go najlepiej umiejscowić na telefonie, przypuszczam że moduł nadawczy jest zlokalizowany nad wyświetlaczem , ale czy założyć go z tyłu, albo może od strony wyświetlacza, znaczy się czy plecy konektora mają być widoczne od strony wyświetlacza, albo odwrotnie.
Mam małe pytanko do was odnośnie tego uniwersalnego konektorka. Gdzie go najlepiej umiejscowić na telefonie, przypuszczam że moduł nadawczy jest zlokalizowany nad wyświetlaczem , ale czy założyć go z tyłu, albo może od strony wyświetlacza, znaczy się czy plecy konektora mają być widoczne od strony wyświetlacza, albo odwrotnie.