sesja usypia nie wiadomo dlaczego - prosba o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
sesja usypia nie wiadomo dlaczego - prosba o pomoc
Hej,
Od jakiegoś czasu mam następujący problem: dosłownie kilka sekund nieaktywności powoduje, że internet przestaje działać (najdłużej wytrzymał minutę) - nadal jest informacja o trwającym połączeniu, licznik czasu trwania połączenia działa ale licznik transmisji (ilość wysłanych/odebranych bitów) stoi w miejscu (konkretnie chodzi o licznik downloadu).
Pomaga tylko jedno: sztuczne podtrzymywanie aktywnego połączenia cały czas, czyli np. puszczenie w tle radia internetowego lub innej ciągłej transmisji (więc sorry za te wszystkie DDoS-y na całym świecie ostatnio, ale sami rozumiecie, musiałem mieć internet...)
Operator: Orange. Problem przetestowałem na dwóch kartach SIM, więc nie jest to problem z kartą. Nie jest również problem z konkretnym nadajnikiem, ponieważ jeżdżę po całej Polsce i mama z tym problem wszędzie.
Proszę o sugestie, co można zrobić, bo uruchamianie ping-a za każdym razem jak odpalam internet jest mocno irytujące...
Od jakiegoś czasu mam następujący problem: dosłownie kilka sekund nieaktywności powoduje, że internet przestaje działać (najdłużej wytrzymał minutę) - nadal jest informacja o trwającym połączeniu, licznik czasu trwania połączenia działa ale licznik transmisji (ilość wysłanych/odebranych bitów) stoi w miejscu (konkretnie chodzi o licznik downloadu).
Pomaga tylko jedno: sztuczne podtrzymywanie aktywnego połączenia cały czas, czyli np. puszczenie w tle radia internetowego lub innej ciągłej transmisji (więc sorry za te wszystkie DDoS-y na całym świecie ostatnio, ale sami rozumiecie, musiałem mieć internet...)
Operator: Orange. Problem przetestowałem na dwóch kartach SIM, więc nie jest to problem z kartą. Nie jest również problem z konkretnym nadajnikiem, ponieważ jeżdżę po całej Polsce i mama z tym problem wszędzie.
Proszę o sugestie, co można zrobić, bo uruchamianie ping-a za każdym razem jak odpalam internet jest mocno irytujące...
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: sesja usypia nie wiadomo dlaczego - prosba o pomoc
Z Orange miałem podobnie, z tym że u mnie nawet gdy coś pobierałem nagle transmisja stawała w miejscu a połączenie nie było zrywane. I działo się to na różnych modemach i w Windows i w Linuksie.
Sprawdź z simką od innego operatora czy te usypianie również występuje.
Sprawdź z simką od innego operatora czy te usypianie również występuje.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ten problem to jest typowy problem opisywany na naszym forum już 12427891 razy. Chodzi o przełączanie modemy w czasie bezczynności z HSDPA na UMTS. Wtedy modem się zawiesza i nie można transmitować danych. Rozwiązaniem jest utrzymanie transmisji na niewielkim poziomie (czasem ping o wielkości paczki 10B starczy), albo zmiana modemu na taki który nie zawiesza się podczas tego przejścia.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Nie masz racji, ponieważ mam ten modem od kilkunastu miesięcy i nigdy nigdzie na zadnym simie nie bylo tego typu problemów, a problem pojawił się dopiero niedawno akurat kiedy potrzebowałem zmostkować dwa połączenia na laptopie. No chyba że mostkując połączenie sieciowe zepsułem modem???YaHooo pisze:Ten problem to jest typowy problem opisywany na naszym forum już 12427891 razy.
Ponawiam prośbę o pomoc, niech Was nie zwiedzie olewackie podejście moderatora, jeżeli ktoś z Was miał podobną sytuację proszę o pomoc
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie powiedz nam co jest Twoim problemem?dkk pisze:Nie masz racji,

[IRONIA]
Nie chcę być złośliwy, ale i tak już na takiego wyszedłem, więc sie spytam. Czy idąc do lekarza z prośbą o wyleczenie też się kłócisz jak Ci lekarz powie na co chorujesz?
[/IRONIA]
Wyobraź sobie, że ja miałem taką samą sytuację. Tylko niczego nie mostkowałem. Przez jakieś 2 lata wszystko było ok. Nastąpił upgrade nodeB do którego byłem zalogowany i zaczęły się problemy jakie opisałeś. Sprawdziłem więc w jakiej technologii modem pracował. Otóż okazało się, że modem zamiast po jakimś czasie bezczynności przełączyć się z HSDPA na UMTS ciągle pozostawał w trybie HSDPA i wtedy to komunikacja nie była możliwa. To znaczy jakieś tam pakiety były wysyłane, ale było zero odzewu w postaci jakiegokolwiek downloadu. Po zmianie modemu z Huwei E630 na Sierra 881 problem ustąpił. A Huawei na karcie innego operatora nie miał takiego problemu z zawieszaniem. Dlatego jeśli mi nie wierzysz zrób to co kolega Ci poradziłdkk pisze:ponieważ mam ten modem od kilkunastu miesięcy i nigdy nigdzie na zadnym simie nie bylo tego typu problemów, a problem pojawił się dopiero niedawno
berni pisze: Sprawdź z simką od innego operatora czy te usypianie również występuje.
Nie ma takiej możliwości.dkk pisze:No chyba że mostkując połączenie sieciowe zepsułem modem???
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
YMMD.YaHooo pisze:Czy idąc do lekarza z prośbą o wyleczenie też się kłócisz jak Ci lekarz powie na co chorujesz?
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja mam ten problem ale z telefonem. Doszło do tego że ostatnio dział techniczny do mnie dzwonił w tej sprawieYaHooo pisze:Wyobraź sobie,

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-07, 07:41 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-07, 07:41 przez Maciek764, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
No właśnie, tyle że ten problem miałeś na jednym konkretnym Node-B w swojej okolicy, ja natomiast mam ten problem wszedzie, w załej Polsce. Dlateog tez nie sądzę, żeby rozwiązaniem zagadki był upgrade jakiegoś konkretnego masztu.YaHooo pisze: Przez jakieś 2 lata wszystko było ok. Nastąpił upgrade nodeB do którego byłem zalogowany i zaczęły się problemy jakie opisałeś.
-
- Początkujący użytkownik forum
Spróbuj za pomocą Top NetInfo zaznaczyć komunikacja AT po czym znajdź zakładkę do resetowania modem i zrób mu reset , oraz w tej samej zakładce przywróć mu ustawienia fabryczne . Może to coś ci pomoże .dkk pisze:No właśnie, tyle że ten problem miałeś na jednym konkretnym Node-B w swojej okolicy, ja natomiast mam ten problem wszedzie, w załej Polsce. Dlateog tez nie sądzę, żeby rozwiązaniem zagadki był upgrade jakiegoś konkretnego masztu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Staram siękey pisze: YMMD.

Właśnie, dlatego nie mam pojęcia jaka konfiguracja powoduje takie problemy. Kiedyś myślałem, że to tylko Huawei'e tak mają. A tu się okazuje, że jednak nie.Maciek764 pisze:Ja mam ten problem ale z telefonem.
A nie aktualizowałeś przypadkiem firmware od modemu?dkk pisze:Dlateog tez nie sądzę, żeby rozwiązaniem zagadki był upgrade jakiegoś konkretnego masztu.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Hej,
Reset niestety nie pomógł ani przywrócenie ustawień fabrycznych przez TNI. Nie robiłem upgrade softu (modem jest w miaręę nowy, bez simlocka i do tej pory działał bez zarzutu więc nic nie kombinowałem). Modem: Dell Wireless 5540 HSPA Mini Modem. Fabrycznie zamontowany w laptopie.
Reset niestety nie pomógł ani przywrócenie ustawień fabrycznych przez TNI. Nie robiłem upgrade softu (modem jest w miaręę nowy, bez simlocka i do tej pory działał bez zarzutu więc nic nie kombinowałem). Modem: Dell Wireless 5540 HSPA Mini Modem. Fabrycznie zamontowany w laptopie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
dkk a sprawdź jak to będzie się działo na karcie SIM innego operatora jeśli możesz.
Pozdrawiam YaHooo