Vectra Pomoc przy wyborze routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skasuj3
Początkujący użytkownik forum

Vectra Pomoc przy wyborze routera

Post autor: skasuj3 »

Witam, mam zamiar zakupić internet w Vectrze (Vectra ). Chciałabym mieć internet bezprzewodowy - laptop, PS3, telefony komórkowe ( 2 szt.) oraz zwykłym kablem telewizor. Proszę Was o pomoc przy wyborze routera. Na stronie Vectry napisane jest, że oni tylko "użyczają" modemu i trzeba potem go oddać w nienaruszonym stanie. Chciałabym kupić swój, żeby w razie co nie mieć nieprzyjemności. W Internecie gdzieś wyczytałam, że prze ich modem mogą połączyć się tylko dwa urządzenia (jedno wifi a drugie kablem). Chciałam jeszcze nadmienić, że jest opłata 10zł miesięcznie za wifi w Vectrze. Czy da się jakoś to ominąć?
Propozycje routerów proszę napisać z orientacyjnymi cenami.

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi, proszę nie krzyczeć :).
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Vectra Pomoc przy wyborze routera

Post autor: krystianb »

skasuj3 pisze:Na stronie Vectry napisane jest, że oni tylko "użyczają" modemu i trzeba potem go oddać w nienaruszonym stanie.
Nie ma takiej możliwości, autoryzacja idzie po modemie.
skasuj3 pisze:Chciałam jeszcze nadmienić, że jest opłata 10zł miesięcznie za wifi w Vectrze.
Tylko jeśli zamówisz modem z wifi.
skasuj3 pisze:W Internecie gdzieś wyczytałam, że prze ich modem mogą połączyć się tylko dwa urządzenia (jedno wifi a drugie kablem).
Jeśli zamówisz standardowy modem (złącze ethernet) i kupisz router wifi na wolnym rynku to nie będzie tych ograniczeń.

Co do routera to jaki szybkie chcesz mieć łącze i ile chcesz wydać. Ewentualnie czy planujesz intensywnie korzystać z p2p.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
skasuj3
Początkujący użytkownik forum

Post autor: skasuj3 »

krystianb dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się między internetem 8Mb a 16Mb. Różnica w całej płatności trwania umowy to będzie 120 zł. Chodzi mi głównie o to, żeby gry na PS3 chodziły płynnie, obejżeć sobie jakiś odcinek serialu w Internecie i takie "zwykłe" czynności wykonywać. Nic zaawansowanego. Nie mam zamiaru z nikim wymieniać się plikami.
Na modem chcę przeznaczyć do 200zł.

Rozumiem, że mogę wziąść od nich modem standardowy a jak dokupię swój modem wifi to opłaty 10zł nie będzie i będę mogła podłączyć więcej niż 2 urządzenia bezprzewodowo.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

skasuj3 pisze:Na modem chcę przeznaczyć do 200zł.
Od operatora dostaniesz modem z gniazdem ethernet (ja bym się jeszcze upewnił przy zamawianiu, żeby jakiegoś cuda z usb nie chcieli wcisnąć, choć raczej to mało prawdopodobne) i do tego modemu podłączysz własny router (który będzie musiał mieć gniazdo wan ethernet), z którym po skonfigurowaniu będziesz mogła połączyć praktycznie dowolną ilość urządzeń.

Co do konkretnego modelu to myślę, że są tu lepiej znające rynek ode mnie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ