problem z zasięgiem - GPRS PC card modem GC75

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maja
Początkujący użytkownik forum

problem z zasięgiem - GPRS PC card modem GC75

Post autor: maja »

Witam,
mam laptopa Toshiba Satellite L10-119 z w/w karta.. na działce za trójmiastem kompletnie nie mam zasięgu i musze pakowac się w auto i zjeżdzac do najblizszego "miasta" (miasteczka)..znalazłam w internecie ofertę anteny zewnętrznej z 10 m kablem ATK10 nawet za niewielkie pieniądze..czy to jest to czego szukam?
czy nie będę miała problemu z podłaczeniem?
pisze, poniewaz antena jest w warszawie a w gdansku na razie nie znalazłam kompetentnych podpowiedzi, więc jestem skazana na zakup w ciemno..opis anteny: Antena z wbudowanym symetryzatorem pętlowym i z przewodem o długości 10m zakończonym gniazdem FME. Elementy anteny przykręcone do nośnika. Montaż polega na zamocowaniu reflektora i trwa około minuty.Antena pakowana w folię. Części anteny wykonane z aluminium, stalowe elementy konstrukcyjne ocynkowane galwanicznie./ czy w tym laptopie jest wejscie na taka antenę? ja nie mam obok żadnego modemu, tylko ta karta jest wbudowana..dziekuję z góry za pomoc
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: problem z zasięgiem - GPRS PC card modem GC75

Post autor: sardo nunspa »

Do końcówki FME trzeba jeszcze dokręcić konektor antenowy do modemu SE gc75.
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Według mnie nie ma to sensu, to co planujesz. SE gc75 z tego co pamiętam nie ma wyjścia na antenę, więc żaden konektor nie zadziała (chyba, że chcesz lutować). Moim zdanie powinnaś zmienić i modem i operatora. GC 75 to przeżytek z samym GPRS, lepiej mieć coś przynajmniej z EDGE class 10 Nie wierzę, żeby wszystkie sieci miały tam słaby zasięg. Jeśli zostało niewiele czasu do końca umowy, to możesz się przemęczyć i potem wybrać konkurencję, uprzednio sprawdzając zasięg i technologie w miejscach gdzie będziesz korzystała. Albo już teraz sprzedać to cudo (GC75) i zakupić porządny sprzęt bez simlocka, a antenę na końcu. Wtedy będziesz miała wolną rękę przy wyborze umowy. Zapraszam do przeczytania pierwszego tematu w FAQ :)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Ufo atakuje pisze: SE gc75 z tego co pamiętam nie ma wyjścia na antenę, więc żaden konektor nie zadziała (chyba, że chcesz lutować).
GC75 ma antenę zewnętrzną, którą można wyjąć i włożyć konektor antenowy, pasujący do GC75 i GC85. Wyjmować antenę i wkładać konektor należy ostrożnie i z czuciem, gdyż łatwo uszkodzić gniazdo antenowe. GC 79 ma antenę wewnętrzną i rzeczywiście trzeba lutować.
@ maja piszesz, że karta jest wbudowana. Otóż nie, modem jest włożony do gniazda PCMCIA (PC card) i obok tego gniazda powinien być przycisk, po naciśnięciu którego można wyjąć modem.

A konektor wygląda tak:KLIK
Latka lecą...
ODPOWIEDZ